Condensatievocht? Gebrek Aan Ventilatie In Huis + #1 Oplossing
15 augustus 2018 
4 min. leestijd

Condensatievocht? Gebrek Aan Ventilatie In Huis + #1 Oplossing

Condensatievocht – slechte ventilatie van woning

condensatievocht

Condensatievocht ontstaat wanneer een huis slecht wordt geventileerd. Er kunnen vocht- en schimmelplekken op de muren of het plafond ontstaan, het huis ruikt muf en behang en pleisterwerk kunnen loslaten.

Vochtproblemen door condensatievocht komen erg vaak voor. Maar weinig mensen staan stil bij het belang van het goed ventileren van het huis.

Condensatievocht en ander vocht in huis brengen enorm veel risico’s voor de gezondheid mee én voor de staat van je huis.

Zo herken je condensatievocht…

  • Er ontstaan vochtplekken en schimmels op de muur en het plafond
  • Je hebt last van een muffe en vervelende lucht in huis
  • Het behang en pleisterwerk beginnen los te laten
  • Er ontstaat condens op de vensterbanken en ramen

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Oorzaken condensatievocht

condensatievochtEr zijn talloze oorzaken van condens of condensatievocht. Condensatievocht problemen ontstaan echter wanneer het huis onvoldoende geventileerd wordt. Daar gaat het mis.

De hele dag en nacht door ontstaat er condens in huis. Wanneer we douchen, koken, wassen, de was laten drogen, strijken, de vloer dweilen, maar ook wanneer we gewoon ademen, slapen en zweten.

Condensatievocht ontstaat continu, door simpelweg in een huis te leven. Al deze ‘bezigheden’ zorgen ervoor dat er enorm veel vocht vrijkomt. Zeker tijdens het koken en wassen, maar ook als we rustig liggen te slapen. We zweten en ademen in een nacht heel wat vocht uit.

“Het ontstaan van condensatie in een huis is geen probleem,  waar het mis gaat is …”

condensatievochtWaar het mis gaat is wanneer de condensatie het huis niet uit kan door een gebrek aan ventilatie. Dat is waar condensatievocht en vochtproblemen in huis ontstaan.

Wanneer er sprake is van een hoge luchtvochtigheid – wat vaak het geval is binnenhuis, zeker in ruimtes als de badkamer en keuken – ontstaat er condensatie.

Deze condensatie slaat vervolgens neer op oppervlakten in huis met een lagere temperatuur, zoals muren, het plafond of de ramen. Om te zorgen dat deze condensatie niet blijft hangen, waarna er vochtproblemen ontstaan, is het nodig om de verschillende ruimtes goed te ventileren.

Zo is het aan te raden om na het douchen de badkamer goed door te luchten of een raam open te zetten wanneer de was draait. Heb je de vloer gedweild of hangt de was te drogen?

Ook dan is het belangrijk een raam open te zetten. De afzuigkap zorgt niet alleen voor de afvoer van luchtjes, maar ook van het vocht dat vrijkomt tijdens het koken. Echter is hier en daar een raam openzetten vaak niet genoeg; voor optimale ventilatie en het voorkomen of bestrijden van vochtproblemen is meer nodig.

De gevolgen van condensatievocht

condensatievochtWanneer het vochtprobleem niet serieus wordt aangepakt of als het huis niet optimaal wordt geventileerd, dan kan het condensatievocht vervelende gevolgen met zich meebrengen voor je eigen gezondheid, dat van je kinderen en de staat van je huis.

Vocht gaat gepaard met meerdere gezondheidsrisico’s, vooral voor kleine kinderen, mensen met luchtwegenproblemen of een verzwakt immuunsysteem. Er kunnen luchtwegenklachten en infecties optreden en astmatische klachten kunnen worden verergerd.

Ook voor mensen zonder deze gevoeligheden kunnen last krijgen van longproblemen en benauwdheid, veroorzaakt door vocht en schimmels. Het belang van een vochtvrij huis is dus groot.

Naast het feit dat vocht in huis de gezondheid kan aantasten, heeft het ook nadelige gevolgen voor de staat van het huis. Condensatievocht kan zorgen voor vochtplekken en schimmels op de muren en het plafond. Er kan rotting ontstaan in hout of isolatiematerialen en vocht zorgt ervoor dat behang en pleisterwerk loslaten.

Verhelpen condensatievocht

Om condensatievocht bestrijden of te voorkomen dient het huis goed geventileerd te worden. Soms is het genoeg om het huis met de ramen en deuren open te luchten, andere huizen of ruimtes vragen om extra ventilatiesystemen. Om goed zicht te krijgen op de mogelijke vochtproblemen en de gevolgen, kan het verstandig zijn om een vochtdiagnose aan te vragen bij ons.

Natuurlijke ventilatie

Door te zorgen voor genoeg verse lucht binnenshuis, kan het vocht worden afgevoerd. Door ramen tegenover elkaar open te zetten kan er worden gezorgd voor een goede ventilatie en verse lucht doorstroom. Zo worden muren, plafonds en ramen gedroogd, schimmels en andere vochtproblemen tegengegaan. Echter is het openzetten van ramen niet altijd een ideale oplossing. Bijvoorbeeld in de winter of met het oog op diefstal. Om toch te zorgen voor voldoende en goede ventilatie is het aan te raden om een ventilatiesysteem te installeren, dat op een natuurlijke manier de lucht in het huis ververst.

Schrijver Systeem Vochtbestrijding, voor natuurlijke ventilatie

SchrijversysteemHet Schrijversysteem is een duurzaam ventilatiesysteem dat op een natuurlijke wijze het huis ventileert. Muurelementen zorgen ervoor, met behulp van natuurlijke luchtstromen, dat er continu vocht wordt onttrokken uit de muren en het huis. Zo wordt het huis continu en op een natuurlijke manier geventileerd.

Ben je op zoek naar een natuurlijk ventilatiesysteem om je huis te ontdoen van condensatievocht of wil je een vochtdiagnose aanvragen? Neem contact op of vraag direct een gratis offerte voor vochtbestrijding.