Beschimmelde muur behandelen
28 december 2021 
3 min. leestijd

Beschimmelde muur behandelen

De oorzaken van schimmel op de muur

Schimmel kan in principe overal (zowel binnen- als buitenshuis) ontstaan en vormt op zich geen gevaar voor de mens. Maar wanneer schimmel gepaard gaat met vochtige muren moet er actie ondernomen worden. Schimmelvorming komt tot stand door vochtige ondergronden die in contact komen met stilstaande lucht in combinatie met onvoldoende of slechte ventilatie. Schimmels vind je meestal terug in of rondom koude oppervlakken, zoals ramen of plafonds, omdat hier veel condensatievocht aanwezig is. Schimmels verwijderen is in feite niet zo moeilijk, maar helaas is het probleem daarmee alleen niet opgelost. Een beschimmelde muur behandelen kan enkel efficiënt gedaan worden als je weet van welk soort vocht de schimmel voortkomt.

 • Optrekkend vocht
  Is het je opgevallen dat de vochtplekken en de schimmels zich uitsluitend aan de onderkant van de muur (tot op een maximale hoogte van 1,5 meter) bevinden? Dan is optrekkend vocht de oorzaak van jouw schimmelprobleem.
 • Doorslaand vocht
  Wanneer het gaat om doorslaand vocht komen de vocht- en schimmelplekken voor op de bovenkant van de muur en op de eerste verdieping of hoger.
 • Condensatievocht
  Condensatievocht kenmerkt zich door koude en/of natte plekken aan de bovenkant van de muur, schimmel in of rondom de ramen en loskomende muurafwerking.

Ga je zelf een beschimmelde muur behandelen?

Omdat het dikwijls niet echt moeilijk is om een beschimmelde muur te behandelen, kan je hier zelf aan beginnen. Draag steeds een mondkapje en beschermende handschoenen en zorg voor vochtig materiaal. Schimmel “droog” verwijderen zou alleen maar leiden tot een verdere verspreiding van de verschillende deeltjes met alle gevolgen van dien voor de gezondheid van jezelf en die van de andere bewoners. We geven je enkele tips voor het behandelen van een beschimmelde muur:

 1. Lichte vocht- en schimmelplekken
  Indien het gaat om geringe, lichte vocht- en schimmelplekken biedt een sodamiddel de ideale oplossing. Voeg 6 gram soda per liter water toe en gebruik dit middel om de schimmel van de muur te schrobben.
 2. Intense vochtplekken
  Als je het slachtoffer van hardnekkige schimmelplekken geworden bent, is een soda-oplossing niet voldoende om van je probleem af te geraken. Bleekwater kan wel. Meng 250 ml bleekwater met 10 l water en gebruik dit mengsel om de schimmel van je muur af te schrobben.
 3. Speciale schimmelschoonmaakmiddelen
  Er zijn tegenwoordig ook verschillende schoonmaakmiddelen op de markt die helpen om een beschimmelde muur te behandelen. Deze middelen verwijderen niet alleen de huidige schimmel, maar beletten ook de vorming van nieuwe schimmel op de muur.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Beschimmelde muur door een professional laten behandelen

In sommige gevallen kan je je beschimmelde muur perfect zelf behandelen. Maar dikwijls is het zo dat je het onderliggende vochtprobleem doeltreffend moet aanpakken om blijvend komaf te maken met jouw schimmelprobleem. Welke oplossing de beste is, is afhankelijk van het soort vocht waarmee te maken hebt:

 • Opstijgend vocht
  Opstijgend, of optrekkend, vocht kan op drie verschillende manieren bestreden worden: door muurinjectie, door muuronderkapping of met de Schrijver Systeem muurelementen. Bij muurinjectie worden er speciale buisjes in de muur geplaatst waarin er een vochtwerende gel gespoten wordt. Helaas is deze methode niet altijd 100% effectief. Bij muuronderkapping wordt er een (nieuwe) waterkering aangebracht. Deze oplossing werkt zeer goed, maar is tegelijkertijd erg tijdrovend en duur.
 • Doorslaand vocht
  Doorslaand vocht wordt meestal veroorzaakt door gevelproblemen. Daarom kiest men bijna altijd voor gevelimpregnatie waarbij de gevel bedekt wordt met een vochtwerend middel. Jammer genoeg is niet elke gevel bestand tegen deze impregneermiddelen. Een nieuwe gevelbekleding is dan ook een goed alternatief. Maar dan moet je wel rekening houden met het bijbehorende kostenplaatje.
 • Condensatievocht
  Een geringe hoeveelheid condensatievocht kan behandelend worden door meer en vooral beter te ventileren. Wanneer het gaat om een grotere hoeveelheid, doe je er beter aan om te kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem dat vervuilde lucht afvoert en tegelijkertijd zorgt voor de aanvoer van nieuwe, verse lucht.

Beschimmelde muur behandelen: dé oplossing

Je hebt hierboven reeds meerdere oplossingen gelezen voor het bestrijden van een beschimmelde muur. Maar er is slechts één methode die een definitieve en betaalbare oplossing biedt: de Schrijver Systeem muurelementen. Voor het aanbrengen van deze muurelementen zijn er geen kap- en breekwerken nodig omdat de elementen direct tegen de onderkant van de buitengevel geplaatst worden. De muurelementen benutten natuurlijke luchtstroom voor het ”droogzuigen” van de aangetaste muren. Na ongeveer twaalf maanden tijd zijn je muren volledig droog en ben je dus verlost van alle vochtproblemen in huis.

Het grote voordeel van deze methode is dat ze op elke situatie van toepassing is. Of het bij jou nu gaat om opstijgend vocht, om doorslaand vocht of om condensatievocht, de Schrijver Systeem muurelementen pakken eender welk vochtprobleem doeltreffend en permanent aan. Je vraagt je misschien af of dit geen raar zicht zal zijn op je buitengevel. Ook dan kunnen we geruststellen want onze muurelementen zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren. Zo kan jij er altijd eentje vinden die bij jouw gevel past!