Luchtvochtigheid in de slaapkamer, wat te doen?
28 december 2021 
3 min. leestijd

Luchtvochtigheid in de slaapkamer, wat te doen?

De oorzaken van vocht in de slaapkamer

Aangezien de slaapkamer geen sanitaire ruimte met een douche, wastafel of bad is, vind je het misschien moeilijk om te geloven dat je ook hier met vochtproblemen te maken kunt krijgen. Zie je plotseling vochtplekken op de muur of merk je dat de muurafwerking (behang of verf) af begint te bladderen? Dan is er sprake van een (te) hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer. We horen je al denken: “hoe kan er sprake zijn van luchtvochtigheid in de slaapkamer als er geen sanitaire elementen aanwezig zijn?”. Vocht in de slaapkamer kan meerdere oorzaken hebben. En de meest voor de hand liggende oorzaak ben jijzelf. Wanneer je slaapt, transpireer je en ’s nachts verlies je ongeveer twee liter water. Slaap je met twee personen in één kamer? Dan wordt de hoeveelheid transpiratievocht dus ook verdubbeld. Een andere, mogelijke oorzaak van vocht in de slaapkamer is het drogen van wasgoed in deze ruimte. Daarom kies je er voor om je wasgoed in andere vertrekken te drogen.

Een hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer herkennen

Om vochtproblemen zo snel en goed mogelijk aan te pakken, is het belangrijk dat je alert bent voor de signalen. Er zijn verschillende tekens die kunnen duiden op de aanwezigheid van vocht in de slaapkamer. In de meeste gevallen wordt luchtvochtigheid in de slaapkamer veroorzaakt door woonvocht (= condensatievocht). Condensatievocht herken je aan zwarte schimmelplekken in of rondom de ramen en/of hoeken van de kamer, loskomende muurafwerking, koude plekken aan de onderkant van de muren en waterdruppels op de ramen. Indien de luchtvochtigheid in de slaapkamer een gevolg is van optrekkend vocht, zal je vochtplekken aan de onderkant van de muur opmerken. En in het geval van doorslaand vocht gaat het om onregelmatige vlekken die er niet alleen vochtig uitzien, maar ook vochtig aanvoelen. De vochtplekken komen voor op de bovenkant van de muur en/of op het plafond.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Wat zijn de gevolgen van een hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer?

Vochtplekken zien er niet alleen erg vies uit, ze zijn ook nog eens gevaarlijk voor je gezondheid. Vooral wanneer het gaat om een langdurige hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer, is het risico op gezondheidsklachten reëel. Ademhalingsproblemen, allergische reacties en gewrichtspijn zijn de meest voorkomende gezondheidsklachten ten gevolge van vochtproblemen in de slaapkamer. Hoewel het voornamelijk de zwarte schimmel is die schadelijk is voor de gezondheid, is het toch belangrijk om onmiddellijk in actie te schieten bij eender welke schimmelvariant. Ook financieel kan een vochtige slaapkamer negatieve gevolgen met zich meebrengen. Een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat je meer moet gaan stoken om de gewenste woontemperatuur te bereiken en dat verschil zie je duidelijk terug op je verhoogde energiefactuur. Een derde, zeker niet te verwaarlozen, gevolg van een hoge luchtvochtigheid in huis is dat dit verschijnsel tot beschadigingen aan de constructie kan leiden.

Wat is de oplossing voor een te hoge luchtvochtigheid?

Afhankelijk van de aard van het vochtprobleem, bestaan er meerdere manieren om hier korte metten mee te maken. Indien het gaat om optrekkend vocht in de slaapkamer kan je de muren injecteren of onderkappen. Bij muurinjectie worden er over de volledige lengte van de aangetaste muur gaten geboord waarin er speciale buisjes bevestigd worden. Deze buisjes worden gevuld met een vochtwerende vloeistof die het vocht buiten houdt, alleen in de meeste gevallen is dit niet voldoende. Het onderkappen van de muren is een zeer doeltreffende oplossing, maar kost dan weer erg veel tijd, geld en arbeid. Wanneer de hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer een gevolg is van doorslaand vocht, biedt gevelimpregnatie een goede oplossing. Hierbij wordt de gevel geïmpregneerd met een vochtwerend middel. Het probleem is echter dat niet elke gevel geschikt is voor impregnatie. Is condensatievocht de oorzaak van jouw vochtprobleem in de slaapkamer? Dan is beter ventileren een goede oplossing. Wanneer natuurlijke ventilatie (= het regelmatig openzetten van ramen en deuren) niet volstaat, kan je kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem.

Luchtvochtigheid in de slaapkamer behandelen met muurelementen

Je hebt intussen meerdere, mogelijke oplossingen gekregen voor het behandelen van een (te) hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer. Maar geen enkele van deze oplossingen komt zonder zijn bijbehorende nadelen. De ene methode is niet 100% efficiënt, de andere komt met een (te) hoog prijskaartje, etc. Gelukkig heeft Schrijver Systeem® daar iets op gevonden: de innovatieve muurelementen. De muurelementen worden rechtstreeks op de buitengevel aangebracht en maken gebruik van natuurlijke luchtstroom. Op deze manier kan de woning constant blijven ademen met als gevolg dat ook het woonvocht gewoon afgevoerd kan worden. De Schrijver Systeem muurelementen zijn zeer milieuvriendelijk en staan garant voor een permanente oplossing voor luchtvochtigheid in de slaapkamer. Bovendien is het een voordelige oplossing en is het de enige oplossing die zowel bij optrekkend – als bij doorslaand – als bij condensatievocht effectief is.