Wat helpt tegen vocht in huis?
06 november 2021 
2 min. leestijd

Wat helpt tegen vocht in huis?

De oorzaken van vocht in huis

Wanneer de luchtvochtigheid in huis te hoog is, krijg je te maken met vochtproblemen. In een gewone, gezonde woning ligt de luchtvochtigheid tussen 40 en 60%. Is de luchtvochtigheid hoger dan 60%? Dan spreken we van een vochtig leefklimaat en daar moet zo snel mogelijk iets aan gedaan worden. Er zijn verschillende zaken die ervoor kunnen zorgen dat jouw woning te vochtig is en dat het leefvocht niet naar behoren afgevoerd kan worden. Denk maar aan wasgoed dat dagenlang blijft hangen omdat het binnen niet snel droogt, kookvocht, vocht dat ontstaat door een (te) hete douche te nemen, etc. Wanneer het vochtprobleem in een gevorderd stadium zit, zal je muffe, dompige geuren opmerken en zal je, afhankelijk van de aard van het vocht in huis, vochtplekken opmerken op diverse plaatsen. Als het om condensatievocht gaat, zal je koude plekken voelen op de muur, bij doorslaand vocht zitten de plekken aan de bovenkant van de muur en/of op het plafond en bij optrekkend vocht bevinden ze zich onderaan de muur. Andere tekens zijn schimmel, zwarte vlekken en beschadigde muurafwerking.

De gevolgen van vocht in huis

Heb jij te kampen met vocht in huis? Dan mag je daar nooit te licht overheen gaan. Vocht in huis ziet er niet alleen smerig uit, het brengt ook nog een heleboel andere negatieve gevolgen met zich mee. Om te beginnen is vocht in huis zeer gevaarlijk voor de gezondheid van de bewoners. Zeker wanneer er ouderen of mensen met luchtwegenziektes in de woning verblijven, verhoogt vocht in huis het risico op ziektes. Ook voor jongere, gezonde mensen kan vocht in huis voor tal van problemen zorgen. Hierbij kan het gaan om gewrichtspijn, keelpijn, (over)vermoeidheid en ademhalingsproblemen. Naast gezondheidsklachten kan een aanhoudend vochtprobleem ook schade aan de constructie van de woning berokkenen. Muren die maanden- of jarenlang (te) vochtig blijven, zullen steeds poreuzer worden en dat brengt de staat van de constructie in gevaar. En last but not least, is er het financiële aspect. In een vochtige woning is de luchtvochtigheid te hoog. Hierdoor moet je meer gaan stoken om het gewenste leefklimaat te bereiken en dat voel je terug in je portemonnee.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Wat helpt tegen vocht in huis: bestrijdingsmethodes

Waarschijnlijk heb je wel al eens gehoord van muurinjectie, gevelimpregnatie en het onderkappen van muren. Deze benamingen staan voor bestrijdingsmethodes tegen vocht in huis. Niet elke methode werkt voor elk vochtprobleem. Gaat het bij jou om optrekkend vocht? Dan kan je kiezen voor muurinjectie, muuronderkapping of voor de muurelementen van Schrijver Systeem. Bij muurinjectie wordt er een vochtwerend middel dat gaat uitzetten in de muur gespoten om vocht geen kans meer te geven terwijl er bij muuronderkapping een (nieuwe) waterkering aangebracht wordt. Als het gaat om doorslaand vocht wordt er dikwijls beroep gedaan om gevelimpregnatie. In dit geval wordt er een impregneermiddel over de gevel verneveld dat ervoor zorgt dat vocht niet langer binnen kan dringen. Nieuwe gevelbekleding en het aanbrengen van de Schrijver Systeem muurelementen bieden evenzeer een oplossing tegen doorslaand vocht. Als je te maken hebt met condensatievocht dien je te zorgen voor een betere ventilatie. Dat kan op een natuurlijke manier of door gebruik te maken van een mechanisch ventilatiesysteem.

De muurelementen van Schrijver Systeem

Hoewel je het misschien niet gedacht had, bestaat er toch één algemeen geldend antwoord op de vraag “wat helpt tegen vocht in huis?”. En dan bedoelen we tegen alle soorten vocht in huis. Het gaat hier om de voordelige en milieuvriendelijke muurelementen van Schrijver Systeem. Deze muurelementen bieden een permanente oplossing voor vocht in huis. De vochtspecialist brengt ze rechtstreeks op de onderkant van de buitengevel aan en van daaruit onttrekken ze het teveel aan vocht in de muren. Omdat dit een “open” oplossing is, kan het leefvocht afkomstig uit de woning toch gewoon naar buiten afgevoerd worden. Het enige (kleine) nadeel aan de muurelementen is dat ze zichtbaar zijn op je buitengevel. Gelukkig biedt Schrijver Systeem jou de keuze uit diverse kleuren opdat dit helemaal geen probleem hoeft te zijn.