Vochtige muur uitdrogen, hoe doe je dat?
06 november 2021 
2 min. leestijd

Vochtige muur uitdrogen, hoe doe je dat?

Vochtige muur: symptomen

Zowel in oudere als in relatief nieuwe huizen zijn vochtproblemen frequent. Ben jij het slachtoffer geworden van vochtige muren? Dan is het van fenomenaal belang dat je zo snel mogelijk actie onderneemt. Maar dan moet je natuurlijk wel eerst weten dat je last hebt van vochtige muren. Er zijn meerdere tekens die wijzen op vochtige muren. Het eerste, duidelijke signaal is de aanwezigheid van een muffe, klamme geur in huis. Verder zal je (witte) plekken op de onderkant van de muur zien wanneer je te maken hebt met optrekkend vocht. Als het gaat om doorslaand vocht vind je de plekken terug op en rondom het plafond op de eerste verdieping of hoger. Andere signalen die wijzen op vochtige muren zijn beschadigde muurafwerking in de vorm van loskomend behang en pleisterwerk en afbladderende verf. In sommige gevallen ontstaan er zelfs zoutkristallen en zwarte vlekken en schimmels op de muren aan de binnen- en/of buitenkant.

Vochtige muur uitdrogen: oplossingen tegen optrekkend vocht

Wanneer je last hebt van optrekkend, of opstijgend vocht, zijn er verschillende methodes waarmee je jouw vochtige muur uit kunt drogen. Een veelgebruikte bestrijdingsmethode is het injecteren van de vochtige muur. Eerst worden er gaten geboord over de volledige lengte van de vochtige muur. In deze gaten plaatst men speciale buisjes waarin er nadien een vochtwerende vloeistof of gel gespoten wordt. Het vochtwerend middel zal gaan uitzetten en voorkomt zo dat vocht nog langer via de muren binnen kan dringen. Nadelig aan muurinjectie is het feit dat het leefvocht niet langer afgevoerd kan worden. o.w.v. de hermetische afsluiting. Vochtige muren uitdrogen kan ook d.m.v. onderkapping. In dit geval wordt de vochtige muur onderkapt om een waterkering aan te brengen. Deze methode is zeer doeltreffend, maar tegelijkertijd ook erg tijdrovend en prijzig. Een ander nadeel van het onderkappen van de muren is dat er schadelijke stoffen vrij kunnen komen tijdens de werkzaamheden.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Vochtige muur uitdrogen: oplossingen tegen doorslaand vocht en condensatievocht

Als je last hebt van doorslaand vocht of condensatievocht dien je gebruik te maken van een andere techniek om jouw vochtige muur uit te drogen. In het geval van doorslaand vocht, ligt het probleem meestal bij een beschadigde gevel. Daardoor wordt er in de praktijk dikwijls gekozen voor gevelimpregnatie waarbij er een speciaal vochtwerend middel over de volledige gevel heen verneveld wordt. Het nadeel hieraan is dat deze methode niet altijd 100% doeltreffend is. Een andere manier om doorslaand vocht aan te pakken, is het voorzien van nieuwe, onaangetaste gevelbekleding. Heb jij te maken met condensatievocht? Dan ligt het probleem bij slechte of onvoldoende ventilatie en moet je bijgevolg meer en/of beter ventileren. Als ramen en deuren openzetten en de hoeveelheid leefvocht verminderen alleen niet voldoende is, kan je kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem dat zorgt voor de afvoer van vervuilde lucht en voor de aanvoer van frisse lucht.

De beste oplossing om een vochtige muur uit te drogen

Je hebt hierboven inmiddels verschillende oplossingen gekregen om optrekkend vocht, doorslaand vocht en condensatievocht te bestrijden. Maar al deze oplossingen komen met hun bijbehorende nadelen. Gelukkig bestaat er nog een andere, zeer effectieve oplossing waaraan er nauwelijks nadelen verbonden zijn, nl. de muurelementen van Schrijver Systeem. De muurelementen bieden een milieuvriendelijke en blijvende oplossing tegen vochtige muren. Of je nu last hebt van opstijgend vocht, van doorslaand vocht of van condensatievocht, de Schrijver Systeem muurelementen kunnen in alle situaties ingezet worden. De vakman plaatst de muurelementen direct op de buitengevel en ze zorgen ervoor dat de woning constant kan blijven ademen door gebruik te maken van natuurlijke luchtstroom. Omdat de woning niet hermetisch afgesloten wordt, kan het leefvocht gewoon naar buiten en tegelijkertijd wordt de vochtige muur op een groene manier uitgedroogd.