Huis ventilatie – 8 praktische tips voor een vochtvrije woning
08 mei 2018 
3 min. leestijd

Huis ventilatie – 8 praktische tips voor een vochtvrije woning

We eten gezond. Biologisch als het even kan. Daarnaast doen we aan yoga en rennen met regelmaat een rondje in het park. Alles voor een goede gezondheid. Maar staan we ook stil bij een vochtvrije woning en huis ventilatie? Een slecht geventileerd huis zorgt voor een slechte luchtkwaliteit, wat een grote bedreiging vormt voor onze gezondheid en de staat van ons huis. Om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren is huis ventilatie een must.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Waarom huis ventilatie zo belangrijk is

Waar je de deur of het raam dichthoudt voor frisse lucht, zet je deze wagenwijd open voor bacteriën, schimmels en schadelijke stoffen. Deze vervelende indringers en vuile lucht kunnen vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid, zoals: benauwdheid, chronische verkoudheid, hoofdpijn, astma en allergische reacties. Vocht in huis veroorzaakt tevens schade aan het huis, zoals loslatend behang, schimmel- en vochtplekken op de muur. Om de luchtvochtigheid te verlagen dient een huis goed geventileerd te worden.

Waar komt al dat vocht vandaan?

1. Vocht in huis door transpiratie

Je vraagt je misschien af waar al dat vocht in huis vandaan komt. Wist je dat een groot deel van het vocht in huis veroorzaakt door transpiratie? Zelfs als je helemaal niks doet, transpireer je zo’n liter vocht per dag. Ben je druk in de weer of aan het werk? Dan transpireer je het dubbele. En, door enkel te ademen komt er nog een liter vocht bij. Tel daar bezoek en eventuele huisdieren bij op en de vochtuitstoot binnenshuis schiet omhoog.

2. Vocht in huis door het huishouden

Huishoudelijke apparaten produceren ook heel wat vocht, zoals de wasmachine, de droger en het strijkijzer. Ook met keukenapparatuur, zoals de waterkoker, en het koken, bakken en braden van eten zorgen we voor het (on)nodige vocht in huis, om over badderen en douchen nog maar te zwijgen.

Wat we ook doen in huis, het huishouden of helemaal niks, we produceren dus continu vocht in huis; dat vocht moet eruit.

Ventileer het hele huis, zowel in de winter als de zomer

Een schoon en gezond huis betekent een droog huis – het hele jaar door. Het is van groot belang zowel de luchtvochtigheid in de slaapkamer, woonkamer als in badkamer te verlagen en het huis het hele jaar door te ventileren. Enkel een raampje openzetten is niet genoeg – en vaak ook geen goede optie om het huis te ventileren in de winter. Woon je in een nieuwbouwwoning? Maak dan het gehele jaar door gebruik van het mechanische ventilatie systeem, zowel in de winter, lente, zomer als herfst. Heeft je badkamer afzuiging? Vergeet deze dan niet aan te zetten tijdens en na het douchen.

8 Praktische tips voor een vochtvrije woning

Om het huis vochtvrij te krijgen, moet er geventileerd worden.  Door huis ventilatie komt er luchtcirculatie opgang waarmee het vocht naar buiten kan en vuile lucht wordt ververst.

  1. Pak apparaten die de lucht verontreinigen bij de bron aan. Installeer bijvoorbeeld een afvoer bij de geiser om schadelijke gassen direct naar buiten af te voeren.
  2. Maak gebruik van ventilators om de luchtcirculatie op gang te brengen.
  3. Gebruik de afzuigkap tijdens en na het koken, om zo luchtjes, gassen en vocht naar buiten af te voeren.
  4. Zet bij het drogen van de was, met de droger of een rek, altijd even een raam open. Mocht het weer het toelaten, kies er dan voor om de was buiten te drogen. Dit voorkomt een hoop vocht in huis.
  5. Let op dat in de winter te veel ventilatie in combinatie met de centrale verwarming kan zorgen voor een te droge lucht. Hang eventueel waterbakjes aan de verwarming om een goede luchtkwaliteit en luchtvochtigheidsgraad te waarborgen.
  6. Mocht je van plan zijn kieren dicht te kitten om tocht te voorkomen, zorg dan wel voor andere ventilatieopeningen, het liefst hoog in de gevel of boven het raam.
  7. Lucht na het douchen of badderen de badkamer grondig door, zo’n 15 tot 30 minuten. Zo kan de waterdamp ontsnappen en voorkom je dat deze zich verspreidt naar andere ruimtes.
  8. Laat duurzame muurelementen plaatsen om je woning vrij van vocht en schimmels te houden. Ga ongedierte tegen en voorkom vochtschade in huis en diverse gezondheidsproblemen.

Huis ventilatie is van groot belang om zowel gezondheidsproblemen als schade aan het huis te voorkomen. Met enkel een raampje openzetten ben je er nog niet; je dient meer te doen om een optimale luchtvochtigheid te behouden.

Ben je op zoek naar duurzame muurelementen die bijdragen een aan optimale luchtkwaliteit en je woning vrij van schimmels en vochtschade houden? Informeer naar de muurelementen van Schrijver Systeem.