De luchtvochtigheid in huis boven de 60%
29 maart 2021 
2 min. leestijd

De luchtvochtigheid in huis boven de 60%

Men spreekt van een goede luchtvochtigheid in huis als het percentage van de luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% schommelt. Idealiter is de luchtvochtigheid in huis dus 50%.

Wanneer de luchtvochtigheid boven de 60% uitkomt, dan gaat dit vroeg of laat voor problemen zorgen. Deze problemen manifesteren zich vaak in schimmelvorming en vochtplekken op wanden, muren en plafonds. Wat nog zorgwekkender is, is dat de hoge luchtvochtigheid ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. De wisselwerking tussen een hoge luchtvochtigheid op mensen en materiaal werkt als volgt. Warme lucht kan meer vocht in de vorm van dampen opnemen dan koude lucht.

Wanneer de temperatuur in huis afneemt, is de lucht niet meer in staat het vocht in dampvorm bij zich te houden. Bij een temperatuurdaling zal het vocht zich dan verplaatsen naar muren, plafonds en andere oppervlaktes waar het weer de vaste vorm van water aanneemt.

De oorzaken van een luchtvochtigheid boven de 60%

Wanneer er sprake is van een te hoge luchtvochtigheid in huis, zijn daar altijd twee oorzaken debet aan. Ten eerste voldoet de woning aan onvoldoende ventilatie. Een goede ventilatie houdt de luchtvochtigheid in huis binnen de perken.

De tweede oorzaak is lastiger om vast te stellen. Er bevindt zich een factor in huis die overmatig veel vocht produceert, zover was al wel duidelijk. Waar de vocht precies vandaan komt, dat is voor een leek al stukken moeilijker vast te stellen.

De hoge luchtvochtigheid in huis kan veroorzaakt worden door bouwvocht, optrekkend vocht, condensatievocht, doorslaand vocht en lekkages. Wie bij het lezen van de voorgaande termen nu iets denkt in de trant van: “Vocht is vocht”, ziet één ding over het hoofd. De luchtvochtigheid in huis kan pas weer permanent onder de 60% worden gebracht als duidelijk is geworden met welk type vocht uw huis precies te kampen heeft.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

De gevolgen van een luchtvochtigheid boven de 60%

De gevolgen van een binnenklimaat waar de luchtvochtigheid zich structureel boven de 60% bevindt, liegen er niet om. Gezondheidsklachten en schade aan huis en interieur zijn de meest voorkomende gevolgen. Vocht en schimmel nestelen zich in houtwerk waar zich dan houtrot in begint te ontwikkelen. Het slopende effect van vocht en schimmels laat evenmin harde grondsoorten zoals betonnen muren ongemoeid. Zachter materiaal zoals stucwerk en sierpleister zijn al helemaal niet opgewassen tegen de slopende werking van schimmels.

Nog ernstiger zijn de gezondheidsklachten die ontstaan bij de bewoners van een huis met een luchtvochtigheid boven de 60%. Allerlei ernstige aandoeningen aan de longen en luchtwegen kunnen zich openbaren en bestaande klachten kunnen verergeren. Voor mensen die onderliggende aandoeningen hebben aan hun luchtwegen of lijden aan een longziekte, is het wonen in een huis met een luchtvochtigheid boven de 60% onverantwoord.

De luchtvochtigheid in huis onder de 60% brengen

Er bestaat maar één manier om de luchtvochtigheid in huis onder de 60% te krijgen op een duurzame, permanente en onderhoudsvriendelijke manier.

Met de muurelementen van Schrijver Systeem®. Op de muurelementen van Schrijver Systeem® rust een exclusief patentrecht en zijn in het verleden uitgeroepen tot Uitvinding van het Jaar. Geen enkel ander bedrijf heeft voor uw huis de duurzame oplossing die Schrijver Systeem® met de unieke muurelementen wel te bieden heeft. Van deze uitzonderingspositie maakt Schrijver Systeem® allesbehalve misbruik. Het gerenommeerde bedrijf voert gratis vochtmetingen uit bij mensen in huis. De deskundigheid en expertise van Schrijver Systeem® biedt voor elke woning een op maat gemaakt advies.

Elk muurelement heeft de capaciteit om 260 cc vocht per dag af te voeren. Door het maken van een nauwkeurige berekening kan Schrijver Systeem® exact het benodigde aantal muurelementen bereken die nodig zijn voor een optimale luchtvochtigheid in uw huis.