Hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer
09 februari 2023 
2 min. leestijd

Hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer

Normaal gesproken kun je een hoge luchtvochtigheid verwachten in de badkamer, keuken of in de kelder. Maar ook in de slaapkamer kun je te maken krijgen met vochtproblemen. Soms zul je zien dat er vochtplekken op de muur ontstaan of dat het behang los begint te laten. Wanneer dat het geval is, dan is er een hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer aanwezig. In dit artikel leggen we uit hoe een hoge luchtvochtigheid ontstaat en wat je tegen de gevolgen in de slaapkamer kunt doen.

Hoe wordt de luchtvochtigheid in de slaapkamer hoog?

Een bekende oorzaak van een hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer is het transpiratievocht. Wanneer je met één of twee personen in de slaapkamer slaapt, dan komt er toch zo'n 2 tot 4 liter transpiratievocht vrij. Een andere oorzaak is dat je de natte was ophangt op een wasrek in de slaapkamer, dan komt er ook veel condensatievocht vrij. Het is beter om dan de was in een andere ruimte te laten drogen of (nog beter) eventueel buiten.

Er zijn ook een aantal andere veroorzakers van een hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer. Namelijk vochtproblemen in de muur, zoals doorslaand vocht of optrekkend vocht. Doorslaand vocht ontstaat meestal na een periode wanneer het flink heeft geregend. Als de muren van je woning poreus zijn dan slaat het vocht door naar de binnenmuur. Vervolgens zullen er vochtplekken op de binnenmuur ontstaan en zal de luchtvochtigheid in de slaapkamer verhogen.

In sommige gevallen, wanneer de slaapkamer zich op de begaande grond bevind, kun je de gevolgen van optrekkend vocht ervaren. Wanneer je woning is gebouwd voor het jaar 1980 zijn de muren niet standaard voorzien van een vochtkering. Hierdoor kan het grondwater via de muren en het metselwerk omhoog 'trekken'. Opvallend bij dit vochtprobleem is dat de vochtplekken aan de onderkant van de muur zitten.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

De luchtvochtigheid in de slaapkamer verlagen

Er zijn meerdere methodes om de luchtvochtigheid te verlagen in de slaapkamer. Zo kun je ervoor kiezen om een luchtontvochtiger te gebruiken. Dit apparaat zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid wordt verlaagd. Bij de wat meer geavanceerde luchtontvochtigers kun je zelfs het gewenste vochtpercentage instellen. Het apparaat zorgt er vervolgens voor dat de luchtvochtigheid continu op dat percentage blijft hangen. Op zich prima om de luchtvochtigheid te verlagen, maar de vocht plekken en schimmel op de muur en de muffe lucht in huis gaan er helaas niet door weg.

Je kunt er ook voor kiezen om het vochtprobleem in de muur op te laten lossen. Hier zijn ook meerdere vochtbestrijding technieken voor, uiteraard afhankelijk van het vochtprobleem. Zo kan de buitenmuur onderkapt worden, of je kunt de muur laten impregneren. Het is zelfs mogelijk, bij optrekkend vocht, om de muren te laten injecteren. Wij zijn groot voorstander van het plaatsen van muurelementen. Een ideale oplossing die geschikt is voor meerdere vochtproblemen en die nauwelijks onderhoud vereist.

Snel een vochtmeting aanvragen?

Ben je klaar met die hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer? Neem dan contact op met een vochtbestrijder voor een gratis vochtmeting. De hoeveelheid vocht in de slaapkamer en in de muur wordt gemeten en er wordt achterhaald hoe het vochtprobleem in huis ontstaat. Neem gerust contact op en profiteer snel van onze expertise.