Hoe schadelijk is schimmel in huis?
07 februari 2023 
2 min. leestijd

Hoe schadelijk is schimmel in huis?

Schimmels zijn onderdeel van het milieu en kunnen overal ontstaan. Elke dag worden we omringd door schimmels en we ademen ze zelfs in. In eerste instantie zijn de schimmelsporen die we inademen niet schadelijk, maar het wordt een ander verhaal wanneer ze in huis ontstaan. Als er schimmel in huis ontstaat dan gaat het om doorontwikkelde schimmelsporen. Deze schimmel is wel schadelijk in huis. Je kunt deze herkennen als een soort van donslaag op de muren of op plafonds. Zit er veel schimmel op de muur, dan is het belangrijk om snel stappen te ondernemen. Hoe langer je wacht, des te ongezonder de woonsituatie wordt en hoe hoger de kosten om de zaken te herstellen.

Wat zijn de oorzaken van schimmel in huis?

Wanneer je last hebt van schadelijke schimmel in huis, dan gaat het meestal om de variant: zwarte schimmel. Deze variant kan schadelijk zijn voor je woning, maar ook voor jouw gezondheid. Het is belangrijk om direct actie te ondernemen wanneer je zwarte schimmel op de muur ziet verschijnen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

Weinig ventileren en een slecht ventilatiesysteem - Als je in huis niet voldoende ventileert, dan wordt de luchtvochtigheid in huis erg hoog en dat zijn uitstekende omstandigheden voor schimmels. Door beter te gaan ventileren of te investeren in een goed werkend ventilatiesysteem kun je de luchtvochtigheid in huis op peil houden.

De muren van het huis zijn te vochtig - Heb je last van een vochtprobleem? Dan is het vochtgehalte in de muur veel te hoog. Er zijn diverse vochtproblemen zoals optrekkend vocht, condensatievocht en doorslaand vocht. In sommige gevallen kan het gaan om een lekkage. Is er sprake van een vochtprobleem in de muur? Dan moet je dat eerst oplossen en niet alleen de schimmel verwijderen.

Het vochtgehalte in huis is erg hoog - Is de luchtvochtigheid in huis erg hoog? Dat kan er ook voor zorgen dat er schadelijke schimmels in huis ontstaan. De luchtvochtigheid kun je zelf meten met behulp van een weerstation of een hygrometer. Een gezonde luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Is dit percentage lager dan 40 procent? Dan is deze te laag. Als de luchtvochtigheid continu te hoog is in huis, dan is het verstandig om een vochtbestrijder in te schakelen.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Schimmel is schadelijk voor de muren van je woning

Begint er schimmel op de muur te groeien? Dan zul je zien dat er plekken op de muur ontstaan en uiteindelijk zal de muurbedekking los gaan laten. Is de muur behangen? Dan zul je zien dat het behang los gaat laten. Is de muur geverfd? Dan zal de verf op de binnenmuur af gaan bladderen. Doordat de ondergrond vochtig wordt heeft het weinig nut om de boel opnieuw te behangen of te schilderen. Dat is slechts een korte termijn oplossing, het is beter om het vochtprobleem in de muur op te laten lossen. Dan blijft de verf, het behang of het stucwerk veel beter zitten.

Schimmels zijn schadelijk voor je gezondheid

Zwarte schimmel kan er voor zorgen dat er mycotoxinen in huis gebracht worden. Dat zijn giftige stoffen die schadelijk zijn voor jouw gezondheid. Wanneer je deze stoffen regelmatig inademt kunnen er verschillende gezondheidsklachten ontstaan. Hierbij kun je denken aan allergische reacties, keelpijn, vermoeidheid of je kunt er zelfs misselijk van worden. Heb je vaak last van gezondheidsklachten en zit er schimmel op de muur? Dan is de kans groot dat de klachten minder worden als de muren droog zijn.

Voorkom schade en neem contact met ons op

De vochtbestrijding specialisten van Schrijver Systeem kunnen ervoor zorgen dat de schimmel in huis verholpen wordt. Dankzij de muurelementen worden de muren gedroogd en kan er geen schimmel meer op groeien. Een uitstekende oplossing en zelfs compleet duurzaam. Zou je meer willen weten over dit systeem? Of zou je een vochtmeting aan willen vragen? Neem gerust contact met ons op.