Meest voorkomende gezondheidsklachten bij vocht in huis
20 december 2017 
2 min. leestijd

Meest voorkomende gezondheidsklachten bij vocht in huis

November en december zijn normaal gesproken de natste maanden van het jaar. Door grote hoeveelheden neerslag en de lage buitentemperatuur bevat de lucht daarom meer vocht dan gemiddeld. Een periode waarin je extra kwetsbaar bent voor gezondheidsklachten, want vochtige lucht heeft flinke invloed op je gestel. Niet alleen buiten, maar ook binnen in huis.

In deze periode laten we vaak ongemerkt extra vocht toe in de woning. Dit komt onder meer doordat we langer douchen, koken zonder een extra raampje open te zetten of natte kleding die we van buiten naar binnen dragen.

En zodra de luchtvochtigheid in huis toeneemt ontstaat er een leefklimaat dat ideaal is voor schimmels en bacteriën. Organismen waar u als bewoner liever niet mee in contact komt omdat het veroorzakers zijn van infecties en gezondheidsklachten kunnen verergeren.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

De meest voorkomende gezondheidsklachten bij vocht in huis:

Astma of eczeem door huisstofmijten

Huisstofmijten zijn microscopisch kleine beetjes die leven in donkere en vochtige plekken. Ze voeden zich voornamelijk met huidschilfers en bevinden dan ook op plekken waar ze dit voedsel makkelijk kunnen vinden (matrassen, kussens etc.). Het zijn de uitwerpselen die zorgen voor allergische reacties bij de mens in de vorm van astma of eczeem.

De mijt voelt zich het meest prettig bij een relatieve vochtigheidsgraad van 60 -80%. Door de luchtvochtigheid relatief laag te houden voorkomt u dat deze beestjes zich in grote aantallen voortplanten.

Chronische bronchitis en verkoudheid

Een te vochtige leefomgeving is een broedplaats van schimmels, bacteriën en andere organismen. Met het in contact komen van deze bacteriën kan bij sommige mensen het immuunsysteem worden aangetast en ontstekingen veroorzaken aan de luchtwegen. Dit resulteert in chronische bronchitis en verkoudheid. Wie vaak last heeft van verkoudheid of bronchitis, doet er verstandig aan om de luchtvochtigheid te (laten) meten met bijvoorbeeld een hygrometer (zie: Voorkomen van gezondheidsklachten in huis).

Zilvervisjes allergie

Ook zilvervisjes hebben een voorkeur voor donkere, koele en vochtige omgevingen. Deze kleine ‘grijze’ insecten vind je vaak in de wat koelere en vochtige plekken van het huis als bijvoorbeeld keukens, badkamers en kelders. Ze verschuilen zich in kastjes en kruipen achter kasten. Mensen die een allergie hebben voor zilvervisjes krijgen soortgelijke reacties als mensen met astma. Dus veel hoesten en benauwdheid.

Reuma

Bij reuma wordt het afweersysteem van het lichaam ontregeld wat zorgt voor ontsteking aan de gewrichten. De precieze oorzaak is helaas nog steeds niet bekend (bron: Reumafonds), maar wat de medici wel weten is dat het niet wordt veroorzaakt door vochtig weer of vocht in huis. Wel verergert het de klachten. Reumapatiënten doen er daarom verstandig aan om de vochtbalans in huis goed te reguleren waardoor onnodige gewrichtspijnen worden voorkomen.

Voorkomen van gezondheidsklachten in huis

Voorkom het risico op deze bovenstaande klachten door de luchtvochtigheid in uw huis te controleren. Dit betekent dat de luchtvochtigheidsgraad in huis tussen de 40 en 60% beweegt. Boven de 60% bevat de lucht te veel vocht en neemt de kans op schimmels en bacteriën toe.

Gezondheidsklachten bij vocht in huis. Vocht in huis meten met een hygrometer

Hygrometer

Wilt u weten of uw woning te vochtig is? Schaf een hygrometer aan (zie afbeelding boven). Dit elektronisch apparaatje hangt of plaatst u in de woning en geeft voortdurend de luchtvochtigheid aan in een percentage. Ze zijn te koop in de meeste doe-het-zelf-winkels voor ca. € 40,-.

Gezondheidsklachten bij vocht in huis voorkomen? Neem dan contact op met een van onze experts. Wij meten de luchtvochtigheid en kunnen vervolgens de vocht bestrijden met ons Schrijver Systeem.