Doorslaand vocht herkennen
24 januari 2023 
2 min. leestijd

Doorslaand vocht herkennen

Doorslaand vocht is een vochtprobleem in de muur dat wordt veroorzaakt door poreuze buitenmuren en kapotte gevels. In enkele gevallen kan er doorslaand vocht ontstaan als gevolg van een fout tijdens een verbouwing of de bouw van de woning. Dit vochtprobleem ontstaat meestal wanneer het een periode flink heeft geregend, tijdens een warme zomer zul je niet snel te maken krijgen met vochtdoorslag in de muur. In dit artikel leggen we uit hoe je doorslaand vocht herkennen kunt en geven we je meer informatie over de oplossingen.

Hoe kun je doorslaand vocht herkennen in huis?

Doorslaand vocht herkennen in huis is vaak een lastige opgave. In sommige gevallen ontstaat het probleem op plekken in het huis die lastig te bereiken zijn. Soms is doorslaand vocht niet altijd duidelijk zichtbaar, maar ruik je wel een muffe geur in huis. Als het erg vochtig in huis en er zijn vochtproblemen aanwezig in de muur, dan zie je dat aan afbladderende verf en behang dat los laat. Zit er stucwerk op de muur? Dan kan het zijn dat het stucwerk af begint te brokkelen. Maar hoe kun je dan wel doorslaand vocht herkennen?

Een tweetal zaken zijn opvallend wanneer je last hebt van doorslaand vocht. Zo zitten de vochtplekken vaak wat hoger op de muur bij vochtdoorslag. Een ander iets dat opvalt is dat de vochtplekken op de buiten- en binnenmuur op dezelfde hoogte zitten. Als je dat ziet, dan is de kans erg groot dat er sprake is van doorslaand vocht. Het is wel belangrijk om altijd een vochtbestrijding specialist in te schakelen. Het komt regelmatig voor dat muren last hebben van meerdere vochtproblemen tegelijkertijd.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Hoe wordt doorslaand vocht veroorzaakt?

Wanneer je doorslaand vocht herkend hebt in huis, dan is het belangrijk om te kijken naar de oorzaak van dit vochtprobleem. Doorslaand vocht wordt meestal veroorzaakt door poreuze of beschadigde muren. Wanneer er dan veel regen valt en de muren kunnen slecht drogen, dan slaat het vocht door naar de binnenmuur van je woning. Het kan ook zijn dat de muren niet goed kunnen drogen omdat er beplanting tegenaan groeit.

Andere oorzaken die vochtproblemen veroorzaken zijn verf- en pleisterlagen. In eerste instantie wordt zo'n laag gebruikt om de muur te beschermen tegen vocht. Maar aan de andere kant zorgt een verflaag ervoor dat een vochtige muur niet goed kan drogen. De laatste oorzaak is een kapotte dakgoot, wanneer deze lekt wordt de buitenmuur ook erg vochtig. Zitten de vochtplekken op de muur ter hoogte van de dakrand? Dan is het goed om de dakgoten te controleren.

Doorslaand vocht in de muur zelf behandelen

Het klinkt financieel erg aantrekkelijk om dit vochtprobleem in de muur zelf op te lossen. Alleen als je niet goed weet wat je doet, is het altijd verstandig om een vochtbestrijding specialist in te schakelen. Hiermee voorkom je onnodige kosten en eventuele beschadigingen aan de muren.

Hoe kun je doorslaand vocht bestrijden?

In het algemeen zijn er twee oplossingen om doorslaand vocht te stoppen. Je kunt de muren impregneren zodat deze waterbestendig wordt. Laat je wel goed informeren omtrent het juiste impregneermiddel, sommige middelen zijn niet geschikt voor elke buitenmuur. Het voordeel van het impregneren van de buitenmuur is dat het een relatief goedkope oplossing is. Het grootste nadeel is dat een geïmpregneerde muur averechts werkt bij optrekkend vocht en een grote hoeveelheid condensatievocht. Door het impregneermiddel kan de muur van binnenuit niet goed meer opdrogen.

Bij Schrijver Vochtbestrijding werken we hoofdzakelijk met onze muurelementen. Deze oplossing zorgt ervoor dat de muren van binnenuit opdrogen. Daardoor is deze oplossing ook geschikt voor optrekkend vocht en veel condensatievocht in huis. Het installeren van de muurelementen neemt slechts een dag tijd in beslag en externe energiebronnen zijn niet nodig. Wil je weten hoe je doorslaand vocht herkennen kunt? Of wil je mee weten over onze oplossing tegen doorslaand vocht? Neem gerust contact met ons op.