Witte schimmel op de buitenmuur
02 juni 2023 
2 min. leestijd

Witte schimmel op de buitenmuur

Als je witte schimmel op je buitenmuur ziet, is het van groot belang om dit probleem serieus te nemen en direct actie te ondernemen. Schimmelgroei kan namelijk schadelijk zijn voor zowel je gezondheid als de structuur van je woning. Witte schimmel op de buitenmuur wordt vaak veroorzaakt door vochtproblemen in de muur, zoals optrekkend vocht. Let vooral op vochtplekken aan de onderkant van de muur. Het is cruciaal om snel te handelen zodra je witte schimmel op de buitenmuur constateert. Hoe langer je wacht, hoe meer schimmel er zal groeien en hoe groter de herstelwerkzaamheden zullen zijn.

Hoe ontstaat er witte schimmel op buitenmuren?

Witte schimmel op buitenmuren ontstaat meestal als gevolg van vochtproblemen in de muur, zoals optrekkend vocht of doorslaand vocht. Optrekkend vocht treedt op wanneer grondvocht door de fundering in de muur omhoog trekt, waardoor de muur vochtig wordt en schimmel kan groeien. Doorslaand vocht treedt op wanneer regenwater door de buitenmuur dringt, vaak als gevolg van slechte afdichting of beschadigingen aan het metselwerk. Dit vocht kan zich ophopen in de muur en schimmelgroei bevorderen. Het is belangrijk om deze vochtproblemen aan te pakken om de witte schimmel te voorkomen of te verwijderen. Dit kan onder meer worden gedaan door het verhelpen van vochtdoorslag, optrekkend vocht en het zorgen voor voldoende ventilatie. Het inschakelen van een professionele inspectie kan helpen bij het identificeren en aanpakken van de specifieke oorzaak van het vochtprobleem.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Witte schimmel van de buitenmuur verwijderen

Om witte schimmel van een stenen buitenmuur te verwijderen, zijn er een paar stappen die je kunt volgen. Eerst moet je beschermende kleding, handschoenen en een ademmasker dragen. Verwijder losse schimmelresten met een borstel en maak vervolgens de muur grondig schoon met een mengsel van water en mild reinigingsmiddel, zoals afwasmiddel. Je kunt ook een oplossing van water en bleekmiddel (verhouding 1:10) gebruiken. Spoel de muur goed af en laat hem drogen. Overweeg het aanbrengen van een schimmelwerende verf of coating om toekomstige schimmelgroei te voorkomen. Regelmatig onderhoud en controle op vochtproblemen zijn essentieel om herhaling te voorkomen.

Witte schimmel of zoutuitslag op de muur?

Zoutuitslag op de muur kan soms verward worden met witte schimmel, maar het zijn twee verschillende fenomenen. Zoutuitslag ontstaat wanneer er zich zouten ophopen in het metselwerk van de muur. Deze zouten kunnen afkomstig zijn van grondwater, regenwater of zelfs bouwmaterialen. Wanneer vocht in de muur verdampt, blijven de zouten achter en vormen ze kristallen op het oppervlak, wat zoutuitslag veroorzaakt. Dit kan eruitzien als witte vlekken of korstvorming. Het is vaak een teken van vochtproblemen in de muur, zoals opstijgend vocht. Het is belangrijk om de oorzaak van de vochtproblemen aan te pakken om verdere zoutuitslag te voorkomen.

Schimmel op de buitenmuur voorkomen.

Om witte schimmel op de buitenmuur effectief te voorkomen, is het belangrijk om de onderliggende vochtproblemen aan te pakken. Het verwijderen van alleen de schimmel zal vaak resulteren in terugkerende groei, vooral tijdens vochtige periodes. Het inschakelen van een professionele vochtbestrijder, zoals Schrijver Vochtbestrijding®, kan een verstandige keuze zijn. Door middel van een vochtmeting kan het specifieke vochtprobleem geïdentificeerd worden. Vervolgens kan er gekeken worden naar een passende oplossing. Dit kan bijvoorbeeld het aanbrengen van muurelementen om vochtregulatie te bevorderen omvatten, evenals het injecteren van specifieke delen van de muur.

Door de oorzaak van het vochtprobleem aan te pakken, wordt de groei van witte schimmel op de buitenmuur effectief voorkomen. Het is belangrijk om professioneel advies in te winnen en samen met onze vochtexperts te werken aan een duurzame oplossing.