Vochtplekken op de muur
15 september 2023 
3 min. leestijd

Vochtplekken op de muur

Vochtige muren zijn een vaak voorkomende kwestie, zeker in oudere huizen die geen waterkering hebben in de buitenwanden. Daarnaast kan onvoldoende ventilatie ook aan de basis liggen van vochtplekken. Het is cruciaal om deze vochtproblemen zo spoedig mogelijk aan te pakken. Een vochtige muur kan namelijk wijzen op een lek in het dak of in de waterleidingen van de woning. Langdurige vochtigheid kan ernstige schade toebrengen aan de structuur van het huis, zoals het uitzetten van hout dat de bouwintegriteit kan ondermijnen. Zie je vochtplekken op de muren, binnen of buiten, of ervaar je andere vochtproblemen in huis? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een vochtbestrijder van Schrijver Vochtbestrijding BV.

Gezondheidsklachten door vochtplekken op de muur

Een te hoge luchtvochtigheid in combinatie met vochtplekken op de muur kan negatieve effecten hebben op de gezondheid van de inwoners. Een optimale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Wanneer deze te hoog is, kunnen luchtwegaandoeningen en allergieën verergeren. Bovendien biedt een vochtige omgeving een vruchtbare bodem voor de ontwikkeling van schimmels en huisstofmijten. Ook het verspreiden van bacteriën en virussen gaat sneller in een vochtige atmosfeer. Daarom is het cruciaal om vochtproblemen in de muur zo snel mogelijk aan te pakken.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Vochtplekken aan de onderkant van de muren

Als vochtplekken vlak boven de vloer verschijnen, wijst dit vaak op het probleem van optrekkend vocht. Dit is meestal te wijten aan grondvocht dat de muur binnendringt, vaak vanwege een ontbrekende waterkering. Dit komt vooral voor bij huizen gebouwd vóór 1980. Je kunt ervoor kiezen om de muur te injecteren met een vochtwerend middel of een nieuwe waterkering te installeren, al kan deze laatste optie aanzienlijke kosten en renovatiewerkzaamheden met zich meebrengen. Een andere permanente oplossing is het gebruik van Schrijver Systeem muurelementen, die de muren vanuit de binnenkant drogen.

Vochtplekken in het midden van de muur

Als er vochtplekken in het centrale deel van de muur verschijnen, wijst dat vaak op doorslaand vocht. Dit type vochtprobleem komt meestal voor in seizoenen met veel neerslag, zoals de herfst en winter. Als de muren niet kunnen drogen, trekt het vocht er doorheen. Dit staat ook wel bekend als vochtdoorslag. Dit fenomeen treedt vooral op in huizen met muren die in de loop der tijd poreus zijn geworden, of in enkele gevallen waar de muren lichte schade hebben opgelopen. Er zijn diverse manieren om dit aan te pakken, zoals het impregneren van de muren, het aanbrengen van vochtwerende verf, of het installeren van muurelementen van het Schrijver Systeem.

Vochtplekken als gevolg van condensatievocht

Wanneer er veel condensatievocht in je woning aanwezig is, kunnen er vochtplekken op de muren verschijnen. Dit soort vocht ontstaat vaak binnenshuis, bijvoorbeeld als je kookt zonder afzuigkap, de was binnen laat drogen, of onvoldoende ventileert. Verbeterde ventilatie kan al veel verschil maken, maar soms is dit condensatievocht slechts een deel van een groter vochtprobleem. In dergelijke gevallen is professionele vochtbestrijding noodzakelijk. Als je meer wilt weten over effectieve ventilatie of andere methoden om vochtproblemen aan te pakken, aarzel dan niet om contact op te nemen met Schrijver Vochtbestrijding BV.

Hoe kun je vochtplekken op de muur behandelen?

Het zelf verwijderen van vochtplekken en schimmel van de muur is haalbaar, maar dit biedt meestal slechts een kortetermijnoplossing. Als er een structureel vochtprobleem in de muur aanwezig is, is het raadzaam een expert in vochtbestrijding te consulteren. Hier zijn drie belangrijke aanbevelingen voor het aanpakken van vochtplekken.

  1. Identificeer en repareer de oorzaak van het vocht: De eerste stap is het identificeren van de oorzaak van de vochtplekken. Dit kan variëren van lekkende leidingen, condensatie, tot problemen met de waterkering in uw huis. Voordat je probeert de vochtplekken te verwijderen, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en indien mogelijk te repareren. Anders komen de vochtplekken waarschijnlijk gewoon weer terug.
  2. Maak de plek grondig schoon Nadat je de oorzaak hebt aangepakt, is de volgende stap het schoonmaken van het gebied. Dit kan je doen met een mengsel van water en een geschikt schoonmaakmiddel. Als de plekken schimmel bevatten, kan je ook een schimmelwerend middel gebruiken. Het is belangrijk om alle losse en afbladderende verf te verwijderen en het oppervlak goed te laten drogen voordat je verder gaat.
  3. Verf met een speciale primer Eenmaal schoon en droog, is het tijd om het oppervlak te schilderen. Gebruik een speciale vochtwerende primer om toekomstige problemen te voorkomen. Deze primers zijn ontworpen om te voorkomen dat vocht door de verflaag heen dringt. Nadat de primer is opgedroogd, kan je de muur schilderen met een hoogwaardige muurverf.

Een gratis vochtmeting inplannen?

Als je last hebt van vochtplekken op de muur, is het essentieel om snel actie te ondernemen. Schrijver Vochtbestrijding BV is een betrouwbare partner voor deze klus. Met een team van ervaren vochtbestrijders bieden wij een snelle en effectieve oplossing voor uw vochtproblemen. Van het identificeren van de oorzaak tot het behandelen van de aangetaste oppervlakken, we zorgen voor een duurzaam resultaat. Met de nieuwste technieken en materialen stellen we een plan van aanpak op, zodat je woning weer gezond en comfortabel wordt. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vochtmeting en/of vrijblijvende offerte.