Hoe kun je een vochtmeting in huis uitvoeren?
18 juni 2021 
1 min. leestijd

Hoe kun je een vochtmeting in huis uitvoeren?

Een stabiele luchtvochtigheid in huis creëren is niet altijd even makkelijk. In de winter is de luchtvochtigheid vaak te laag en in de zomer is het te hoog. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. Alles wat hiervan afwijkt vereist actie dat ondernomen moet worden. Om erachter te komen of de luchtvochtigheid stabiel is, moet je eerst een vochtmeting in huis uitvoeren. Lees hier hoe je dit het beste kunt doen!

Ideale luchtvochtigheid in de woning.

Gemiddeld voelen wij ons het meest thuis bij een luchtvochtigheid tussen de 40 en de 60 procent. Niet alleen de hoogte van de luchtvochtigheid is belangrijk, maar ook de temperatuur en de luchtkwaliteit in de woning. Om ervoor te zorgen dat de lucht van goede kwaliteit is en de luchtvochtigheid niet te hoog of te laag wordt, is het belangrijk de woning goed te ventileren. Dit kun je doen door regelmatig een raam open te zetten, maar ook gebruik te maken van ventilatiesystemen.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Vochtmeting in huis zelf uitvoeren.

Om erachter te komen wat de luchtvochtigheid in jouw woning is, kan je dit meten met een hygrometer. Deze heb je tegenwoordig al voor een tientje op het internet of in de bouwmarkt en meet precies de luchtvochtigheidsgraad. Het internet biedt een groot assortiment aan hygrometers. Sommige beschikken zelfs over een temperatuurmeter.

Gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid in de zomer.

Als er een lange tijd sprake is van een te hoge luchtvochtigheid in combinatie met weinig ventilatie, zorgt dit voor vochtproblemen in de woning. Het is daarom belangrijk regelmatig een vochtmeting in huis uit te voeren. Dit brengt vervelende gevolgen met zich mee. Er kan namelijk een muffe geur in huis gaan hangen. Ook ontstaan er vochtplekken op de muren en achter het behang. Een veelvoorkomend probleem zijn schimmels die zich vormen op de natte plekken van de muren. In het ergste geval kan je ook te maken krijgen met ongedierte, zoals pissebedden, huismijt en zilvervisjes.

Vochtmeting zelf uitvoeren of door een expert laten doen?

Je kunt een vochtmeting in huis goed zelf uitvoeren. Door de technologie van tegenwoordig zie je gelijk wat de luchtvochtigheid in de woning is. Je kunt er ook voor kiezen om een gratis vochtmeting door Schrijver Systeem® uit te laten voeren. Wij geven je namelijk direct professioneel advies mee en bieden de beste oplossingen. Benieuwd naar ons advies? Neem direct telefonisch contact met ons op!