Vochtige vloer? Hoe los je het op
28 september 2018 
3 min. leestijd

Vochtige vloer? Hoe los je het op

Merk je dat op de begane grond het laminaat begint te bollen? Of voelt het tapijt vochtig en klam aan? Grote kans dat een vochtige vloer de oorzaak ervan is. Het is vocht dat van onder de woning naar boven kruipt en zich in de vloer ophoopt met alle gevolgen van dien. Hier wil je vanaf en moet snel worden opgelost. Wat zijn de oorzaken en hoe kun je dit verhelpen?

Oorzaken van een vochtige vloer

Zodra je merkt dat de vloer op de begane grond vochtig is, dan weet je er iets ‘grondig’ mis is. In woningen van nu is de fundering beschermd tegen optrekkend vocht middels een waterkerende laag en dus zou het oppervlak altijd droog moeten zijn. Blijkt dit niet het geval, dan heeft dit een oorzaak die onderzocht moet worden om het vochtprobleem op te lossen. Laat een vochtexpert als bijvoorbeeld Schrijver Systeem een vochtmeting uitvoeren. Zij kunnen niet alleen de oorzaak opsporen, maar ook het probleem oplossen.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

De meest voorkomende oorzaken van vochtige vloeren

Een vochtige kelder

Vaak zijn kelders de oorzaak van het bevochtigen van vloeren. Sowieso is de kelder al de meest vochtige plek van het huis omdat het onder het maaiveld is gebouwd. De meeste kelders hebben geen ramen, op misschien een klapraam na. Het is dan ook een donker plek waar vocht nauwelijks weg kan. Wanneer de woning ook nog eens gebouwd is in het westen van het land, dan ligt een kelder al snel in het grondwater. Indringend vocht (vocht dat via de wanden de kelder intrekt) condenseert en stijgt naar boven en trekt de vloer in.

Vochtige kruipruimtes

Heeft de woning geen kelder, dan heeft het naar alle waarschijnlijkheid een kruipruimte. Deze ruimtes zorgen ervoor dat vloeren van woningen niet direct op de grond zijn gebouwd en hebben als functie het drooghouden van de woning. Kruipruimtes kunnen het overtollige vocht kwijt dankzij de (beperkte) ventilatie die ontstaat door de ventilatieroosters. Bij verstopping van deze roosters, of tijdens hele vochtige periodes worden kruipruimtes alsnog te vochtig en trekt het vocht de vloer in. Een soortgelijk effect als bij een vochtige kelder. Ook hier geldt: hoe dichter bij het grondwater, hoe groter de kans op een permanent vochtprobleem.

Kapotte leidingen

Een andere oorzaak van een vochtige muur is dat er een leiding of afvoerbuis is gesprongen. Kleine scheurtjes zijn al voldoende om een ruime hoeveelheid aan vocht te produceren waardoor vloeroppervlakten kunnen vollopen met vocht. Een vochtexpert houdt hier rekening mee en zal daarom ook de buizen controleren tijdens de inspectie.

Hoog grondwaterpeil

Wanneer een woning is gebouwd op grond met een hoog grondwaterpeil, dan zijn muren en funderingen extra gevoelig voor optrekkend vocht. Zelfs als de kelder en/of kruipruimte goed beschermd zijn tegen grondvocht, dan kan het grondwater alsnog via de buitenmuren de woning binnentrekken.

Vochtige vloeren bestrijden

Hebben de vochtige vloeren reeds schade aangebracht aan de woning en het interieur? Bijvoorbeeld schilderwerk dat is aangetast, hout dat is gaan rotten of laminaat dat is gaan bollen en verschuiven? Het vochtprobleem zal eerst moeten worden opgelost voordat de vochtschade hersteld kan worden. Welke mogelijkheden zijn er om het probleem van een vochtige vloer op te lossen? Onder volgt een korte beschrijving.

Tegengaan van indringend vocht

Wordt het probleem veroorzaakt door een vochtige kelder of kruipruimte, dan zullen deze gedeelten van het huis vochtvrij moeten worden gemaakt. Hiervoor zullen de wanden geïnjecteerd worden met een vochtwerende gel en eventuele scheuren moeten gedicht worden. Is er sprake van extreem veel vocht in deze ruimten, dan kunnen drainagematten worden gelegd waarover vervolgens beton wordt gestort.

Muren voorzien van ventilatie

Komt het vocht vooral door een hoog grondwaterpeil en wordt het probleem niet zozeer veroorzaakt door vochtige kelders of kruipruimtes, dan wil een ventilatiesysteem zoals de muurelementen van Schrijver Systeem Vochtbestrijding het probleem permanent verhelpen. Een ventilatiesysteem zorgt voor een continue afvoer van condensatievocht waardoor muren en funderingen op een natuurlijke wijze kunnen drogen. Meestal is dit een snelle en zeer effectieve oplossing tegen een vochtige vloer.

Muurelementen van Schrijver Systeem

Dit systeem zorgt voor een stabiele luchtvochtigheid in het huis en helpt om vochtige buitenmuren geen kans te geven tot vochtproblemen. Een aantal muurelementen zorgt ervoor dat het huis op een natuurlijke manier wordt geventileerd. Dus op deze manier wordt er constant vocht aan je huis onttrokken.

Wil je meer weten over dit systeem? Lees meer over de werking en installatie van het Schrijver Systeem. Mocht je nog vragen hebben na deze artikelen, dan kan je altijd een gratis offerte vochtbestrijding aanvragen.