Efficiënt vocht in de muur behandelen
20 januari 2021 
2 min. leestijd

Efficiënt vocht in de muur behandelen

Vochtproblemen in de muur is een veelvoorkomend probleem bij woningen. De muren dragen de woning en zijn verbonden met de fundering en de grond. Muren komen regelmatig in aanmerking met plekken die erg gevoelig zijn voor vocht, waardoor ze gemakkelijk door vocht kunnen worden aangetast. Het is belangrijk om vochtproblemen zo snel mogelijk aan te pakken, omdat het grote gevolgen kan hebben voor het wooncomfort en leefklimaat in huis.

Oorzaken van vochtige muren in huis.

Vochtproblemen in de muur kunnen meerdere oorzaken hebben. Om het probleem op te lossen, moet de juiste oorzaak achterhaalt worden. Het opknappen van een vochtige muur is maar een kortetermijnoplossing. Op die manier wordt de bron van het vochtprobleem namelijk niet aangepakt. Vocht in de muur zal zich blijven aanhouden met de nodige gevolgen. De meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen in de muur zijn optrekkend vocht, doorslaand vocht, condensatievocht en koudebruggen. Hoe ontstaan deze vochtproblemen en hoe zijn ze te behandelen?

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Optrekkend vocht in de muur.

Een optrekkend vochtprobleem bevindt zich aan de onderkant van de muur. Dit ontstaat door grondwater dat zich een weg naar binnen baant via bijvoorbeeld de fundering, kelder, kruipruimte of onderzijde van poreuze buitenmuren. Het vocht trekt naar boven de muur in, waardoor er vochtproblemen ontstaan. In veel woningen ontbreekt een waterkering, met als gevolg vrij spel voor vocht.

Doorslaand vocht in de muur.

Doorslaand vocht ontstaat door een beschadiging aan de buitengevel. Het vocht kan de binnenmuur intrekken doordat de aangetaste buitengevels vocht doorlaten. Bij doorslaand vocht zijn dezelfde symptomen te zien als bij optrekkend vocht. Een goede oplossing voor doorslaand vocht is het repareren van de buitengevel en deze laten impregneren. Vochtproblemen in de binnenmuur kunnen worden opgelost met de elementen van SmartDry. De elementen zorgen permanent voor een vochtvrije binnenmuur.

Condensatievocht in de muur.

Een te hoge luchtvochtigheid in huis zorgt voor condensatievocht in de woning. In principe is woonvocht volstrekt normaal, maar wanneer het geen uitweg kan vinden, veroorzaakt het vochtproblemen in de binnenmuur. Douchen, koken, wassen en ademen zijn voorbeelden van woonvocht. Dit kan voor een hoge luchtvochtigheid in huis zorgen. Vaak helpt het om regelmatig een raampje open te zetten, maar niet altijd. Wanneer de luchtvochtigheid een lange periode te hoog is, kan dit de binnenmuren aantasten.

Vocht in de muur door koudebruggen.

Koudebruggen zijn de oorzaak van een onderbroken isolatieschil op één of meerdere plekken van de woning. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een verzakking van de spouwisolatiemuur. Ook achtergebleven bouwpuin kan een koudebrug veroorzaken. De naam komt voort uit het feit dat de ruimte de brug vormt tussen de binnen-en buitenmuur, wat de koude plekken van de muur zijn. Vocht trekt altijd naar de koudste plek, waardoor koudebruggen een risico vormen voor vocht in de muur.

Vocht in de muur behandelen met muurelementen van Schrijver Systeem.

Last van vochtproblemen in de muur? Schrijver Systeem® lost het vochtprobleem in de muren van de woning op. De muurelementen van Schrijver Systeem® is een speciaal ontworpen systeem dat in de buitenmuur wordt geplaatst. Via natuurlijke ventilatie worden de muren 24 uur per dag geventileerd. De muren zullen uitdrogen en het vochtprobleem wordt permanent opgelost. Vraag snel een gratis vochtmeting aan of neem telefonisch contact met ons op.