Huis kopen? Zo controleer je de woning op vochtproblemen
12 april 2019 
2 min. leestijd

Huis kopen? Zo controleer je de woning op vochtproblemen

Wanneer je een woning koopt, wil je achteraf niet voor verrassingen komen te staan als bijvoorbeeld vochtproblemen. Want vocht in de woning is een grote veroorzaker van bouwschade en dat betekent altijd… kosten. Check daarom vooraf de nieuwe woning op dit soort problemen. Dit kan vaak lastig zijn omdat de verkopende partij deze mankementen meestal probeert te camoufleren. Toch kun je vochtproblemen opsporen door deze tips te gebruiken.

Tips om woningen te controleren op vocht

Natuurlijk doe je er verstandig aan om een aankoopmakelaar mee te nemen of iemand die verstand heeft van woningbouw. Maar is het niet mogelijk om zo iemand mee te nemen tijdens jouw bezoek, dan kun je met deze tips zeer goed uit de voeten.

1. Ga op huizenjacht in de winter

De winter is het ideale moment om woningen te inspecteren op vocht. Een belangrijke indicator is condensatie en hiervan is nauwelijks sprake in de zomer. Op warme zomerdagen condenseert het vocht in de lucht en doordat ramen en deuren meestal op worden gezet, is een vochtprobleem niet te herkennen. Vochtproblemen verhullen zich in de winter door condensatie op ramen.

2. Inspecteer de begane grond

De begane grond is de eerste woonlaag die je inspecteert. Een slechte afvoer van vocht, een kapotte waterkering of leiding… Op de begane grond merk je dit direct. Zie je natte plekken op de muren? Condensatie op de ramen? Of voelt de vloer koud aan? Want wist je dat een droge vloer warm aanvoelt en een natte vloer koud? Het zijn duidelijke signalen dat er iets mis is.

3. Controleer het bovengedeelte op schimmels

Omdat het bovenste deel van de woning minder last heeft van optrekkend (grond)vocht, is dit deel van de woning minder kwetsbaar voor vochtproblemen. Tenzij er natuurlijk sprake is van een kapot dak, gevel of dakgoot.Toch kan ook hier duidelijke signalen zijn van vocht in huis omdat vochtige warme lucht naar boven trekt. Het vocht zal zich in hoeken ophopen. Controleer daarom goed de hoeken van de kamer op vochtplekken.

4. Vergeet de kelder niet

De kelder is het meest vochtige deel van de woning.Dit komt omdat een kelder of kruipruimte onder het grondniveau ligt. Zeker in kustgebieden is er sprake van een vochtige ondergrond waardoor de kelder en kruipruimte flink vochtig kan zijn. Op zich niet erg, maar het vocht moet wel weg kunnen. Zijn er ventilatieroosters? Ruikt het erg muf en voelt het klam aan? Gelukkig is een vochtige kelder of kruipruimte goed te isoleren tegen niet al te veel kosten.

5. De staat van het dak controleren

Tot slot controleer je ook het dak, want een slecht dak levert ook flink wat vochtproblemen. Zijn de dakpannen nog in goede staat? En liggen ze nog netjes op rij? Is er mosvorming op de dakpannen? Is dit allemaal in orde, dan zal het dak waarschijnlijk geen veroorzaker zijn van vochtproblemen.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Wat als je vochtproblemen constateert?

Je hebt jouw droomwoning gevonden, maar helaas is er sprake van een vochtprobleem. Kijk je dan verder? Gelukkig hoeft dat niet, want de meeste vochtproblemen zijn goed te verhelpen. Bespreek het met de verkopende partij en laat een vochtexpert het probleem onderzoeken. Vraag naar een offerte. Deze kosten om het probleem te verhelpen kun je meenemen tijdens de onderhandelingen.

Wil je een vochtexpert inschakelen? Schrijver Systeem

Neem contact op met Schrijver Systeem wanneer je de ernst van het vochtprobleem wilt weten. Schrijver Systeem is al meer dan 40 jaar expert op het gebied van vocht in huis en kan een goede inschatting maken wat er nodig is om het probleem te verhelpen. Een gratis vochtmeting behoort tevens tot de mogelijkheden. Meer weten? Neem contact op.