Een vochtige muur schilderen
10 februari 2023 
2 min. leestijd

Een vochtige muur schilderen

Wil je graag een vochtige muur schilderen? Het is belangrijk om eerst het probleem van het vocht in de muur op te lossen voordat je verdergaat met schilderen. In sommige gevallen is de geschilderde muur beschadigd door het vochtprobleem. Of wellicht dat de muur nog te vochtig is omdat het vochtprobleem nog niet is verholpen. Als je dan aan de slag gaat met schilderen, dan zal de verf op de lange termijn zeker opnieuw gaan afbladderen of vervagen. In dit artikel lees je meer over de vochtproblemen in de muur en geven we je diverse tips.

Afbladderende verf als gevolg van een vochtprobleem

Afbladderende verf is een veelvoorkomend probleem als gevolg van veel vocht in de muur. Dit komt doordat het vocht door de verf heen trekt en de hechting tussen de verf en de ondergrond verstoort. Hierdoor bladdert de verf af en ontstaat er een onregelmatig oppervlak. Om afbladderende verf te voorkomen is het belangrijk om het vochtprobleem te verhelpen voordat je opnieuw gaat schilderen. Het is belangrijk om de bron van het vochtprobleem te identificeren en te verhelpen. Wanneer het vochtprobleem is opgelost kun je de muur grondig schoonmaken en laten drogen voordat je verder gaat met schilderen.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Hoe wordt een vochtige muur veroorzaakt?

Er zijn verschillende redenen waardoor een muur vochtig kan worden. Zo kun je denken aan een lekkend dak, een verstopte afvoer of lekkende leidingen. Andere oorzaken zijn een hoge luchtvochtigheid in huis als gevolg van een ventilatiesysteem dat niet goed functioneert. Maar in de meeste gevallen wordt een vochtige muur veroorzaakt door de drie meest voorkomende vochtproblemen in Nederland. Dat zijn optrekkend vocht, condensatievocht en doorslaand vocht. Een vochtige muur schilderen is geen goed idee, daarom moeten deze vochtproblemen eerst opgelost worden.

Optrekkend vocht is een veelvoorkomend probleem en kan leiden tot vervelende schade aan de muren en structuur van je woning. Mogelijke oplossingen zijn het injecteren van de muren tegen vocht, de buitenmuren laten onderkappen of muurelementen laten plaatsen.

Doorslaand vocht is een vochtprobleem in de muur dat meestal ontstaat als het een poosje heeft geregend. Als de muren van je woning poreus of beschadigd zijn, dan slaat het vocht al snel door naar de binnenmuur van je woning. Dit kun je oplossen door de buitenmuur te impregneren of ook door muurelementen te laten plaatsen.

Condensatievocht is het vochtprobleem dat binnen in huis ontstaat. Vaak zul je zien dat de verf afbladdert aan de bovenkant van de muur. Condensatievocht kan verminderd worden door beter te gaan ventileren. Zet daarom regelmatig een raam open of zorg dat het ventilatiesysteem in huis naar behoren functioneert.

Tips om een vochtige muur te schilderen

Allereerst is het, zoals eerder vermeld, belangrijk om de oorzaak van het vocht in de muur te identificeren en op te laten lossen. Dat kan door een vakkundige vochtbestrijder in te schakelen. Hij kan het vochtprobleem identificeren en oplossen. Als je de vochtige muur gaat schilderen is het van belang om alle losse verf te verwijderen en de muur grondig te reinigen. Kleine beschadigingen dienen gerepareerd te worden en het is goed om een vochtregulerende primer aan te brengen. Uiteraard moet je deze primer goed laten drogen. Wanneer je deze aanbevelingen hebt opgevolgd zal de verf op de muur niet meer af gaan bladderen.

De oplossing tegen vochtige muren

Schrijver Vochtbestrijding is al meer dan 35 jaar gespecialiseerd in het drogen van vochtige muren. We werken met de muurelementen die gebruik maken van natuurlijke energiebronnen. De elementen zijn binnen een dag geplaatst, deze oplossing is duurzaam en vereist nauwelijks onderhoud. Zou je meer willen weten over onze oplossing of wil je een vochtmeting aanvragen bij een vochtspecialist? Twijfel niet en neem gerust contact met ons op.