Vochtbehandeling voor muren
04 oktober 2022 
3 min. leestijd

Vochtbehandeling voor muren

Zou je meer willen weten over een vochtbehandeling voor muren? Er zijn diverse methodes om vochtproblemen in de muur te verhelpen. Alleen is het eerst belangrijk om te achterhalen van welk vochtprobleem in de muur er sprake is. Stel: Je hebt last van optrekkend vocht in de muur, dan heeft het niet veel nut om de buitenmuur te impregneren. Het heeft ook geen nut om de muur te laten onderkappen bij een grote hoeveelheid condensatievocht. In dit artikel leggen we uit welke vochtproblemen vaak voorkomen in de muur en hoe je deze kunt stoppen.

De meest voorkomende vochtproblemen in de muur

Als we kijken naar de vochtproblemen die in de muur kunnen ontstaan, dan zijn het vaak optrekkend vocht, doorslaand vocht en condensatievocht. Dit zijn de drie vochtproblemen die het meeste voorkomen in de muur en in huis. Optrekkend vocht komt meestal voor in oudere huizen die niet voorzien zijn van een vochtkering. Doordat er geen vochtkering in de muur zit kan het grondvocht via de muur omhoog getrokken worden. Dan krijg je last van natte muren en vochtplekken aan de onderkant van de muur.

Een ander vochtprobleem dat vaak voorkomt is doorslaand vocht. Meestal ontstaat dit probleem als het een tijdje flink heeft geregend en de muur beschadigd of poreus is. Het vocht slaat door de muur en uiteindelijk zullen de binnenmuren vochtig gaan worden. Dit vochtprobleem ontstaat ook als de muur niet goed kan drogen. Dus als de muur vochtig is en de zon kan er niet op schijnen, dan kun je ook te maken krijgen met dit vochtprobleem.

Het laatste vochtprobleem is een grote hoeveelheid condensatievocht. Als je gaat douchen, koken of als je de was laat drogen wordt het vochtig in huis. Wordt er niet voldoende geventileerd, dan gaat de luchtvochtigheid in huis omhoog. Vaak helpt het al om in huis beter te ventileren, maar dat is niet altijd mogelijk. Soms werkt het ventilatiesysteem niet goed of is er ook nog spraken van een ander vochtprobleem.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

De vochtbehandelingen voor optrekkend vocht

Bij optrekkend vocht zijn er drie geschikte vochtbehandelingen, namelijk het injecteren van de muur, de muren onderkappen en de muurelementen. Een zeer bekende methode is het injecteren van de muren tegen vocht. Bij deze behandeling wordt er een gat geboord om de 10 centimeter en een vochtwerende gel geïnjecteerd. Een andere behandeling is het onderkappen van de muren, eigenlijk wordt er een vochtwerende laag aangebracht in de muur. Alleen het onderkappen van de muren is wel een serieuze (en vaak dure) verbouwing. Het vochtprobleem met optrekkend vocht is dan wel definitief opgelost. Je kunt er ook voor kiezen om muurelementen te laten plaatsen in de buitenmuur. Deze kunnen snel bevestigd worden en zorgen ervoor dat de vochtige muur van binnenuit opdroogt.

Doorslaand vocht in de muur behandelen

Voordat je een vochtbehandeling wilt uitvoeren om doorslaand vocht te verhelpen, moet eerst de muur volledig hersteld zijn. Het heeft geen nut om een muur vol met scheuren en barstjes te impregneren. Het impregneren van de buitenmuur is een goede oplossing om doorslaand vocht te stoppen. Deze behandeling is vrij eenvoudig en het vocht kan niet meer door de muur komen. Het is wel belangrijk om te kijken naar het juiste impregneermiddel, sommige middelen zijn niet geschikt voor elke muur. De andere vochtbehandeling is het laten plaatsen van muurelementen. Deze oplossing verhelpt doorslaand vocht en is ook geschikt voor de andere twee vochtproblemen (optrekkend vocht en condensatievocht).

Een behandeling om condensatievocht te verminderen

Als we kijken naar een vochtbehandeling om condensatievocht te stoppen, dan is het allereerst belangrijk om beter te gaan ventileren. Vooral juist op de momenten dat er veel condensatievocht ontstaat. Dus tijdens het koken, douchen of wanneer je de was laat drogen. Het is ook goed om de luchtvochtigheid in huis in de gaten te houden met een hygrometer. In sommige gevallen is het niet altijd mogelijk om 'even een raampje' open te zetten. Soms is het ventilatiesysteem in huis niet krachtig genoeg of zijn er vochtige ruimtes zonder ramen. In sommige gevallen is er ook sprake van een ander vochtprobleem. Wanneer dat het geval is, dan zijn de muurelementen van Schrijver Systeem ook een uitstekende oplossing.

Welke vochtbehandeling voor de muur is voor jouw situatie ideaal?

Zoals eerder vermeld is het belangrijk om de exacte oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen. Daarom kun je contact opnemen met een vochtbestrijder of vochtbestrijding specialist. Met behulp van een gratis vochtmeting weten we precies wat er aan de hand is en hoe we het kunnen oplossen. Als je vragen hebt over vochtbestrijding of de meest voorkomende vochtproblemen? Neem gerust contact met ons op.