De buitenmuur impregneren tegen vocht
21 augustus 2022 
2 min. leestijd

De buitenmuur impregneren tegen vocht

Als je last hebt van doorslaand vocht in de buitenmuur, dan kun je ervoor kiezen om de buitenmuur te impregneren tegen vocht. Een mogelijke en efficiënte oplossing om doorslaand vocht te behelpen. Doordat er een vochtwerende beschermlaag op de buitenmuur wordt aangebracht zal het regenwater niet via de buitenmuur naar binnen trekken. In dit artikel behandelen we de werkwijze en voor- en nadelen van het impregneren van de buitenmuur.

Wanneer kun je de buitenmuur impregneren tegen vocht?

Er zijn verschillende vochtproblemen die in huis op kunnen treden, onder andere doorslaand vocht. Dit vochtprobleem komt voornamelijk voor bij woningen waarvan de gevels en muren die beschadigd of poreus zijn. Maar ook als de muur in de schaduw staat of als er begroeiing tegenaan groeit. Hierdoor kan de zon niet op de muur schijnen en zal deze minder snel drogen. Als de muur nat wordt door regen, dan trekt het vocht via de scheurtjes en poriën van de muur naar binnen. Vervolgens slaat het vocht door naar de binnenmuur waardoor er schimmel op de muur gaat groeien. Ook kunnen er nare vochtplekken zichtbaar zijn op de muur. Alleen als je last hebt van doorslaand vocht is het impregneren van de buitenmuur een efficiënte oplossing.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

De voordelen van het impregneren van de buitenmuur

  • Je voorkomt dat de gevolgen van doorslaand vocht erger worden. Doorslaand vocht kan uiteindelijk vervelende gevolgen hebben. Zoals gezondheidsklachten, een hoge luchtvochtigheid in huis, schade aan de muren en lelijke plekken op de muur. Door de buitenmuur te impregneren tegen vocht kun je dit voorkomen.
  • Minder onderhoud wanneer de muur geïmpregneerd is. Het impregneren van de buitenmuur tegen vocht is niet alleen goed om doorslaand vocht te verhelpen. Het zorgt er ook voor dat het vuil lastig op de muur kan hechten. Hierdoor blijven de muren er langer goed uitzien en hoef je deze minder vaak te reinigen.
  • Voorkom onnodige kosten in de toekomst. Hoe langer je wacht met het impregneren van de buitenmuur tegen vocht, des te hoger zullen de onkosten gaan worden. De vochtplekken in de woning zullen groter worden en er kunnen uiteindelijk scheuren in de muur ontstaan. Om de herstelkosten laag te houden is het belangrijk dat je snel actie onderneemt bij dit vochtprobleem.

De nadelen van het impregneren van de buitenmuur

Uiteraard heeft deze vochtbestrijding methode ook een aantal nadelen. Allereerst is het ontzettend belangrijk dat de buitenmuur volledig hersteld is voordat je gaat impregneren. Als je een beschadigde muur gaat impregneren, dan heeft het geen nut en los je niets op. Een ander groot nadeel is dat het impregneren van de muur niet voor elk muurtype geschikt is. Controleer daarom eerst of jouw buitenmuur geschikt is om te impregneren tegen vocht.

Wat ook heel belangrijk is om te weten, is dat het impregneren alleen helpt bij doorslaand vocht. Als er een ander vochtprobleem in huis afspeelt, of misschien een combinatie van meerdere vochtproblemen, dan is impregneren alleen niet voldoende. Stel er is sprake van optrekkend vocht of een grote hoeveelheid condensatievocht, dan schiet je er weinig mee op. Het is altijd wijs en verstandig om een vochtbestrijding specialist in te schakelen. Met behulp van een gratis vochtmeting en onze expertise weet je gelijk waar je aan toe bent.

Is er een alternatief voor het impregneren van de buitenmuur?

Dat is er zeker, bij Schrijver Vochtbestrijding werken we al tientallen jaren met het plaatsen van muurelementen in de buitenmuur. Deze zogenaamde 'ventilatiestenen' zorgen ervoor dat de muur van binnenuit opdroogt. Bij deze permanente methode zijn er geen externe energiebronnen nodig, er is nauwelijks onderhoud en de elementen kunnen binnen één dag geplaatst worden. Een van de belangrijkste aandachtspunten is dat deze oplossing werkt voor meerdere vochtproblemen die in huis af kunnen spelen. Is er een alternatief voor het impregneren van de buitenmuur tegen vocht? Ja, de muurelementen van Schrijver Systeem.