Teveel vocht in huis?
24 januari 2023 
2 min. leestijd

Teveel vocht in huis?

Het is fijn dat het leefklimaat in huis comfortabel en gezond is, alleen is dat niet altijd het geval. Soms is er sprake van teveel vocht in huis, dat is zeker van invloed op het fijne leefklimaat. Niet alleen zorgt dit voor een hoge luchtvochtigheid in huis, maar er kan ook structurele schade aan de woning ontstaan. Zit er teveel vocht in huis? Dan geven we je graag een aantal tips om de hoeveelheid vocht in huis te verminderen. Benieuwd naar deze tips? Lees dan snel verder!

Voorkom teveel vocht in huis met deze tips

Last van teveel vocht in huis? Hieronder een vijftal tips waarmee je de hoeveelheid vocht in huis onder controle kunt houden.

Extra ventileren tijdens de huishoudelijke werkzaamheden
Als er visite langskomt, je staat te douchen of je bent aan het koken, dan komt er veel condensatievocht vrij. Veel meer dan normaal zelfs. Als dit vocht geen weg naar buiten kan vinden, dan blijft het binnen in huis hangen. Dan gaat het vocht op zoek naar oppervlak op de muur en zullen er vochtplekken ontstaan.

De woning goed laten luchten
Even een raampje open zetten heeft niet zo heel veel effect op de hoeveelheid vocht in huis. Het effect is namelijk maar van korte duur. Het is wel goed om meerdere keren per dag het raam een tijdje open te laten staan. Vooral na het koken of douchen voorkomt het teveel vocht in huis.

Houd de luchtvochtigheid in huis in de gaten
Is de luchtvochtigheid in huis erg hoog? Dan kan dat vervelende gevolgen hebben. Een gezonde luchtvochtigheid in huis heeft een vochtpercentage tussen de 40 en 60 procent. Je kunt dit percentage in de gaten houden met een hygrometer. Kijk goed naar de cijfers en ventileer juist extra wanneer de luchtvochtigheid hoger wordt dan 60 procent.

Gebruik het ventilatiesysteem in huis
Als je gaat douchen of koken dan komt er bijzonder veel vocht vrij. Heb je een ventilatiesysteem in huis, zet deze dan zeker aan. Het is sowieso goed om het ventilatiesysteem in huis goed te gebruiken. Dit zorgt niet alleen dat nare geurtjes in huis verdwijnen, maar het zorgt er ook voor dat de luchtvochtigheid in huis op peil wordt gehouden.

Laat de was buiten drogen of gebruik een wasdroger
Wanneer je de was doet, dan is het niet goed om de was binnen te drogen aan een wasrek. De luchtvochtigheid in de ruimte zal namelijk hoger worden. Je kunt beter een wasdroger gebruiken. De kleding die daar niet in mag kun je buiten laten drogen. Regent het buiten? Dan kun je de was wel binnen laten drogen, maar zet dan wel een raam open voor betere ventilatie.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Wat als er permanent teveel vocht in huis zit?

Veel vocht in huis is natuurlijk nooit fijn, maar als de luchtvochtigheid altijd aan de hoge kant is, dan kun je een vochtbestrijder inschakelen. De kans is groot dat je last hebt van een vochtprobleem in de muur. De meest voorkomende vochtproblemen zijn optrekkend vocht, condensatievocht en vochtdoorslag in de muur. Met behulp van een deskundige vochtmeting kunnen we zo achterhalen of het vochtgehalte in de muur te hoog is. Is dit het geval? Dan kunnen we zo zien welk vochtprobleem er aanwezig is in jouw woning.

Zou je meer willen weten over vochtbestrijding of een grote hoeveelheid vocht in huis? Onze vochtspecialisten helpen je graag om de luchtvochtigheid in huis te verlagen.