Schimmel in de hoek van de woonkamer
29 maart 2021 
2 min. leestijd

Schimmel in de hoek van de woonkamer

Niemand zit te wachten op schimmel in huis. Laat staan de ergste vorm van schimmel die er maar bestaat, de zwarte schimmel. Wanneer er schimmelvorming in huis optreedt, kan alvast één conclusie worden getrokken: Uw huis heeft een vochtprobleem. Schimmel ontstaat alleen in huizen waar de luchtvochtigheid te hoog is. De luchtvochtigheid in huis moet tussen de 40 en 60% liggen. Onder de 40% ontstaat een droge lucht die allerlei kenmerkende klachten oplevert.

Wanneer de luchtvochtigheid in huis te hoog is, uit zich dat weer in andere klachten. Waarvan schimmel in de woonkamer de meest voorkomende is. Een vochtprobleem dat schimmel in de hoek van de woonkamer veroorzaakt, kan meerdere oorzaken hebben. In deze blog bespreken wat de oorzaken zijn van schimmel in de hoek van de woonkamer. We sluiten deze blog af met het goede nieuws dat de vochtbestrijding in huis relatief eenvoudig is door het aanbrengen van goede ventilatie.

De oorzaken van vochtproblemen

Vochtproblemen die leiden tot schimmel in de hoek van de woonkamer kunnen verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende vochtproblemen in Nederlandse huishoudens zijn het gevolg van:

Al deze verschillende oorzaken van vochtproblemen uiten zich op verschillende manieren. Lekkages veroorzaken alleen schimmel in de muur rondom de plek waar het lek zich bevindt. Schimmel ontstaan door condensatievocht treft men veelal aan in de badkamer, keuken en waskamer.

Het merendeel van schimmel in de hoek van de woonkamer is het gevolg van optrekkend vocht en doorslaand vocht. Optrekkend vocht komt uit de grond en kenmerkt zich doordat de schimmel zich laag aan de muur bevindt. Doorslaand vocht is regenwater dat zich door de buitenmuur heen naar binnen werkt. Schimmels ontstaan door doorslaand vocht treft u hoger op muren aan en beperken zich niet alleen tot de hoek van de woonkamer.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Gevolgen van schimmel in de hoek van de woonkamer

De gevolgen van schimmel in de hoek van de woonkamer zijn dusdanig ernstig dat het vochtprobleem in huis moet worden opgelost. Schimmel in de hoek van de woonkamer ontsiert uw huis en dat is nog maar het kleinste probleem wat u heeft. De gevolgen van schimmel op uw gezondheid en de materiële schade die schimmel kan aanrichten zijn niet te onderschatten.

Schimmel laat zich makkelijk inademen. Wanneer de schimmel zich onderaan de hoek van de muur bevindt, zijn ze binnen handbereik van kinderen. Vooral de kleinste kinderen kunnen niet de inschatting maken van de gevaren van schimmel. Tel daarbij op dat kleine kinderen een onderzoekende geest hebben waarbij handen en mond veelvuldig worden gebruikt om onbekende dingen te onderzoeken.

Gezonde mensen kunnen flink ziek worden van schimmels in huis en bij mensen die al ziek zijn kunnen de gezondheidsklachten verergeren.

Schimmel in de hoek van de woonkamer verwijderen

De schimmel in de hoek van de woonkamer verwijderen is één, er vervolgens voor zorgen dat de schimmel niet meer terugkeert is een tweede. Of het vochtprobleem in uw huis nu komt door optrekkend vocht of doorslaand vocht, de oplossing van het vochtprobleem is voor elk huis hetzelfde. Een goede ventilatie!

De muurelementen van Schrijver Systeem® zorgen voor die goede ventilatie in huis. Wat de gepatenteerde muurelementen van Schrijver Systeem® onder andere zo uniek maakt, is dat ze ongeacht wat de luchtvochtigheid in dat huis is, de luchtvochtigheid naar het gewenste niveau weten te brengen. Nadat een vochtmeting in uw huis is uitgevoerd, kunnen de specialisten van Schrijver Systeem® exact bepalen hoeveel muurelementen er in uw huis nodig zijn om de luchtvochtigheid in huis weer in balans te krijgen.

Heeft u last van schimmel in de hoeken van de woonkamer? Plan dan een gratis vochtmeting in bij Schrijver Systeem®.