Is schimmel in huis slecht voor de gezondheid?
29 maart 2021 
2 min. leestijd

Is schimmel in huis slecht voor de gezondheid?

Teveel vocht in huis biedt de ideale leefomstandigheden voor schimmels om goed in te gedijen en zich te vermenigvuldigen. Ook bepaalde soorten ongedierte worden aangetrokken door vochtophopingen in muren en vloeren. De kakkerlak is daar het bekendste voorbeeld van. Niemand die op dit huisdier zit te wachten, helemaal niet als je je bedenkt de kakkerlak nooit alleen bij je komt wonen. De kakkerlak komt langs met de hele familie en de familie Kakkerlak kent talrijke neven, nichten plus aanhang.

De gezondheidsklachten liegen er evenmin om. Schimmelvorming in huis is vaak de oorzaak van gezondheidsklachten zoals:

 • Moeite hebben met ademhalen
 • Benauwdheid
 • Chronische verkoudheid
 • Piepende ademhaling
 • Regelmatige keelpijn
 • Regelmatig niezen en hoesten

Bestaande gezondheidsklachten kunnen door schimmel verergeren. Vooral mensen met aandoeningen aan de longen of aan de luchtwegen zijn kwetsbaar voor een omgeving waar schimmels voorkomen.

De invloed van schimmels op bacteriën

Er zijn twee organismen die absoluut niet goed samengaan. Schimmels en bacteriën. In 1928 ontdekte de Engelse arts Alexander Fleming per toeval een schimmel in zijn laboratorium. Het viel hem vervolgens op dat alle bacteriën in de nabijheid van deze schimmel waren verdwenen.

Door het ontdekken dat deze schimmel in staat was bacteriën te doden, bracht Fleming één van de grootste doorbraken uit de geschiedenis van de medische wetenschap tot stand. Deze schimmel, de Penicillium Notatum, is vandaag de dag nog steeds een effectief middel tegen virusbestrijding onder de naam Penicilline. Dat schimmels zo effectief bacteriën bestrijden heeft ook een nadeel. De schimmel maakt namelijk geen onderscheid tussen goede en slechte bacteriën.

Het is voornamelijk de schadelijke invloed van schimmel op mitochondriën wat zo gevaarlijk is voor de gezondheid. Mitochondriën zijn belangrijke bacteriën die in het menselijk lichaam de functie van energieleverancier vervullen. De aantasting van mitochondriën uit zich onder andere in lusteloosheid, chronische vermoeidheid en een slechter humeur.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

De oorzaak van schimmelvorming

Schimmelvorming is altijd het gevolg van teveel vocht in huis. Schimmels gedijen alleen in een vochtig klimaat. De vochtophoping in uw huis kan daarentegen wel verschillende oorzaken hebben.

 • Optrekkend vocht
  Optrekkend vocht komt vanaf de grond het huis in. Optrekkend vocht komt men vaak tegen bij oudere huizen die slecht geïsoleerd zijn. Een aanhoudende hoge stand van het grondwater geeft optrekkend vocht de kans om huizen binnen te dringen.
 • Doorslaand vocht
  Doorslaand vocht wordt veroorzaakt door regenwater dat door de buitenmuur naar binnen dringt. Poreuze of beschadigde muren zijn vaak de oorzaak van doorslaand vocht.
 • Condensatievocht
  Condensatievocht is het vocht dat in huis ontstaat door onder andere de dampen van douchen, koken en de wasdroger.
 • Lekkagevocht
  Kapotte leidingen en afvoerbuizen creëren vochtophoping in uw huis.
 • Vocht door isolatie of constructiefouten
  Een huis kan wel degelijk te goed geïsoleerd zijn. Wanneer lucht niet meer kan ontsnappen uit huis, kan vocht dat evenmin.

Bestrijd de oorzaak, niet de gevolgen van vocht

Wie googelt op de woorden “schimmel verwijderen”, komt tal van verschillende methodes tegen om schimmelvorming te bestrijden. Vaak is de informatie die bij deze methodes gegeven wordt onjuist.

Geboden oplossingen zoals het impregneren van muren of het injecteren van muren met bepaalde stoffen, richten zich uitsluitend op de gevolgen van het probleem. Schimmelvorming is een gevolg van een te hoge luchtvochtigheid in huis.

Met het verwijderen van schimmelvorming en het behandelen van muren wordt uw huis dan ook van een tijdelijke oplossing voorzien. Het klimaat waarin schimmels zo goed gedijen is namelijk nog steeds in uw huis aanwezig. De muurelementen van het Schrijver Systeem® pakken wel de oorzaak van het probleem aan.

Deze muurelementen zorgen op een natuurlijke manier voor een goede en volledige ventilatie in uw huis. Heeft u last van bijvoorbeeld schimmel in de hoeken van de woonkamer? Plan dan een gratis vochtmeting in bij Schrijver Systeem®.