Optrekkend vocht in de fundering
08 december 2022 
2 min. leestijd

Optrekkend vocht in de fundering

Optrekkend vocht in huis ontstaat meestal vanuit de fundering van je woning. De onderkant van de binnenmuur is niet bepaald een plek die je dagelijks in de gaten wilt houden. Toch is het goed om eens te kijken naar vochtplekken aan de onderkant van de muur. Optrekkend vocht in de fundering komt vaak voor in oudere woningen. Voornamelijk woningen die gebouwd zijn voor het jaar 1980, toen werden de woningen nog niet standaard voorzien van een waterkering. Maar ook als de staat van de waterkering in de muur niet goed is, kan er optrekkend vocht in de fundering van het huis ontstaan.

Hoe herken je optrekkend vocht in de fundering?

Optrekkend vocht ontstaat dus wanneer de muren van het huis geen waterkering hebben. Wanneer het veel heeft geregend of als het grondwater hoog staat trekt het vocht via het metselwerk omhoog. Normaal zorgt de waterkering in de muur ervoor dat het vocht niet verder omhoog kan trekken. Optrekkend vocht in de fundering kun je herkennen aan een of meerdere van de volgende signalen.

  1. De muurbedekking begint los te laten. Zoals afbladderende verf, afbrokkelend stucwerk of behang dat loslaat.
  2. In huis kan het erg muf gaan ruiken. Dat is een gevolg van schimmelgroei door een hoge luchtvochtigheid in huis.
  3. Er zijn vochtplekken op de muur zichtbaar. Deze zijn vooral zichtbaar aan de onderkant van de muur en er zal schimmel op gaan groeien.
  4. De luchtvochtigheid in huis zal hoger zijn dan gemiddeld, een gezonde luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Optrekkend vocht in de fundering verhelpen

Er zijn in het algemeen drie methodes om optrekkend vocht in de fundering te stoppen. De eerste oplossing is het laten onderkappen van de muren. Op deze manier wordt er een vochtwerende laag aangebracht in de muur. Een flinke verbouwing, maar wel een definitieve oplossing tegen optrekkend vocht. De tweede methode is de muren te injecteren met een vochtwerende gel. Een vochtbestrijding methode die niet al teveel kosten met zich meebrengt en deze klus kan vrij snel geklaard worden. De derde oplossing is het laten plaatsen van muurelementen in de buitenmuur. Deze ventilatiestenen zorgen ervoor dat de muur van binnenuit opdroogt. De elementen kunnen snel geplaatst worden en externe energiebronnen zijn niet nodig.

Permanente oplossing tegen vochtproblemen in huis

Het plaatsen van muurelementen in de buitenmuur is wat ons betreft dé oplossing om optrekkend vocht in de fundering te stoppen. Met behulp van deze vochtbestrijding methode hebben we al duizenden woningen vochtvrij gemaakt. Het installeren van de muurelementen van Schrijver Vochtbestrijding lukt meestal binnen één werkdag. Geen rotzooi, geen tijdelijke oplossing en er zijn geen chemicaliën nodig. Zou je meer willen weten over dit systeem? Neem gerust contact met ons op.

Schrijver Vochtbestrijding is inmiddels meer dan 35 jaar actief in het verhelpen van vocht in huis. Onze oplossing is niet alleen geschikt voor optrekkend vocht in de fundering. Maar ook voor doorslaand vocht en condensatievocht is deze methode erg geschikt.