Luchtvochtigheid in de woonkamer
08 december 2022 
2 min. leestijd

Luchtvochtigheid in de woonkamer

Het is aangenaam om een goede luchtvochtigheid in de woonkamer te hebben. De luchtvochtigheid is afhankelijk van diverse factoren, waaronder de luchtdruk en de temperatuur. Een goede luchtvochtigheid in huis heeft een percentage tussen de 40 en 60 procent. Is het percentage lager dan 40 procent, dan zul je merken dat de lucht in de woonkamer erg droog is. Heb je thuis een hygrometer en is de luchtvochtigheid in de woonkamer 60 procent of hoger? Dan is de kans groot dat je last hebt van een vochtprobleem in huis. In dit artikel lees je meer over een lage en hoge luchtvochtigheid in huis. Daarnaast geven we je ook een aantal tips om de luchtvochtigheid in de gaten te houden en te verbeteren. Een normale luchtvochtigheid in huis is goed voor een gezonde leefomgeving.

Wanneer is de luchtvochtigheid in de woonkamer te laag?

Als we het hebben over een lage luchtvochtigheid in de woonkamer, dan gaat het om een vochtpercentage dat lager is dan 40 procent. Je zult merken dat de lucht erg droog is in huis. Dit kan ook schade veroorzaken aan de meubels die in de woonkamer staan. Sommige meubelstukken kunnen gaan krimpen of er kunnen scheurtjes in het hout ontstaan. Bij een lage luchtvochtigheid kun je ook last krijgen van gezondheidsklachten. Een aantal van deze klachten zijn: Een droge neus of zere ogen, maar ook een geïrriteerde keel. Vooral oudere mensen en kleine kinderen kunnen hier last van krijgen.

De luchtvochtigheid in de woonkamer kun je verhogen door beter te ventileren in huis. Je kunt er ook voor kiezen om een luchtbevochtiger aan te schaffen. Bij de wat duurdere modellen kun je zelfs instellen wat het vochtgehalte voor in de woonkamer moet zijn. De luchtbevochtiger zorgt dan zelf voor een vaste luchtvochtigheid in huis.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Wanneer is de luchtvochtigheid in de woonkamer (te) hoog?

Hebben we het over een hoge luchtvochtigheid in de woonkamer? Dan hebben we het over een vochtpercentage van 60 procent of hoger. De hoeveelheid vocht in huis kun je meten met een hygrometer of met een weerstation. Beide apparaten kun je eenvoudig online bestellen of aanschaffen bij een bouwmarkt in de buurt. Let wel op dat deze apparaten niet altijd even nauwkeurig zijn. Zo kan het vochtpercentage afwijken wanneer je de hygrometer bij een raam in de zon plaatst. Maar over het algemeen zijn dit prima apparaten om de luchtvochtigheid in de woonkamer te meten.

Hoe ontstaat er een hoge luchtvochtigheid in de woonkamer?

In de meeste gevallen heb je last van een vochtprobleem in huis. Er zijn diverse vochtproblemen die in Nederland vaak voorkomen. Dat zijn: Optrekkend vocht, doorslaand vocht en condensatievocht. Het eerste vochtprobleem (optrekkend vocht) komt meestal voor in oude woningen. Doorslaand vocht ontstaat bij woningen met poreuze gevels wanneer het een tijdje flink heeft geregend. Condensatievocht is het vochtprobleem dat in de woning ontstaat bij de dagelijkse activiteiten in huis (zoals douchen, koken en slapen). Al deze vochtproblemen kunnen ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid in de woonkamer te hoog wordt. Zou je de exacte oorzaak willen achterhalen van de hoge luchtvochtigheid? Neem dan contact met ons op voor een gratis vochtmeting. We voeren een vochtmeting uit in huis en in de muur. Nadien kunnen we je precies vertellen hoe het vochtprobleem ontstaat.

Een goede luchtvochtigheid in de woonkamer krijgen

Er zijn meerdere oplossingen die bij kunnen dragen aan een gezonde luchtvochtigheid in de woonkamer. In sommige gevallen is beter ventileren al voldoende, of kan een luchtbevochtiger zorgen voor een beter leefklimaat in huis. Is er sprake van een vochtprobleem in de muur? Dan kunnen deze geïnjecteerd worden of kunnen er muurelementen in de buitenmuur geplaatst worden. Bij optrekkend vocht kun je er zelfs voor kiezen om de muren te laten onderkappen. Vooral bij oudere (vrijstaande) huizen kan dit interessant zijn. Maar het is eerst belangrijk om een vochtbestrijder in te schakelen om het vochtprobleem in de woonkamer te achterhalen. Neem gerust contact met ons op voor advies of de bekende gratis vochtmeting.