Ziek door schimmel in huis? Dit zijn de klachten:
29 maart 2021 
2 min. leestijd

Ziek door schimmel in huis? Dit zijn de klachten:

Een gezond binnenklimaat heeft een luchtvochtigheid tussen de 40% en de 60%. Wanneer de luchtvochtigheid onder de 40% uitkomt, ontstaat een droge lucht die verschillende gezondheidsproblemen kan opleveren. In dit artikel beperken wij ons tot de gevolgen die een te hoge luchtvochtigheid in huis veroorzaakt. De gezondheidsproblemen die een te hoge luchtvochtigheid met zich meebrengen liegen er niet om. U kunt behoorlijk ziek worden door schimmel. Een grote hoeveelheid vocht in huis biedt de ideale leefomstandigheden voor schimmels. Deze levende organismen gedijen enkel in een vochtig klimaat en kunnen ernstige klachten veroorzaken in het menselijk lichaam.

Het gevaarlijke aan schimmel in huis is dat ze net zo goed op vochtige muren en wanden kunnen leven als in de longen van mens en dier. Zolang het er maar vochtig is, dan voelt de schimmel zich er thuis. We vertellen u hoe u de symptomen van schimmels in huis herkent en hoe u ze effectief kan bestrijden.

De oorzaken van schimmel in huis

Schimmel in huis is altijd het gevolg van een te hoog vochtgehalte in het huis. Er kunnen meerdere oorzaken aan condensvorming ten grondslag liggen aan de hoge luchtvochtigheid.

In oudere huizen is optrekkend vocht vaak de oorzaak van het vochtprobleem. Door het ontbreken van een vloerisolatie krijgt grondwater de kans om bij een hoge stand door te dringen in woningen in de vorm van condens.

Het wil niet zeggen dat goed geïsoleerde huizen gevrijwaard blijven van een te hoge luchtvochtigheid. Huizen voorzien van een uitstekende raamisolatie, vloerisolatie en dakisolatie maar zonder een passende goede ventilatie kunnen wachten op vochtproblemen. Een goede of slechte ventilatie in huis maakt het verschil tussen een luchtvochtigheid die op peil blijft of juist buiten de perken treedt. Wanneer een huis over onvoldoende ventilatie beschikt, zal condensvorming eraan bijdragen dat de luchtvochtigheid in huis te hoog wordt.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Symptomen die schimmel veroorzaken

Schimmel bestaat onder andere uit schimmelsporen die zich makkelijk door de lucht verspreiden als er wordt geprobeerd ze met een droge doek weg te poetsen. U kunt goed ziek worden door schimmel die u inademt.

De symptomen van schimmels die zijn ingeademd zijn:

 • Een verstopte neus;
 • Een loopneus;
 • Keelpijn;
 • Een hese stem;
 • Hoesten waarbij wit slijm wordt opgegeven;
 • Het opwekken van astmatische aanvallen;
 • Kortademigheid;
 • Een piepende ademhaling;
 • Hyperventilatie.

Dit zijn nog maar de klachten die ontstaan bij kortdurige blootstelling aan schimmels die zijn ingeademd. Wanneer er voor een langere tijd blootstelling aan schimmels plaatsvindt, kunnen de klachten verergeren naar de volgende symptomen:

 • Het plotseling ontstaan van bronchitis terwijl daar in het verleden geen sprake van was;
 • Middenoorontsteking;
 • Chronische vermoeidheid;
 • Regelmatig last van hoofdpijn;
 • Regelmatig last van spierpijn.

Klachten die veroorzaakt worden door schimmels kunnen zich ook uitwendig manifesteren. De symptomen zijn dan jeuk, rode ogen, rode gevoelige huid en netelroos.

Effectief bestrijden van schimmel

Schimmel laat zich ten eerste moeilijk verwijderen. Zelfs met schoonmaakmiddelen waar chloor aan is toegevoegd, blijft een doffe plek achter. Zolang de hoge luchtvochtigheid in huis niet wordt aangepakt, zal de schimmel binnen mum van tijd terugkeren.

De effectiefste bestrijding van schimmel is om de luchtvochtigheid in huis op het gewenste niveau te krijgen door het aanbrengen van een goede ventilatie. De muurelementen van Schrijver Systeem® creëren die juiste luchtvochtigheid bij u in huis.

Wanneer u schimmel op de muur heeft, plan dan vandaag nog gratis een vochtmeting in via telefoonnummer 026 669 00 14. Een vochtbestrijder van Schrijver Systeem® meet exact de luchtvochtigheid in uw huis waarna precies kan worden berekend hoeveel muurelementen uw huis nodig heeft om de gewenste luchtvochtigheid te creëren.

De muurelementen van Schrijver Systeem® zijn een duurzame oplossing die op een natuurlijke manier luchtstromen in uw huis creëren om vervolgens overtollig vocht uit uw huis afvoeren.