De muur impregneren tegen optrekkend vocht
29 maart 2021 
2 min. leestijd

De muur impregneren tegen optrekkend vocht

Vochtige muren zijn het gevolg van teveel vocht in huis. De oorzaak is steevast een te hoge luchtvochtigheid in uw huis. Wie in de bouwmarkt of op internet informatie opzoekt hoe je een vochtige muur moet behandelen, komt vaak bedrogen uit.

De meeste geboden oplossingen worden gepresenteerd als zijnde een effectieve vochtbestrijding, maar in de praktijk zijn ze dat allerminst. Vochtbestrijding kenmerkt zich in het feit dat de luchtvochtigheid in huis wordt aangepakt. Met andere woorden, vochtbestrijding richt zich op de oorzaak van het vochtprobleem.

Methodes zoals het impregneren van muren en het injecteren van muren met siliconen richten zich uitsluitend op de gevolgen van het teveel aan vocht in huis. Het kwalijke aan deze methodes is dat ze wel worden gepresenteerd als vochtbestrijding. Daarmee wordt iedereen die te kampen heeft met de gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid in huis op het verkeerde been gezet.

De oorzaak van optrekkend vocht

Voordat we in deze blog uitleggen hoe je wel effectief optrekkend vocht bestrijdt, gaan we eerst wat dieper in op het ontstaan van optrekkend vocht.Optrekkend vocht dringt vanuit de grond een huis binnen. Er zijn twee oorzaken die optrekkend vocht de kans geven een huis binnen te komen. Ten eerste de stand van het grondwater. Wanneer het grondwater structureel hoog staat, is het makkelijker in staat een huis binnen te dringen. De tweede oorzaak is het gebrek aan een goede vloerisolatie. Optrekkend vocht treft men dan ook het vaakst aan in oudere huizen. De woningbouw die rondom de jaren ’50 van de vorige eeuw of daarvoor werden gebouwd, werden nog niet voorzien van een degelijke vloerisolatie.

Optrekkend vocht herkent u aan de plekken in huis waar vochtplekken en schimmelvorming ontstaan. Optrekkend vocht manifesteert zich steevast in de vloer op de begane grond en onderaan de muren van de begane grond.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

De gevolgen van muurimpregnatie

Als uw huis te kampen heeft met optrekkend vocht, heeft u er weinig aan om de muren te impregneren. Het vochtprobleem in huis blijft immers nog steeds in stand. Het vocht kan zich nu niet meer in de muur ophopen met als gevolg dat er op andere plaatsen vochtophoping ontstaat.

Vochtplekken en schimmel kunnen nu in de vloer ontstaan of verergeren als ze daar al voorkwamen. De luchtvochtigheid in huis zal verder toenemen nu de muren het optrekkend vocht niet meer opnemen. Dit leidt onder andere tot hogere stookkosten. Hoe meer vocht zich in de lucht bevindt, hoe moeilijker het is om die lucht te verwarmen. Mensen die het thuis vaak koud hebben terwijl de kachel maar blijft loeien, hebben vaak een te hoge luchtvochtigheid in huis. Muurimpregnatie richt zich enkel op de gevolgen van optrekkend vocht en verplaatst het probleem vervolgens naar andere plekken in huis.

Vochtbestrijding dat wel een echte oplossing biedt

De enige oplossing die vochtproblemen in huis echt oplossen, is het aanbrengen van een goede ventilatie. Wanneer een huis dagelijks wordt geventileerd, krijgt vocht geen kans meer om zich op te hopen.

In het geval van optrekkend vocht willen aannemers ook nog wel eens de oplossing aanbieden in de vorm van een kostbare vloerrenovatie. Optrekkende vocht wordt inderdaad verhinderd uw huis binnen te dringen met een volledige vloerisolatie.

Voordat uw vloer van die isolatie is voorzien, is uw bankrekening wel flink geslonken. Het openbreken van een bestaande vloer, aanbrengen van vloerisolatie en de nieuwe vloer zijn kostenposten waar menig huishouden een extra hypotheek voor moet afsluiten.

Gelukkig is een vloerrenovatie niet nodig om optrekkend vocht te bestrijden. Met de muurelementen van Schrijver Systeem® wordt op een duurzame en milieuvriendelijke manier een dagelijkse ventilatie in uw huis gecreëerd. Eenmaal geïnstalleerd hoeven de muurelementen niet meer onderhouden te worden en krijgt optrekkend vocht geen kans meer om zich in uw muren op te hopen.