Vochtplekken op het plafond? Oorzaken, gevolgen en oplossingen
20 juni 2019 
3 min. leestijd

Vochtplekken op het plafond? Oorzaken, gevolgen en oplossingen

Vochtproblemen openbaren zich niet alleen op muren en vloeren. Maar ook plafonds worden er door aangetast. Hoewel we het niet adviseren, kun je zwarte kringen en verkleuringen op muren nog enigszins maskeren door er bijvoorbeeld een meubel tegenaan te plaatsen. Maar vochtplekken op het plafond zijn opzichtig en niet te verbergen. Overigens, het maskeren van vochtplekken is sowieso geen goed idee, tenzij de oorzaak van het vochtprobleem is aangepakt. Wat moet je doen als vochtplekken constateert op het plafond?

Voordat je aan de slag gaat om de lelijke vochtplekken op het plafond te verwijderen, moet je de oorzaak weten. En oplossen. Vochtplekken kunnen ontstaan door bijvoorbeeld regenschade, lekkage of door een te hoge permanente luchtvochtigheid. Pas nadat de oorzaak is aangepakt, kan er gestart worden met de herstelwerkzaamheden.

Oorzaken van een vochtig plafond

Een vochtig plafond kan meerdere oorzaken hebben. Het kan worden veroorzaakt door enorme regenval in combinatie met dak- en gevelschade, lekkage of door een te hoge luchtvochtigheid. Voordat je de vochtplekken op het plafond gaat wegwerken, zul je eerst de oorzaak moeten weten.

Lekkage

Bevinden de vochtplekken zich in het midden van het plafond en niet bij de hoeken en randen? Dan duidt dit meestal op lekkage. Dit wordt nog aannemelijker wanneer de badkamer zich boven de vochtplek bevindt. Is de vochtplek op het plafond nog steeds vochtig? De kans is groot dat er sprake is van een kapotte leiding. Maar het kan natuurlijk ook worden veroorzaakt doordat er water lekt tijdens het douchen of gebruik van het bad. Schakel een loodgieter. Zij kunnen middels verschillende lekdetectiemethoden de oorzaak achterhalen.

Regenwater

Merk je dat de vochtplekken zich bevinden in hoeken en randen? Dichtbij de muren? Dan is meestal regenwater de oorzaak. Vooral bij flinke regenbuien, merk je dat deze plekken vochtig zijn. Wanneer het een tijd niet geregend heeft, drogen deze plekken op. Dit duidt erop dat daken en muren niet voldoende bescherming bieden tegen het regenwater. Kieren, scheuren in muren en daken kunnen de oorzaak zijn. Ook kunnen dakpannen zijn verschoven waardoor het regenwater vrij toegang heeft. Spoor deze dak- en gevelschade op en repareer het.

Te hoge luchtvochtigheid

Vochtige lucht stijgt op omdat waterdamp lichter is dan droge lucht. Zet maar eens een ketel water op en je zult zien dat het stoom naar boven trekt. Wanneer het in de woning te vochtig is, zal deze vochtige lucht zich ophopen in het plafond. Bij voldoende ventilatie is dit geen probleem, maar wanneer de woning te goed geïsoleerd is en het vocht niet weg kan, dan zal het vocht het plafond en de muren intrekken. Ook dit kan lelijke plekken veroorzaken en kan verf doen laten afbladderen. Is dit het geval? Dan zal er gezocht moeten worden naar een permanente oplossing om het vocht af te voeren. De muurelementen van Schrijver Systeem zijn hiervoor een geschikte oplossing.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Vochtplekken op het plafond verwijderen

Nu de oorzaak van het vochtprobleem is gevonden en opgelost, kan er begonnen worden met de herstelwerkzaamheden van het plafond. Afhankelijk van de ernst van de lelijke vochtplekken en aanwezige schimmels, kan er gekozen worden voor verven, sauzen of stucen. Elke oplossing heeft zo zijn prijskaartje. Wil je weten welke oplossing voor jou geschikt is? Maak enkele foto’s van het plafond en laat dit zien bij een van de bouwmarkten. Zij kunnen je adviseren over de juiste oplossing.

Vochtplekken op het plafond maskeren

Is er sprake van flinke schade aan het plafond en wordt een oplossing erg kostbaar? Overweeg een spanplafond. Een spanplafond is een ‘vals’ plafond van strak gespannen kunststofdoek dat op maat wordt gemaakt. Het wordt enkele centimeters onder het werkelijke plafond geplaatst. Hierdoor voorkom je dat zwarte kringen, die meestal moeilijk zijn weg te krijgen, op het plafond zichtbaar zijn. Bovendien biedt een spanplafond ook mogelijkheden om spotjes in het plafond te laten plaatsen.

Schrijver Systeem muurelementen

Heb je last van permanent vocht in huis, dan biedt Schrijver Systeem een duurzame en voordelige oplossing met Schrijver muurelementen. De elementen worden strategisch in de buitenmuur geplaatst en zorgen dat er 24 uur per dag voldoende luchttoevoer in de woning is, zonder dat je last hebt van tocht of kou.

Wil  je meer weten over de mogelijkheden van Schrijver Systeem Vochtbestrijding? Neem contact op voor een vrijblijvend advies.