Vochtige kruipruimte isoleren? 3 voordelige methoden
16 februari 2019 
2 min. leestijd

Vochtige kruipruimte isoleren? 3 voordelige methoden

De meeste woningen in Nederland hebben een kruipruimte. Deze ruimte onder de woning, vaak niet hoger dan 80 cm en met zand als ondergrond, heeft als doel het bovendeel van de woning te beschermen tegen optrekkend vocht, kou en ongedierte. Bovendien worden kruipruimtes ook gebruikt om er leidingen en buizen te plaatsen.

Kortom, deze ‘vergeten’ ruimte in huis vervult meerdere belangrijke functies en zal in goede staat moeten verkeren. Is jouw woning gebouwd op kleigrond of op grond met een hoog grondwaterpeil? Dan is het isoleren van de vochtige kruipruimte onvermijdelijk.

Toch zullen weinigen zich druk maken over het isoleren van hun kruipruimte. Immers, het is een plek in huis waar je niet snel komt. Sterker nog, de meesten zijn zich er niet eens van bewust dat ze er een hebben.
…totdat ze merken dat de woning vochtig wordt. Want een niet goed onderhouden kruipruimte is een van de veroorzakers van permanente vochtproblemen. De gevolgen van een vochtige kruipruimte zijn o.a. het opbollen van een houten vloer, schimmels bij de plinten of ongedierte dat in getale toeneemt.

Merk je dat jouw woning vaak te vochtig is? Open dan eens het luik van de kruipruimte (vaak bij de voordeur) en onderzoek of het vocht daar vandaan komt. Is het vochtig? Of is er zelfs sprake van een laagje water? Dan is het nu tijd om wat aan deze vochtige kruipruimte te doen!

Vocht in de kruipruimte oplossen

Wanneer je met een zaklamp de vochtige kruipruimte verlicht, kun je vaak zelf al snel genoeg constateren in hoeverre het vocht schade heeft aangericht. Voelen houten delen vochtig aan? Brokkelt het af? Duidelijke signalen van houtrot. Vaak vertonen leidingen en buizen groene schimmelplekken.

Bovendien kun je de vochtigheid goed ruiken. Heb je het vermoeden dat de kruipruimte te veel is aangetast door het vocht, schakel een expert in en laat hem beoordelen wat de schade is. Wil je dit soort situaties liever voorkomen, dan kun je de kruipruimte isoleren met verschillende materialen. We noemen er drie.

  1. Kruipruimte vullen met schelpen
  2. Kruipruimte vullen met polystyreen materiaal
  3. Plaatsen van kruipruimtefolie

1. Kruipruimte vullen met schelpen

Schelpen hebben een vochtabsorberende werking en zijn zeer geschikt voor warmte isolatie. Door een (flinke) laag schelpen over het zand te strooien krijgen kou en vocht van onderaf geen kans om op te stijgen. Is er sprake van teveel aan vocht in de kruipruimte en komen de schelpen onder water te staan, dan verliest deze oplossing zijn effect.

2. Kruipruimte vullen polystyreen materiaal

Dit materiaal komt in vormen als bolletjes of ‘chips’ en heeft een sterk isolerende werking. Het voordeel van dit materiaal is dat het licht van gewicht is waardoor het kan worden toegepast in zeer vochtige kruipruimtes waar zelfs een laagje water in staat. Het polystyreen materiaal is namelijk zo licht, dat het blijft drijven en daardoor voorkomt dat het vocht opstijgt en kan overslaan naar het bovendeel van de woning. Polystyreen isolatiemateriaal is eenvoudig te plaatsen en bovendien nog goedkoop ook.

3. Plaatsen van kruipruimtefolie

Tot slot worden vochtige kruipruimtes bevochten met kruipruimtefolie. Hoewel het steeds minder vaak wordt toegepast is het een effectieve en meest voordelige manier om vochtige kruipruimtes tegen te gaan. Er wordt een laag folie op de grond geplaatst waardoor de ‘vochtbaan’ naar boven wordt afgesloten. Zelfs wanneer het grondwater stijgt, want dan stijgt het folie mee. Folie heeft echter geen isolerende werking waardoor je nog wel isolatiemateriaal moet plaatsen om de kou van onderaf tegen te gaan.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Vochtige kruipruimte ventileren

Met alleen het plaatsen van vochtwerende materiaal ben je er nog niet. Want vocht in de kruipruimte moet ook weg kunnen. Daarom zal de woning minimaal moeten beschikken over ventilatieroosters waardoor het vocht naar buiten kan.

Een beter alternatief zijn de muurelementen van Schrijver Systeem. Niet alleen kan vocht vanuit de kruipruimte naar buiten worden afgevoerd, maar dankzij de actieve luchtstromen wordt het vocht uit de gehele woning onttrokken. Niet alleen los je het probleem van een vochtige kruipruimte ermee op, maar alle vochtproblemen in huis behoren hierdoor tot het verleden.