Zwarte schimmel van de muur verwijderen
29 maart 2021 
2 min. leestijd

Zwarte schimmel van de muur verwijderen

Eén van de grootste ergernissen in huis is schimmelvorming aan muren en plafonds. Veel oudere huizen kampen met schimmel door het gebrek aan een goede ventilatie en een goede vloerisolatie.

Optrekkend vocht vanuit de grond vind zo zijn weg in die oude woningen en hoopt zich op in de muren. De ernstigste vorm van schimmel, de zwarte schimmel, wordt doorgaans dan ook voornamelijk aangetroffen in huizen die rond de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd.

Een zorgwekkende constatering is hoe vaak schimmelvorming zich voordoet bij nieuwbouwwoningen die de laatste jaren zijn gerealiseerd. Huidige nieuwbouwwoningen worden vaak van de allernieuwste technieken en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid voorzien.

Waaronder het optimaal isoleren van die woningen. Vooral bij de sociale woningbouw blijft een bijbehorende goede ventilatie nog wel eens achterwege. Met schimmelvorming in die prachtige nieuwbouwhuizen als gevolg. In deze blog vertellen wij hoe je effectief zwarte schimmel van de muur verwijdert.

De oorzaak van zwarte schimmels

Zoals elke schimmel ontstaat ook de zwarte schimmel in vochtige ruimtes met niet of nauwelijks ventilatie aanwezig is. De zwarte schimmel ontstaat in de ruimte die langdurig of zelfs voortdurend aan vocht wordt blootgesteld zonder dat dat vocht adequaat wordt afgevoerd door middel van ventileren.

Zwarte schimmel manifesteert zich daarom het vaakst in ruimtes zoals de badkamer, de waskamer, de keuken en last not least in vochtige kelders. Nergens in een huis komt zo veelvuldig zwarte schimmel voor dan in een huis met een kelder.

Zwarte schimmel vermenigvuldigt zich veel sneller dan een gewone schimmel. Een ander kenmerk van de zwarte schimmel is de agressiviteit van de zwarte schimmel. Zwarte schimmel hecht zich aan een oppervlak en tast vervolgens in rap tempo de ondergrond aan. Behalve de gezondheidsrisico’s van zwarte schimmel veroorzaakt deze schimmel ook veel materialistische schade. Muren, vloeren en plafonds worden door zwarte schimmel ernstig aangetast.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Tips om zwarte schimmel te verwijderen

Het plan van aanpak om zwarte schimmel te verwijderen bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste het verwijderen van de zwarte schimmel. Ten tweede voorkomen dat de zwarte schimmel terug kan keren. Doe handschoenen aan en vergeet niet om een mondkapje te dragen. Straks gaat u schrobben en dan komt een grote hoeveelheid schimmelsporen vrij. Onzichtbaar voor het oog nestelen deze schimmelsporen zich gemakkelijk in uw luchtwegen waar zij zich ook prima thuis voelen.

Maak een mengel aan van water, schoonmaakazijn en voeg hier een schep soda aan toe. Schrob en boen net zo lang tot u de schimmel niet verder kan schoon krijgt. Vervolgens pakt u de zwarte schimmel aan met een mengsel van water en chloor. Het schoonmaken met chloor moet de eerste week elke dag herhaald worden om het uiteindelijke effect te behalen.

Voorkomen is beter dan genezen

Kijk er niet vreemd van op als na het verwijderen van de zwarte schimmel een donkere plek achterblijft. Laat staan als er beschadigingen zijn opgetreden zoals een afgebrokkelde muur. Wat nu ontzettend belangrijk is, is om ervoor te zorgen dat de ruimte waar de zwarte schimmel is aangetroffen van nu af aan goed wordt geventileerd.

Met het installeren van het Schrijver Systeem® creëert u die gezonde ventilatie in huis. De muurelementen waarop het Schrijver Systeem® is gebaseerd creëren natuurlijke luchtstromen die uw woning vrijwaren van vochtophoping en schimmelvorming. Eén muurelement is in staat om per dag 260 cc vocht uit uw huis af te voeren. Als u last heeft van zwarte schimmel in huis, aarzel dan niet om contact op te nemen met Schrijver Systeem® via telefoonnummer 026 669 00 14.

Een specialist van Schrijver Systeem® komt graag bij u langs om een gratis vochtmeting uit te voeren. Zo wordt nauwkeurig berekend hoeveel muurelementen uw huis nodig heeft om een gezonde luchtvochtigheid te creëren.