Vochtige muur door een lekkage
06 november 2021 
2 min. leestijd

Vochtige muur door een lekkage

Een vochtige muur als gevolg van een lekkage

Wanneer je last hebt van vocht in huis kan dit meerdere oorzaken hebben. Naast optrekkend vocht, doorslaand vocht en condensatievocht is het ook mogelijk dat jouw vochtprobleem veroorzaakt wordt door een lekkage. En dat probleem wordt in de praktijk meestal pas maanden later opgemerkt. Dat komt omdat het hier gaat om een geringe hoeveelheid vocht die dikwijls niet waarneembaar is op de plaats waar de lekkage zich bevindt. Lekkages kunnen op meerdere manieren ontstaan. Lekkages kunnen tot stand komen door een beschadigde buitengevel, door een gebrekkig onderhoud aan de buitengevel of door reparaties aan waterleidingen en afvoeren. Ook wanneer je dak in slechte staat verkeert, kan je te maken krijgen met lekkages. Kapotte of versleten dakgoten zijn andere mogelijke oorzaken van lekkages. In de meeste gevallen zullen de vochtplekken ten gevolge van een lekkage ver van de plaats waar het probleem zich bevindt, verschijnen. Dat komt omdat vocht zich via openingen, leidingen en richels ver kan verplaatsen voordat het echte probleem zichtbaar wordt.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Vocht in de muur door een lekkage: signalen

Ondanks dat een lekkage vaak heel klein is, kunnen de gevolgen van enorme omvang zijn. Dat is vooral te wijten aan het feit dat de lekkage meestal pas na lange tijd opgemerkt wordt. Er zijn wel een paar signalen die je alert zouden moeten maken op een eventuele lekkage in jouw woning:

1. Vocht- en schimmelplekken op de muren

Vocht- en schimmelplekken kunnen wijzen op optrekkend vocht, doorslaand vocht of condensatievocht. Maar ze kunnen evenzeer wijzen op een lekkage. In het geval van een lekkage kunnen de vocht- en schimmelplekken zowel op het plafond als op de muren en op de vloer voorkomen. Verder zijn loskomende verf en behang en muffe geuren ook tekenen van een lekkage.

2. Verhoogde waterfactuur

Is je waterfactuur plots veel hoger terwijl jij er zeker van bent dat jouw verbruik ongeveer hetzelfde is gebleven? Dan moet je meer aandacht besteden aan het regelmatig controleren van jouw watermeterstand. Indien je een verschil opmerkt tussen de meterstand die je vlak voor het slapengaan genoteerd hebt en die die je ziet wanneer je opstaat, is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een lekkage.

3. Verhoogde energiefactuur

Ook je energiefactuur kan aanzienlijk de hoogte in gaan wanneer je te kampen hebt met een lekkage. Bepaalde isolatiematerialen, zoals glaswol bijvoorbeeld, zijn niet goed vochtwerend en verliezen hun isolatie-effect in het geval van vochtproblemen. Dat leidt dan op zijn beurt weer tot hogere verwarmingskosten.

Vocht in de muur door een lekkage opsporen

Het is geen geheim dat lekkages moeilijk op te sporen zijn. Maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen wanneer je vermoedt dat je het slachtoffer van een lekkage geworden bent. Heeft jouw woning een kruipruimte? Dan raden we je aan om deze eerst grondig te doorzoeken. Als je vochtige plekken vindt in je kruipruimte kan je er zeker van zijn dat je een lekkage hebt. Indien je in de kruipruimte niets gevonden hebt, is het tijd om je onderzoek verder te zetten aan de buitenzijde van het huis. Zowel donkere, grauwe plekken op de buitengevel als plekken met mos kunnen duiden op vocht in huis. Wanneer je ook hier niets gevonden hebt, moet je de binnenkant van het huis grondig onderzoeken. Ga alle muren af en controleer ze op koud- of nat aanvoelende plekken. Ga ook na of je schimmels, zwarte vlekken en vieze, kleine puntjes ziet op de muren. Vergeet niet van de muren achter het meubilair en achter de gordijnen te controleren.