Vochtdoorslag in de muur aanpakken
06 november 2021 
2 min. leestijd

Vochtdoorslag in de muur aanpakken

Wat is vochtdoorslag?

Eén van de meest voorkomende vochtproblemen in een woning is vochtdoorslag. Vochtdoorslag, bij velen beter bekend als “doorslaand vocht”, is letterlijk vocht dat door de muren heen naar binnen trekt. Maar hoe kan dat nu eigenlijk? In feite kan er alleen maar sprake zijn van vochtdoorslag wanneer de buitengevel beschadigd is. Een gevel in goede staat behoedt je tegen koudebruggen, vocht, etc. Door het wisselende klimaat waar we hier bij ons mee te maken hebben, verslechtert de staat van de gevel door de jaren heen. Hierdoor ontstaan er barstjes, scheurtjes en gaatjes in de gevel en ben je bijgevolg niet langer optimaal beschermd. Wanneer vocht via deze (kleine) openingen in de woning binnendringt, spreken we van vochtdoorslag op de muur. Ook beplanting tegen de gevel, zoals een druivelaar of klimop bijvoorbeeld, kan ervoor zorgen dat de staat van je gevel steeds poreuzer wordt met doorslaand vocht tot gevolg.

Hoe kan je vochtdoorslag op de muur herkennen?

Wanneer je te kampen hebt met vochtdoorslag op de muur is het van cruciaal belang dat je hier zo snel mogelijk iets aan doet. Maar dan moet je natuurlijk wel weten wat de signalen van doorslaand vocht precies zijn. Een eerste, zeer duidelijk signaal van vochtdoorslag op de muur is vocht op het eerste verdiep of hoger in je woning. De vochtplekken zien en onregelmatig uit en ze komen voor op het plafond en/of aan de bovenkant van de muur. De muur voelt klammig aan en kan zwarte vlekken en schimmels vertonen. Vochtdoorslag kan zowel op de binnen- als op de buitenmuur voorkomen. Aan de buitenmuur kan je dit vochtprobleem herkennen aan grauwe plekken terwijl het binnen juist te herkennen is aan onregelmatige vlekken in de buurt van het plafond. Ook afbrokkelend pleisterwerk, loskomend behang en afbladderende verf wijzen op doorslaand vocht.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Wat zijn de gevolgen van vochtdoorslag op de muur?

Wie het slachtoffer is van vochtdoorslag op de muur en hier niets of pas als het te laat is iets aan doet, zal hoe dan ook met verschillende negatieve gevolgen te maken krijgen. In de eerste plaats is vochtdoorslag op de muur schadelijk voor de gezondheid van alle bewoners. De verhoogde luchtvochtigheid maakt dat je veel gevoeliger bent voor infecties en frequente verkoudheden. Daarnaast loop je een verhoogd risico op gewrichtspijn, keelpijn en longontsteking. Niet enkel voor je gezondheid, maar ook voor de staat van je constructie is vochtdoorslag op de muur een groot probleem. Een gevel in slechte staat wordt steeds poreuzer met alle gevolgen van dien. En heb je al eens stilgestaan bij de financiële gevolgen van vochtdoorslag op de muur? Om tegemoet te komen aan de verhoogde luchtvochtigheid in je woning zal je de verwarming hoger moeten zetten en dat verschil zie je terug op je energierekening.

Wat moet je doen bij vochtdoorslag op de muur?

Vochtdoorslag op de muur kan je bestrijden d.m.v. gevelimpregnatie of door nieuwe gevelbekleding te voorzien, maar de meest definitieve oplossing is het aanbrengen van de muurelementen van Schrijver Systeem. Deze methode is zeer milieuvriendelijk omdat er gebruikgemaakt wordt van natuurlijke luchtstroming om het vocht uit de muren te zuigen. De muurelementen worden aan de onderkant van de buitengevel bevestigd en zijn beschikbaar in meerdere kleuren. Zo sluiten ze mooi aan op de kleur van jouw gevel. Een bijkomend voordeel van het aanbrengen van de muurelementen van Schrijver Systeem is het zachte prijskaartje. Deze methode om vochtdoorslag op de muur te bestrijden is vrij goedkoop en het gaat hier om een eenmalige investering. Voor de Schrijver Systeem muurelementen op een enkelsteens muur betaal je ongeveer 110 euro per lopende meter terwijl je voor een dikkere muur ongeveer 160 euro per lopende meter betaalt.