Vocht in een nieuwbouwhuis
06 november 2021 
2 min. leestijd

Vocht in een nieuwbouwhuis

Vocht in een nieuwbouwhuis door slechte ventilatie

Er wordt onterecht gedacht dat vochtproblemen bijna uitsluitend voorkomen in oudere huizen, die voor het jaar 1980 gebouwd zijn. Het blijkt zelfs dat vocht in een nieuwbouwhuis allesbehalve zeldzaam is. En dat is te wijten aan de isolatie. Het is algemeen geweten dat nieuwbouwwoningen steeds meer en beter geïsoleerd worden. Maar opdat een woning blijvend kan ademen, is een goede ventilatie essentieel. En dat is nu net het probleem bij moderne isolatietechnieken. Speciale, mechanische ventilatiesystemen dienen om het teveel aan vocht naar buiten af te voeren en om frisse, zuivere lucht aan te voeren. Jammer genoeg is de werking van deze systemen dikwijls niet zo goed als verwacht en zorgen ze juist voor een slechte luchtcirculatie. Hierdoor ontstaat er een (te) hoge luchtvochtigheid wat dan op zijn beurt leidt tot vocht in de nieuwbouwwoning.

Wat zijn de oorzaken van een slecht ventilatiesysteem?

Vocht in een nieuwbouwhuis is bijna altijd te wijten aan een gebrekkig ventilatiesysteem. Dit kan meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn:

1. De installatie is niet geschikt voor jouw woning

Niet zomaar elk ventilatiesysteem is geschikt voor iedere woning. Er moet rekening gehouden worden met de grootte en de indeling van de woning om het juiste ventilatiesysteem te kiezen. Ook is het belangrijk dat je een beroep doet op een erkende installateur met jarenlange ervaring. Het gebeurt tenslotte dikwijls dat ventilatiesystemen verkeerd geïnstalleerd worden. Het kan hier gaan om een niet strategische plaats of om het voorzien van onnodige bochten waardoor de lucht niet optimaal aan- of afgevoerd kan worden. Ook de bedieningsknoppen moeten steeds op een makkelijk bereikbare plaats voorzien worden o.w.v. het gebruiksgemak.

2. Verkeerd gebruik

Om een goede werking te garanderen, is het cruciaal dat het ventilatiesysteem correct gebruikt wordt, dit betekent in de hoogste stand en op de aanbevolen tijdstippen.

3. Gebrekkig onderhoud

Opdat je ventilatiesysteem een lang leven beschoren is, is goed en voldoende onderhoud noodzakelijk. Na verloop van tijd raken de systemen vervuild en verstopt en indien je hier niets aan doet, zal je systeem het binnen de kortste keren begeven. Regelmatig onderhoud voorkomt dit ongemak.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Gevolgen van een gebrekkig ventilatiesysteem

In het geval van een slecht of niet werkend ventilatiesysteem, krijg je te maken met een te hoge luchtvochtigheid. En dat resulteert in vocht in huis. Vocht in een nieuwbouwhuis kan je herkennen aan vochtplekken op de muren en/of op het plafond. Ook de aanwezigheid van schimmels, zwarte vlekken en muffe, onaangename geuren is niet zeldzaam bij vocht in een nieuwbouwhuis. Vocht in een nieuwbouwhuis kan leiden tot ernstige gevolgen voor jouw gezondheid en die van de andere bewoners. Vooral wanneer je al een dagje ouder bent of wanneer één van de bewoners aan astma of een andere luchtwegenziekte lijdt, is vocht in huis erg gevaarlijk. Allergieën, irritaties en infecties blijven meestal dan ook niet lang achterwege. Andere veel voorkomende klachten zijn oververmoeidheid, hoofdpijn en gewrichtspijn. Naast gevolgen voor je gezondheid, zijn er ook gevolgen voor je inboedel. Vocht in huis vreet aan je meubels waardoor ze definitief beschadigd raken. Je begrijpt dus waarom een vochtvrije woning voornaam is.

Vocht in een nieuwbouwhuis: hoe bestrijden?

Afhankelijk van het soort vochtprobleem dat je hebt, zijn er meerdere manieren om komaf te maken met vocht in een nieuwbouwhuis. Maar er is maar één methode die permanent en voordelig een einde maakt aan alle soorten vochtproblemen. En dat is het aanbrengen van de milieuvriendelijke muurelementen van Schrijver Systeem. Het maakt niet uit of er in jouw woning sprake is van optrekkend vocht, van doorslaand vocht of van condensatievocht, de Schrijver Systeem muurelementen staan garant voor een blijvende oplossing voor al deze vochtproblemen. De muurelementen worden aan de onderkant van je buitengevel(s) aangebracht aan een gemiddelde prijs van 110 euro per lopende meter. En omdat de Schrijver Systeem muurelementen beschikbaar zijn in diverse kleuren, is het niet moeilijk om er eentje te kiezen die goed bij jouw woning past. De muurelementen maken gebruiken van natuurlijke luchtstroming om het vocht aan de muren te onttrekken. Na een periode van ongeveer zes maanden zal je woning volledig vochtvrij zijn.