Vocht in de muren bestrijden
22 oktober 2022 
3 min. leestijd

Vocht in de muren bestrijden

Heb je last van vocht in de muren? Dan is het belangrijk dat je hier zo snel mogelijk iets aan laat doen. Er zijn in de praktijk drie vochtproblemen die het meest voorkomen. Elk vochtprobleem heeft vereist zijn eigen methode om het vocht in de muren te bestrijden. Een vochtprobleem in de muur dat vaak in oude(re) woningen ontstaat is optrekkend vocht. Bij een vrijstaande woning met poreuze muren is de kans op doorslaand vocht erg groot. Het laatste vochtprobleem in huis is een grote hoeveelheid condensatievocht. Bij dit vochtprobleem wordt het vocht in de muren van binnenuit veroorzaakt.

Als je optrekkend vocht in muren bestrijden wilt, dan kun je ervoor kiezen om de muren te laten onderkappen. In het principe maak je gelijk korte metten met optrekkend vocht. Alleen deze oplossing is dan weer niet geschikt voor condensatievocht of vochtdoorslag in de muur. In dit artikel vertellen we je meer over het belang van vocht bestrijden in de muur en geven we meer informatie over de mogelijke oplossingen.

Waarom is vocht in muren bestrijden belangrijk?

Als er veel vocht in de muur zit, dan zal ongetwijfeld de luchtvochtigheid in huis omhoog gaan. Een hoge luchtvochtigheid in huis heeft negatieve gevolgen voor de constructie van de woning, maar ook voor je gezondheid en bankrekening. Een normale (gezonde) luchtvochtigheid heeft een vochtpercentage tussen de 40 en 60 procent. Is het percentage in jouw huis een stuk hoger? Dan is het belangrijk om het vocht in de muren te bestrijden, anders kun je met het volgende te maken krijgen:

Effecten op je huis: Als er veel vocht in de muren zit, heeft dat een slechte invloed op de constructie van het huis. Het vocht kan het hout en de muren van het huis beschadigen. De muren worden steeds poreuzer waardoor de muurafwerking loskomt. Hierbij kun je denken aan stucwerk dat lost begint te laten.

Slecht voor je gezondheid: Vocht in de muren zorgt ervoor dat er schimmel op begint te groeien. Schimmel zorgt vervolgens voor zwarte plekken op de muur en er kan een muffe geur in huis ontstaan. Niet bepaald comfortabel voor het leefklimaat, maar ook nog eens slecht voor je gezondheid. De kans op gezondheidsklachten wordt aanzienlijk vergroot. Zo kun je last krijgen van vermoeidheid, allergieën, gewrichtsklachten en ademhalingsproblemen.

Financiële problemen: Als de luchtvochtigheid in huis erg hoog is, wordt er een klef woonklimaat gecreëerd. Een huis met vochtige muren is lastiger warm te krijgen dan een huis met droge muren. Het is makkelijk om snel de verwarming wat hoger te zetten, maar dat zul je wel gaan merken op de energierekening. Daarnaast is het zo: Hoe langer je wacht met vocht in muren bestrijden, des te erger raakt de muur beschadigd. Dus als je langer wacht worden de herstelwerkzaamheden alleen maar meer.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Methodes om vocht in muren te bestrijden

Er zijn diverse methodes om het vocht in de muren te bestrijden, maar het is eerst belangrijk om vast te stellen welk vochtprobleem er aanwezig is. Je kunt ervoor kiezen om de muren zelf te injecteren tegen optrekkend vocht. Maar dat heeft geen effect wanneer je een grote hoeveelheid condensatievocht in huis hebt. Hetzelfde geld voor het impregneren van de buitenmuur tegen vochtdoorslag. Dit werkt goed tegen doorslaand vocht, maar juist weer averechts voor optrekkend vocht en condensatievocht. Om problemen op het gebied van vochtbestrijding te voorkomen, is het verstandig om eerst een vochtbestrijding specialist in te schakelen. Met behulp van een gratis vochtmeting in de muur en in het huis wordt er meer duidelijk.

Onze methode om vocht in muren te bestrijden

Bij Schrijver Vochtbestrijding werken we met muurelementen die de woning vochtvrij maken en voorkomen dat er schimmel op gaat groeien. Deze muurelementen worden ook wel ventilatiestenen genoemd en kunnen in slechts 1 a 2 werkdagen geplaatst worden. Het is niet nodig om thuis te blijven tijdens de installatie, onze vochtbestrijders kunnen snel aan de slag. Wanneer de muurelementen in de muur zijn geplaatst, beginnen ze gelijk met het drogen van de muur. Na een aantal maanden zullen de muren van de woning een stuk droger zijn. De luchtvochtigheid in huis zal lager worden en de muurelementen hebben nauwelijks onderhoud nodig. Daarnaast is dit een permanente oplossing tegen vocht in de muur. Andere oplossingen zoals het impregneren van de buitenmuur of injecteren van de muur zijn slechts tijdelijk.

Schrijver Vochtbestrijding is dé vochtspecialist

Als we het hebben over vocht in de muren bestrijden, dan is Schrijver Vochtbestrijding de specialist die je zoekt. Inmiddels hebben we meer dan 35 jaar ervaring in het oplossen van vochtproblemen in de muur. In duizenden woningen hebben we ervoor gezorgd dat de luchtvochtigheid in huis is verlaagd. Heb je last van veel vocht in huis en wil je dit op laten lossen? Neem gerust contact met ons op voor een gratis vochtmeting en deskundig advies.