Steeds vaker vochtproblemen bij prefab-huizen
25 maart 2019 
2 min. leestijd

Steeds vaker vochtproblemen bij prefab-huizen

Als je denkt dat alleen oude huizen last hebben van vochtproblemen, dan heb je het mis. Steeds vaker komen er berichten naar buiten dat nieuwbouwwoningen te kampen hebben met vocht in huis. Vooral prefab-huizen hebben er last van als gevolg van allerlei ernstige bouwkundige gebreken.

Wat zijn prefab-huizen?

Prefab-huizen worden vaak in de volksmond ‘legohuizen’ genoemd. Deze bijna kant-en-klare woningen worden in de fabriek als losse onderdelen vervaardigd en op de bouwplaats als legoblokken in elkaar geklikt tot een aantrekkelijk nieuwbouwhuis. Aantrekkelijk omdat de woning tegen een relatief lage prijs kan worden opgeleverd. En snel. Want zo’n Plug & Play woning heeft aan bouwtijd niet meer nodig dan enkele maanden. Gezien de krapte op de steeds duurdere woningmarkt is dit voor starters en jonge gezinnen een uitkomst.

Verzakkingen, scheuren en vochtproblemen

Vooraf de onderdelen fabriceren en later assembleren lijkt een knap concept. Echter, in de praktijk blijkt vaak anders. Eigenaren van deze prefab-huizen krijgen te maken met bouw- en constructieproblemen als verzakkingen en scheuren in muren. Hierdoor komt vocht van buitenaf de woning binnen wat resulteert in vochtplekken en schimmels. Kortom, deze snelbouw leidt geregeld tot aantasting van zowel de buiten- als binnenkant van de woning.

Het is ook niet verwonderlijk dat dit soort problemen ontstaan bij deze prefab-huizen. Om de kostprijs laag te houden, zijn funderingen en muren dunner dan bij reguliere woningen. Hierdoor zijn deze woningen niet voldoende voorbereid op verzakkingen of verschuivingen in de ondergrond, met als gevolg dat delen van de woning gaan zakken. Een kleine verschuiving is al voldoende om muren te doen laten scheuren waardoor er gaten en kieren ontstaan. Deze nieuwe openingen zorgen ervoor dat vocht eenvoudig de woning binnen kan dringen met alle gevolgen van dien.

Wat te doen tegen deze prefab-problemen?

De problemen die bezitters van prefab-huizen ervaren zijn: tocht en vocht in huis, deuren die niet meer sluiten en lelijke kieren en scheuren in de muur. Deze problemen ontstaan door constructiefouten waarvoor het bouwbedrijf verantwoordelijk is. Daarom zullen deze klachten hier moeten worden neergelegd met het verzoek om met een fundamentele oplossing te komen.

Zelf oplossen is onverstandig omdat dit slechts symptoombestrijding is. De klacht zal terugkeren omdat de woning fundamenteel niet in orde is. Moet je dan helemaal niets doen? Dat hoeft ook weer niet. Is de woning van binnen vochtig, probeer dan zoveel mogelijk te ventileren door een raam of deur open te zetten. Zijn de klachten ernstig waardoor muren, meubilair en vloeren door het vocht worden aangetast? Plaats dan vochtvreters in de meest vochtige delen van het huis of huur desnoods tijdelijk een bouwdroger.

Toch nog vochtproblemen? Dan is er iets anders aan de hand

Woon je zelf in een pre-fab woning, maar heb je geen last van verzakkingen of scheuren in de gevel? Maar is je huis wel steeds vochtig? Dan kan er iets anders aan de hand zijn. Een oorzaak waarvoor het bouwbedrijf niet verantwoordelijk hoeft te zijn. Denk aan bijvoorbeeld een vochtige ondergrond en/of klimaat. Maar ook bepaalde leefgewoonten en gezinssamenstelling kunnen zorgen voor teveel aan vocht. Zeker als de woning (te) goed geïsoleerd is kan de luchtvochtigheid permanent te hoog zijn. Dit is niet alleen oncomfortabel, slecht voor de woning zelf, maar kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Dit soort problemen kan dan eenvoudig en voordelig worden verholpen. Door het laten plaatsen van de muurelementen van Schrijver Systeem wordt overtollig vocht permanent en op natuurlijke wijze afgevoerd. Meer weten over duurzame en permanente vochtbestrijding? Neem gerust eens contact met ons op voor een vrijblijvend advies.