Huis bezichtigen? Met deze tips ben je voorbereid!
01 februari 2019 
2 min. leestijd

Huis bezichtigen? Met deze tips ben je voorbereid!

Een huis kopen doe je niet zomaar. Het is een belangrijke aankoopbeslissing waarbij je zoveel mogelijk (financiële) tegenvallers wilt uitsluiten. Vooraf het huis bezichtigen en inspecteren is dan natuurlijk een heel voor de hand liggende stap. Met de onderstaande tips ‘huis bezichtigen’ weet je waar je op moet letten en voorkom je ellende achteraf.

Aankoopmakelaar meenemen tijdens bezichtiging

Wanneer je een woning gaat bezichtigen is meestal de verkoopmakelaar aanwezig. Maar besef dat hij altijd aan de kant staat van de verkopende partij en de woning tegen de hoogste prijs wil verkopen. Je doet er daarom goed aan om je eigen aankoopmakelaar mee te nemen waardoor er ook wordt opgekomen voor jouw belangen. Maak vooraf wel duidelijke afspraken over werkzaamheden en courtage.

Tips huis bezichtigen

Toch zou het onverstandig zijn om enkel en alleen te vertrouwen op de eigen aankoopmakelaar. Want ondanks alle goede bedoelingen, weten twee (in dit geval ‘zien’) meer dan een. Met de onderstaande tips kun je met een extra kritische blik de woning inspecteren.

De omgeving van de woning

Je hebt het gevoel dat je jouw droomhuis hebt gevonden? Dat is een goed begin! Maar voorkom dat de woning in een nachtmerrie verandert vanwege omgevingsfactoren waar je geen invloed op hebt. Hoe staat het met geluidsoverlast? Is er sprake van druk verkeer (ook ‘s nachts), ligt de buurt onder een vliegroute of dicht bij een uitgaanscentrum? Ook wil je weten of er bestemmingsplannen zijn die invloed hebben op de woonsituatie en de waarde van de woning.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Staat van de woning

Ook al ziet de woning er van de buitenkant geweldig uit, gebreken of schade aan de woning kunnen verborgen zijn. Let daarom extra goed op het houtwerk, de staat van de muren en de fundering. Zijn muren en hout vochtig? Ruikt het muf en zijn schimmelplekken waar te nemen, dan heeft de woning te maken met vochtproblemen. Permanent vocht in huis tast  bouwmaterialen aan waardoor je binnen afzienbare tijd tegen onvoorziene kosten kunt aanlopen. Denk maar aan het vervangen van het houtwerk of misschien is er wel een verbouwing nodig om de woning te herstellen. Kortom, constateer je vochtplekken, kapotte muren of andere gebreken? Laat in ieder geval een bouwtechnische keuring uitvoeren om risico’s uit te sluiten.

Kies voor een gezonde woning

Niet alleen heeft vocht invloed op de staat van de woning, het heeft ook invloed op je gezondheid. Zelfs wanneer de woning geen vochtplekken vertoont of indicaties ervan, dan nog kan een te hoge luchtvochtigheid voor een ongezond leefklimaat zorgen. Let daarom op ventilatiemogelijkheden waarover de woning beschikt.

Beschikt de woning over mechanische ventilatie? Of enkel over natuurlijke? In principe hoeft een iets te hoge luchtvochtigheid geen reden te zijn om de woning af te wijzen, want je kunt er achteraf zelf ook iets aan laten doen. Bijvoorbeeld door het laten plaatsen van muurelementen die de woning permanent ventileren en daarmee gezond houden.

Meer weten over de mogelijkheden van permanente vochtbestrijding? Vraag vooraf om een offerte vochtbestrijding en neem de investering mee tijdens de onderhandelingen van je nieuwe huis.

Comfortabel wonen

Natuurlijk wil je in je nieuwe huis zo comfortabel mogelijk wonen. Een keuken met veel apparatuur, een luxe badkamer en voldoende privacy zijn factoren die bepalen of je je prettig voelt in je nieuwe woning. Vergeet ook niet de kleine zaken als bijvoorbeeld het aantal stopcontacten en lichtval in verschillende kamers.

Download de checklist ‘huis bezichtigen’.

De bovenstaande tips is een greep van punten waar je op moet letten bij een huis bezichtigen. Wil je de complete lijst met tips? Download dan de checklist ‘huis bezichtigen’ van Vereniging Eigen Huis.