Een vochtige woning door spouwmuurisolatie. En nu?
10 april 2018 
2 min. leestijd

Een vochtige woning door spouwmuurisolatie. En nu?

Iets meer dan 75% van alle Nederlandse woningen is voorzien van spouwmuurisolatie. Woningen die gebouwd zijn na 1973 zijn standaard al uitgerust met muurisolatie, maar ook in de meeste spouwmuren van woningen van vóór deze periode is isolatiemateriaal geplaatst.

Een goede ontwikkeling natuurlijk. Want op deze manier wordt er niet alleen bespaard op energiekosten, het is ook nog eens beter voor het milieu omdat er minder energie geproduceerd hoeft te worden.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur bestaat uit twee muren: een binnen- en een buitenmuur. Beide muren zijn evenwijdig aan elkaar geplaatst met daartussen een ruimte wat een ‘spouw’ wordt genoemd. De reden dat men rond 1920 massaal overstapte van één naar twee muren was om te voorkomen dat regenslag en vocht van buiten de woning binnendrong. Daarnaast heeft een enkele muur ook nauwelijks isolatiewaarde en moest er in die tijd extra gestookt worden om het in de woning behaaglijk te houden.

Voor- en nadelen van spouwmuurisolatie

Zoals al eerder gezegd biedt spouwmuurisolatie voordelen. De isolatie zorgt ervoor dat de kou buiten de deur blijft en het wooncomfort toeneemt. Dit resulteert in lagere energiekosten.

Maar spouwmuurisolatie kan ook een keerzijde hebben. Doordat de woning ‘hermetisch’ wordt afgesloten, kan het vocht in de woning moeilijker worden afgevoerd.

Ook gebeurt het maar al te vaak dat tijdens de bouw van de woning er bouwmateriaal is achtergebleven tussen de binnen- en buitenmuur. Deze vervuiling in de spouw verhindert dat het isolatiemateriaal gelijkmatig in de spouw wordt verdeeld waardoor er koudebruggen kunnen ontstaan. Niet alleen gaat dit ten koste van de thermische isolatie maar kan ook leiden tot vochtplekken op binnenmuren omdat het vocht vanwege de spouwmuurisolatie niet naar buiten kan.

Het vocht dat in de woning achterblijft kan uiteindelijk leiden tot schimmels, ongedierte, schade aan de woning en misschien nog wel belangrijker, de gezondheid komt in gevaar.

En wanneer het isolatiemateriaal eenmaal in de spouwmuur is aangebracht, wordt het bijzonder lastig om dit naderhand te verwijderen en het proces van na-isolatie opnieuw uit te voeren.

Toch kun je het teveel aan vocht dat ontstaat bij muurisolatie verhelpen. Of zelfs permanent voorkomen.

Wat kun je doen om vocht in huis tegen te gaan?

Vocht dat ontstaat door ons leefgedrag (douchen, koken etc.) raak je grotendeels kwijt door te ventileren. Zorg daarom dat de keuken over een afzuigkap of ventilatiesysteem beschikt. Ook een ventilatiesysteem in de badkamer helpt het vocht af te voeren. Zet daarnaast regelmatig een raam open en laat de was zoveel mogelijk buiten drogen.

Allemaal praktische maatregelen om vocht in huis tegen te gaan. Ook al ventileer je de woning regelmatig, slechts 1/3 deel van het vocht verdwijnt. Het overige deel blijft in muren, vloeren en meubilair achter. Dit kan dus leiden tot vochtproblemen.

Blijft ondanks regelmatig ventileren het vocht in de woning toch een probleem? Dan is een permanente oplossing nodig. De muurelementen van Schrijver Systeem® helpen je definitief af van overtollig vocht in huis.

Ook met spouwmuurisolatie rekent Schrijver Systeem definitief af met vocht

Het Schrijver Systeem® is een slimme oplossing voor bestrijding van vocht in huis, bedrijfspand of welk ander gebouw dan ook. Met in de buitenmuur aangebrachte prefab-elementen wordt het  overtollig vocht altijd afgevoerd. De werking is voor 100% gebaseerd op de natuurlijke luchtstromingen. Elk element is in staat, zonder enige vorm van externe energie, 260 cc vocht per 24 uur af te voeren. Dit komt neer op 10 emmers vocht per element per jaar. Meer weten? Kijk op werking en installatie of neem contact op voor een gratis advies.