Schimmel op de muur verwijderen
28 december 2021 
3 min. leestijd

Schimmel op de muur verwijderen

Misschien heb je wel eens gehoord dat schimmel geen direct gevaar voor de gezondheid vormt en denk je daarom dat het niet zo dringend is om de schimmel op de muur te verwijderen. Maar schimmel op de muur heeft veel meer negatieve gevolgen dan alleen maar een vies uitzicht. Schimmel op de muur is bijna altijd het gevolg van een onderliggend vochtprobleem en dat kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Vooral wanneer er ouderen of mensen met gezondheidsproblemen in jouw huis wonen, kan schimmel op de muur enorm schadelijk zijn voor de gezondheid. Denk hierbij aan ademhalingsproblemen, pijn in de gewrichten, reumatische klachten etc.

Schimmel op de muur verwijderen - 3 handige tips

Schimmels nestelen zich op vochtige muren. Ze komen voor in de vorm van zwarte puntjes en/of vlekken en kunnen op meerdere manieren in de muren binnendringen. Schimmels kunnen het directe gevolg van een beschadigde of slecht onderhouden gevel zijn (= doorslaand vocht), maar kunnen ook ontstaan door het gebrek aan een (goed werkende) waterkering (= optrekkend vocht). Ook het gebrek aan ventilatie kan leiden tot schimmelvorming op de muur. Er bestaan verschillende manieren waarop je de schimmel op de muur zelf kunt verwijderen:

  1. Een soda-oplossing
    Al jarenlang wordt er gebruikgemaakt van soda voor het verwijderen van schimmels op de muur. Gebruik ongeveer 6 gram soda per liter water en breng dit mengsel aan op de beschimmelde muur. Gebruik een harde borstel en schrob de schimmel van de muur. Draag steeds handschoenen en een mondkapje tijdens de schimmelbestrijding.
  2. Een azijnoplossing
    Heb je geen soda in huis, maar heb je wel azijn? Ook dat werkt voor het verwijderen van schimmels op de muur. Meng een scheutje azijn met een liter water en breng deze vloeistof aan op de aangetaste muur. Laat het mengsel ongeveer een kwartiertje intrekken en gebruik schoon water voor het naspoelen.
  3. Bleekwater
    Soda en azijn helpen enkel wanneer het gaat om lichte schimmel. Wanneer je te maken hebt met hardnekkige schimmel, is bleekwater beter. Kies best voor bleek met chloor en gebruik 250 ml bleek per 10 l water. Breng het bleekwater met behulp van een doek of een plantenspuit aan op de schimmel en laat het een kwartier intrekken. Daarna kan je de schimmel op de muur afnemen met een vochtige doek. Zet ramen en deuren zoveel mogelijk open wanneer je werkt met bleekwater opdat de geur zo vlug mogelijk uit je woning trekt.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Schimmel op de muur voorkomen

Schimmel op de muren is bijna altijd het directe gevolg van een gebrek aan of een slechte ventilatie. En dat los je op door beter en/of meer te ventileren.

Natuurlijke ventilatie

In een huis ontstaat er dagelijks heel wat leefvocht. Denk maar aan het vocht dat tot stand komt wanneer je een maaltijd bereidt, het achtergebleven vocht in de badkamer na het nemen van een (warme) douche, het vocht afkomstig van nat wasgoed, etc. Als dit leefvocht niet of onvoldoende afgevoerd wordt, ontstaan er vochtproblemen met schimmel op de muur tot gevolg. Natuurlijk ventileren begint bij het regelmatig openzetten van ramen en/of deuren. Maar dat alleen is niet voldoende. Zorg ervoor dat ventilatieroosters en klepraampjes altijd openstaan en verblijf zo voortdurend in een vocht- en schimmelvrij huis.

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie is ook een optie. Je kan een afzuigventilator laten plaatsen of kiezen voor een (de)centraal ventilatiesysteem. Een afzuigkap of een decentraal ventilatiesysteem werkt uitstekend wanneer je hinder ondervindt van condensatie in één enkele ruimte. Als het vochtprobleem zich voordoet in meerdere ruimtes, kies je best voor een centraal systeem dat vuile lucht afvoert en zuivere lucht aanvoert in de hele woning.

Schimmel op de muur blijvend verwijderen

Het verwijderen van schimmel op de muur d.m.v. soda- of bleekwater biedt helaas slechts een tijdelijke oplossing. De schimmel op de muur zal op het moment zelf volledig verwijderd worden, maar zal in zo goed als alle gevallen na enkele maanden opnieuw zichtbaar zijn. Dat komt omdat het eigenlijke vochtprobleem niet behandeld is. Afhankelijk van de plaats en de geaardheid van de vocht- en schimmelplekken, kan je te maken hebben met diverse vochtproblemen. Bij vochtplekken onderaan op de muur gaat het om optrekkend vocht terwijl vochtplekken in de buurt van de ramen en/of het plafond wijzen op doorslaand vocht. Koude, natte plekken duiden dan weer op condensatievocht.

Om al deze vochtproblemen permanent aan te pakken, bestaat er slechts één oplossing die geen nadelen met zich meebrengt: de muurelementen van Schrijver Systeem. Deze gepatenteerde muurelementen worden rechtstreeks op de buitengevel aangebracht en zijn uiterst milieuvriendelijk. Kap- en breekwerken zijn niet nodig en na een periode van gemiddeld twaalf maanden ben je definitief verlost van jouw vocht- en schimmelproblemen. Schimmel op de muur blijvend verwijderen doe je met de Schrijver Systeem muurelementen!