Schimmel op een koude muur
02 februari 2023 
2 min. leestijd

Schimmel op een koude muur

Heb je last van koude muren in huis? Dan is de kans groot dat er sprake is van een vochtprobleem in huis. In sommige gevallen zal er zelfs schimmel op de koude muur gaan groeien. Meestal wordt de schimmel op de muur veroorzaakt door een grote hoeveelheid condensatievocht. Deze vochtige lucht die ontstaat bij het douchen of koken zal gaan condenseren op de koude oppervlakken in huis (muren, plafonds en spiegels). Opvallend bij condensatievocht is dat de schimmel hoofdzakelijk groeit aan de bovenkant van de muur (dus tegen het plafond aan).

Hoe voorkom je schimmel op een koude muur?

Allereerst is het goed om te weten dat koude muren geen gevolg zijn van een vochtprobleem. Meestal zijn de muren koud omdat de ruimte niet goed wordt verwarmd. Sommige plaatsen in huis zoals de zolder of kelder, waar je nauwelijks komt, hoeven daarom niet verwarmd te worden. Sommige plaatsen in huis kunnen ook niet altijd verwarmd worden.

De belangrijkste tip die we je kunnen geven is om meer te gaan ventileren. Zo kun je de kans op schimmel op een koude muur minimaliseren. Als je gaat koken of douchen, dan is het belangrijk om juist extra te ventileren zodat het vocht de ruimte kan verlaten. Dit kun je doen door het ventilatiesysteem wat hoger te zetten of het raam verder open te schuiven.

Mocht dit niet voldoende zijn, dan is het altijd goed om een vochtbestrijder te contacteren. Met behulp van een meting van de luchtvochtigheid in huis en het vochtgehalte in de muur wordt er al meer duidelijk. Als de vochtmeting is uitgevoerd wordt er gekeken naar een passende oplossing om de schimmel op de koude muur te stoppen.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Schimmel op een koude muur verwijderen

Schimmel op de muur in huis kan schadelijk zijn. Niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor de constructie van het huis. De schimmel op de muur kun je verwijderen op een aantal manieren. Zo kun je de muur schrobben met een oplossing van water en soda. Is de schimmel op de koude muur hardnekkiger? Dan kun je bleekwater gebruiken en dit een nachtje laten inwerken. Er zijn ook tal van middelen verkrijgbaar bij supermarkten en bouwmarkten om de schimmel van de muur te krijgen. Kijk bij deze middelen goed naar de gebruiksaanwijzing voordat je aan de slag gaat.

Het verwijderen van de schimmel is wat ons betreft geen permanente oplossing. Je kunt er beter voor kiezen om het vochtprobleem in de muur op te laten lossen. Er zijn verschillende middelen om vochtproblemen in de muur te verhelpen. Zo kun je denken aan het impregneren of injecteren van de muren. Er zijn ook muurelementen die in de muur geplaatst kunnen worden en bij optrekkend vocht kun je de muur laten onderkappen. Er zijn tal van oplossingen, maar het is belangrijk om eerst de oorzaak van het probleem te achterhalen.

Professionele vochtbestrijding van Schrijver Systeem

Snel aan de slag om die schimmel op een koude muur te bestrijden? Neem gerust contact op met een van de vochtbestrijding specialisten van Schrijver Systeem. We komen graag bij je langs voor een deskundige vochtmeting in de muur zodat de oorzaak achterhaald kan worden. Dankzij onze methode, het plaatsen van de muurelementen, zijn er in Nederland al duizenden woningen vochtvrij gemaakt. Wil je meer weten over onze gepatenteerde oplossing? Stuur ons een mailtje of neem telefonisch contact met ons op.