Optrekkend vocht: de muur injecteren
26 augustus 2022 
2 min. leestijd

Optrekkend vocht: de muur injecteren

Heb je last van optrekkend vocht in de muur? Het injecteren van de muur is een oplossing om optrekkend vocht te verhelpen. Als je het vermoeden hebt dat er optrekkend vocht in de muren zit, dan is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Hoe langer je wacht, des te meer vocht zal er in de muur gaan zitten en dat heeft vervelende consequenties. In dit artikel leggen we uit hoe optrekkend vocht ontstaat, hoe de muur geïnjecteerd kan worden en geven we meer informatie over een andere vochtbestrijding methode.

Hoe ontstaat er optrekkend vocht in de muur?

Optrekkend vocht is een gevolg van een ontbrekende of beschadigde vochtkering. Het grondvocht kan hierdoor via de muren omhoog trekken, vandaar ook de naam optrekkend vocht. Dit vochtprobleem wordt ook opkruipend vocht of opstijgend vocht genoemd. De meeste woningen die gebouwd zijn voor het jaar 1980 zijn standaard niet voorzien van een vochtkering. Hierdoor zijn de huizen en muren extra gevoelig voor dit vochtprobleem. Het vocht wordt via de poriën van de bakstenen naar binnen gezogen waardoor het optrekt in de muur met vochtige muren als gevolg.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Waarom de muren injecteren tegen optrekkend vocht?

Bij optrekkend vocht is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Als je niets doet dan zullen de vochtproblemen in huis alleen maar erger worden. En, niet onbelangrijk: Hoe langer je wacht, des te meer tijd ben je kwijt met de herstelwerkzaamheden. Om het beste resultaat te krijgen is het belangrijk om de muren op de juiste manier te injecteren tegen optrekkend vocht. In de (vochtige) muur moeten er gaten geboord worden zo'n 4 a 5 centimeter boven de vloer. Om de 10 centimeter moet er een gat geboord worden en deze wordt gevuld met een vochtwerende vloeistof. Hoeveel gaten er uiteindelijk geboord moeten worden is afhankelijk van de vochtwerende gel en de ernst van het vochtprobleem.

De voordelen van het injecteren tegen optrekkend vocht

Het verhelpen van optrekkend vocht door de muren te injecteren heeft natuurlijk vele voordelen. Een aantal belangrijke voordelen van het injecteren hebben we voor je opgesomd:

  1. De snelheid: Het injecteren van de muur is binnen een dagdeel gerealiseerd. Andere oplossingen om optrekkend vocht te verhelpen duren wat langer;
  2. Doordat de muur geïnjecteerd wordt tegen vocht, wordt de constructie beschermd. Als de muur te vochtig wordt zal de constructie van het huis aangetast worden;
  3. Doordat de muur opdroogt zal de luchtvochtigheid in huis beter worden. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je minder hoeft te stoken en krijg je geen hoge(re) energierekening;
  4. Het injecteren van de muren tegen vocht zorgt ervoor dat je de komende jaren geen last meer hebt van optrekkend vocht. Helaas is deze oplossing niet permanent.

De muren zelf injecteren tegen vocht? Of uitbesteden?

Denk je dat je de muren zelf kunt injecteren tegen optrekkend vocht? Dat is zeker mogelijk als je zelf heel erg handig bent. Maar als dat niet het geval is, is het zeker verstandig om het uit te besteden aan een vochtbestrijding specialist. Dan weet je in elk geval zeker dat er geen fouten gemaakt worden en dat het vochtprobleem in huis wordt verholpen. Er kan van alles fout gaan tijdens het injecteren van de muren. Zoals het raken van een waterleiding of het gebruiken van een verkeerde boorkop. In sommige gevallen ben je de muren aan het injecteren en is er sprake van een ander vochtprobleem dan optrekkend vocht. Daarom is het uiterst belangrijk om eerst een vochtmeting te laten doen.

De muurelementen van Schrijver Systeem

Een andere oplossing die wij adviseren, is het laten plaatsen van muurelementen in de buitenmuur. Het belangrijkste voordeel van deze vochtbestrijding methode is dat deze permanent is. Laat je de muren injecteren tegen vocht, dan moet je dat om de zoveel jaar weer opnieuw laten doen. De muurelementen van Schrijver Systeem gaan levenslang mee. Een ander belangrijk voordeel is dat er geen chemische middelen gebruikt worden. De vochtwerende gel is niet altijd even milieuvriendelijk. Zou je meer willen weten over deze ventilatiestenen of wil je een vochtmeting uit laten voeren om het vochtprobleem te achterhalen? Twijfel niet en neem gerust contact met ons op.