De beste manier om een vochtige muur te behandelen
29 maart 2021 
2 min. leestijd

De beste manier om een vochtige muur te behandelen

Vochtige muren kunnen vervelende klachten veroorzaken. Die lelijke, donkere vochtplekken zijn u een doorn in het oog. Laat staan als die vochtplekken zich hebben doorontwikkeld naar schimmels. Schimmels en vochtplekken laten zich niet alleen moeilijk schoonmaken, het meest frustrerende is nog wel dat ze binnen mum van tijd weer terug zijn nadat u zoveel tijd in het schoonmaken hebt besteed.

Vochtige muren beperken zich niet enkel en alleen tot vieze plekken op de muur. Als uw muren langdurig worden blootgesteld aan vocht, wordt de muur op den duur aangetast. Zelfs gewapend beton is niet bestand tegen betonrot.

Vocht in de muur kan weliswaar ernstige materiële schade veroorzaken, dan hebben we het nog geeneens over alle schadelijke gevolgen gehad die het vocht op uw gezondheid heeft. Schimmels veroorzaken gezondheidsklachten bij gezonde mensen en doen bestaande klachten verergeren. Mensen die lijden aan longziektes of aandoeningen aan de luchtwegen, ondervinden snel hinder van vochtige muren.

Het ontstaan van een vochtige muur

Vochtige muren kunnen vele oorzaken hebben. Bij oude huizen zonder vloerisolatie treft men vaak optrekkend vocht aan. Vocht trekt dan vanuit de grond op naar boven. Dit resulteert in vochtplekken en schimmel in de vloer en in de muur net boven de grond.

Doorslaand vocht is regenwater dat door beschadigde en poreuze muren naar binnen weet te dringen. Doorslaand vocht resulteert in vochtplekken die zich niet enkel beperken tot de plekken net boven de grond.

Nieuwbouwhuizen worden nog regelmatig opgeleverd met constructiefouten die vochtproblemen veroorzaken. Er is dan uitvoerig aandacht besteed aan het isoleren van de woning waar een goede ventilatie buiten beschouwing is gebleven. Met als gevolg dat vocht in huis geen weg naar buiten weet te vinden. Vochtige muren die zijn ontstaan door constructiefouten herkent u aan vochtplekken en schimmelvorming die overal op de muur kunnen opduiken.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Bestrijd de oorzaak, niet de gevolgen van een vochtige muur

Als u de hiervoor beschreven situaties van vochtplekken of schimmels aan uw muren herkent in uw eigen huis, heeft u wellicht al informatie opgezocht over wat de beste manier is om uw vochtige muren te behandelen.

Wie zoekt op Google met deze trefwoorden, kan ronduit verwarrende antwoorden verwachten. De ene website vermeldt als oplossing het impregneren van uw muren, terwijl een andere website beweert dat juist het injecteren van uw muren de beste oplossing is tegen vochtige muren. Dit zijn twee compleet verschillende behandelingen die desondanks enkele overeenkomsten hebben. Zowel het injecteren als het impregneren van muren is een tijdrovende klus dat een boel geld kost. Nog een belangrijke overeenkomst tussen deze twee geboden oplossingen is dat ze zich uitsluitend richten op de gevolgen van een vochtige muur. Ze pakken geenszins de oorzaak van uw vochtige muren aan, namelijk de te hoge luchtvochtigheid in uw huis.

Bestrijd de oorzaak van de te hoge luchtvochtigheid in uw huis

Vochtige muren zijn maar bij één oplossing gebaat en dat is het omlaag brengen van de luchtvochtigheid in huis. De muurelementen van Schrijver Systeem® brengen de luchtvochtigheid in uw huis omlaag door gebruik te maken van natuurlijke luchtstromen. Elk muurelement beschikt over meerdere luchtkamers en een koudebrug dat een aanzuigende werking heeft op lucht. Het ene muurelement voert frisse lucht aan, een ander muurelement trekt de binnenkomende lucht weer aan. Via dit laatste muurelement verlaat de lucht uw huis weer waarbij het overtollig vocht met zich meeneemt de wijde wereld in.

Heeft u last van vochtplekken of schimmelvorming op uw muren? Vermoedt u dat uw muren te vochtig zijn en wilt u graag de luchtvochtigheid in uw huis laten opmeten? Vraag dan om een gratis vochtmeting bij Schrijver Systeem®