Op welke manier kun je schimmel op de muur bestrijden?
29 maart 2021 
2 min. leestijd

Op welke manier kun je schimmel op de muur bestrijden?

Wanneer eenmaal in huis schimmelvorming optreedt, blijft het een hardnekkig probleem totdat het adequaat wordt verholpen. Schimmelvorming ontstaat namelijk niet zomaar. Een kenmerk van schimmels is dat ze enkel kunnen gedijen in een vochtige omgeving. Als u last heeft van schimmel op de muren, kan er alvast een cynische constatering worden gedaan: De luchtvochtigheid in uw huis is te hoog.

Desalniettemin is hier geen woord aan gelogen. Om het op zijn Cruijffiaans te zeggen: Elk nadeel heeft zijn voordeel. De wetenschap dat de luchtvochtigheid in uw huis dermate hoog is dat er schimmel ontstaat, biedt gelijk de enige remedie om voorgoed van die schimmel af te komen. Een goede ventilatie. Met een goede ventilatie brengt u de luchtvochtigheid in huis weer op peil. Zodra de lucht in uw huis niet meer zo vochtig is, verdwijnt daarmee het levensklimaat waar de schimmel zich zo thuis voelt.

Het belang van schimmelbestrijding

Schimmelbestrijding is een noodzakelijk kwaad. De schade die schimmels kunnen veroorzaken aan mens, dier, huis en interieur zijn simpelweg ernstig te noemen.
Schimmel tast hout zoals meubels en kozijnen aan. De houtrot die ontstaat verspreidt zich langzamerhand zodat het aangetaste oppervlak alsmaar groter wordt.

Zelfs een harde materiaalsoort als beton is niet bestand tegen de schadelijke effecten van schimmel. De ernstigste vorm van schimmel, de zwarte schimmel, is in staat om zich een weg door beton te vreten. Door deze vorm van betonrot zijn al menig huizen tot de sloophamer veroordeeld.

De schadelijke effecten die schimmels hebben op de gezondheid van mens en dier zijn al net zo slopend. Schimmels worden gemakkelijk ingeademd. Zelfs gezonde mensen kunnen hier doodziek van worden. Voor mensen die al lijden aan longziektes of aandoeningen aan de luchtwegen hebben, zijn schimmels in huis extra gevaarlijk.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Schimmel verwijderen en schimmel bestrijden

Als u nooit eerder last heeft gehad van schimmel in huis, kan het verwarrend zijn als u als leek informatie over dit onderwerp opzoekt. Regelmatig bieden bedrijven en webshops schimmelreinigingsmiddel aan als zijnde een schimmelbestrijdingsmiddel. Dat is pertinent onjuist. Een schimmel verwijderaar richt zicht uitsluitend op de gevolgen van een vochtprobleem in huis. Dat gevolg is de schimmelvorming. Zolang het vochtprobleem niet wordt aangepakt, zal de schimmel keer op keer weer terugkeren. Er bestaat geen enkel schoonmaakmiddel in de wereld die dat kan veranderen.

Er bestaat maar één manier om schimmel te verwijderen en dat is door het vochtprobleem in huis aan te pakken. Vooropgesteld dat het vochtprobleem niet wordt veroorzaakt door een lekkage in een leiding of afvoerbuis, is schimmelbestrijding relatief eenvoudig. Het enige wat er hoeft te gebeuren is de luchtvochtigheid in huis te verminderen. Door elke dag regelmatig te ventileren wordt overtollig vocht uit uw huis afgevoerd en krijgen schimmels geen kans meer om zich p muren te vestigen.

De natuurlijke ventilatie van Schrijver Systeem®

De muurelementen van Schrijver Systeem® creëren een voortdurende ventilatie in huis. Elk muurelement heeft de capaciteit om dagelijks 260 cc aan vocht uit uw huis af te voeren. Voordat deze ingenieuze muurelementen in uw buitenmuur worden geplaatst, komt een specialist van Schrijver Systeem® bij u thuis om een nauwkeurige vochtmeting uit te voeren. Als de luchtvochtigheid in uw huis eenmaal is vastgesteld, kan de specialist vervolgens uitrekenen hoeveel muurelementen er in uw huis nodig zijn om de luchtvochtigheid op het gewenste niveau te krijgen. Wat deze prefab elementen doen, is simpelweg een natuurlijke luchtstroom in uw huis creëren.

De ingenieuze constructie van de muurelementen hebben een lucht aanzuigende werking. Aangetrokken door het ene element, zal de luchtstroom uw huis via een ander element weer verlaten. Bij het verlaten van uw huis wordt overtollig vocht afgevoerd naar buiten. Heeft u last van schimmel in huis? Plan dan een gratis vochtmeting in bij Schrijver Systeem®