Hoe kun je schimmel op de muur weghalen?
29 maart 2021 
2 min. leestijd

Hoe kun je schimmel op de muur weghalen?

Wanneer er zich in uw huis schimmels op de muur bevinden, is er één ding waar u zeker van kan zijn. Uw huis heeft een te hoge luchtvochtigheid. Een kenmerk van schimmel is dat ze alleen voorkomen in vochtige omgevingen. Een huis met een te lage luchtvochtigheid kan door de droge lucht eveneens problemen veroorzaken, maar schimmelvorming zal dan in ieder geval niet van toepassing zijn.

In deze blog geven wij u enkele handige tips om adequaat de schimmel van uw muur te verwijderen. Vervolgens gaan wij dieper in op de vraag hoe u in de toekomst schimmelvorming op de muren kunt voorkomen. De oorzaak van het probleem, de hoge luchtvochtigheid in uw huis, is na het verwijderen van de schimmel immers nog steeds aanwezig.

Schrijver Systeem® heeft zich al ruim 40 jaar lang gespecialiseerd in het creëren van een optimale luchtvochtigheid in woningen door de unieke muurelementen van het Schrijver Systeem®.

Schimmel nooit droog van uw muur verwijderen

Huishoudelijke schoonmaakmiddelen bieden een degelijk soelaas om schimmel van uw muur te verwijderen. Belangrijk is wel dat u de schimmel nat schoonmaakt met gebruik van schoonmaakmiddelen. Een veelvoorkomend misverstand is dat mensen schimmel droog schoonmaken. Schimmels ontstaan immers door vocht, dus zal het schoonmaken met een vochtige doek het probleem alleen maar verergeren toch?

Nee. Met het boenen van schimmel met een droge doek verspreid u de schimmel over de muur. Weliswaar onzichtbaar voor het blote oog heeft u zojuist het leefgebied van de schimmel vergroot. Zonder er maar iets voor hoeven te doen is de schimmel nu in het bezit gekomen van een nog groter territorium in uw huis.

Daarom verwijdert u de schimmel nat maar wel met gebruikmaking van een krachtig schoonmaakmiddel. In bouwmarkten zijn dure schimmelreinigers te koop, maar het is niet bewezen dat die effectief beter zijn dan huishoudelijke schoonmaakmiddelen.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Het verwijderen van schimmel aan de muren

Voordat u gaat beginnen met het schoonmaken van uw muren, schroom dan niet om handschoenen en een mondkapje te dragen als u die in huis heeft. Schimmels zijn niet zomaar een verontreiniging, het zijn schadelijke organismes. Probeer eerst om de schimmel met een oplossing van soda en water te verwijderen. Houdt 6 gram soda aan per liter water en schrob de schimmel goed weg.

  • Als u met soda de schimmel niet volledig weg krijgt, maak dan een mengsel aan van bleekwater.
  • Voeg in een emmer 1 liter water bij 250ml bleekwater. Maak de schimmel vervolgens goed vochtig
  • Met een doek of spons en laat dit de hele nacht inwerken. De volgende dag schrobt u de schimmel weg.
  • Het kan zijn dat u dit meerdere keer dient te herhalen om de schimmel helemaal weg te krijgen.
  • Lukt dit niet, ga pas dan naar de bouwmarkt om daar een schimmel verwijderaar aan te schaffen.

Het voorkomen van schimmel op de muren

Nu de schimmel eindelijk is verdwenen, heeft u gemerkt wat een werk dat uiteindelijk nog was. Het slechte nieuws is dat u enkel het gevolg van de hoge luchtvochtigheid in huis heeft bestreden. Als zich eenmaal schimmelvorming voordoet, kunt u er zeker van zijn dat het weer terug komt. Mits u de luchtvochtigheid in uw huis aanpakt.

En dat is precies hetgeen waar Schrijver Systeem® zich al sinds jaar en dag voor inzet. Uitgeroepen tot Uitvinding van het Jaar in 1988 hebben de unieke muurelementen in de 21e eeuw niet aan kracht ingeboet. Het Schrijver Systeem® werkt op een natuurlijke manier om vocht uit uw huis te verwijderen en is daardoor een tijdloze oplossing.

Heeft u last van vochtplekken op de buitenmuur en wilt u deze door het Schrijver Systeem® laten behandelen? Vraag dan snel en gratis een offerte aan!