Luchtvochtigheid in huis 90 procent?
10 februari 2023 
2 min. leestijd

Luchtvochtigheid in huis 90 procent?

Heb je in huis te maken met een hoge luchtvochtigheid? Een vochtgehalte dat in de buurt komt van de 90 procent? Dan is er zeker sprake van een vochtprobleem in huis en is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Niet alleen is zo'n hoge luchtvochtigheid slecht voor je gezondheid, maar ook slecht voor je huis. In dit artikel kun je meer lezen over een normale luchtvochtigheid in huis en geven we je een aantal tips om de hoge luchtvochtigheid te verminderen.

Hoe herken je een hoge luchtvochtigheid in huis?

De luchtdruk en temperatuur zijn twee factoren die van invloed zijn op de luchtvochtigheid in huis. Je kunt het vochtgehalte in je woning meten met een weerstation of met een hygrometer. Het grote nadeel van een weerstation is dat deze niet altijd even nauwkeurig is, het komt wel eens voor dat het vochtpercentage niet helemaal klopt. Dit is tevens ook weer afhankelijk van de ruimte waarin het weerstation is geplaatst.

Wanneer is er sprake van een normale luchtvochtigheid in huis? Dat is het geval bij een vochtpercentage van 40 tot 60 procent. Wordt het percentage hoger, in een bijzonder geval 90 procent? Dan is de luchtvochtigheid veel te hoog in je woning. Bij een luchtvochtigheid van 90 procent in huis, dan is de kans erg groot dat er schimmel in huis aanwezig is. Dat is bijzonder slecht voor de muurbedekking zoals het behang, de verf of het stucwerk. Maar een hoge luchtvochtigheid kan ook erg slecht zijn voor elektronische apparatuur.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Een luchtvochtigheid in huis van 90 procent verlagen

Er zijn diverse tips om de hoeveelheid vocht in huis te verminderen. Het beste is om een vochtpercentage in huis te hebben van ongeveer 40 tot 60 procent. We geven je graag een aantal handige tips waarmee je de hoeveelheid vocht in huis kunt verminderen.

  1. Komt er visite over de vloer of is het erg druk in huis? Dan is het altijd goed om extra te ventileren. Zeker als het druk in huis is en er wordt voor de gasten gekookt. Zou je dan niet ventileren dan gaat de luchtvochtigheid drastisch omhoog.
  2. Wanneer je gaat koken ontstaat er aardig wat condensatievocht. Zorg er altijd voor dat de afzuigkap aan staat en leg een deksel op de pannen. Dit vermindert de condens en komt de luchtvochtigheid in huis niet in de buurt van die 90 procent.
  3. Als je hebt gedoucht, dan is het altijd goed om gelijk een raam open te zetten. De tegels op de muur kun je afnemen met een doekje en met een trekker kun je de douchecabine droog maken. Dit zorgt ervoor dat er minder vocht in de badkamer blijft hangen.
  4. Voldoende ventileren, we blijven het herhalen, maar dit zorgt echt voor een gezonde luchtvochtigheid in huis. Zet daarom regelmatig de ramen en deuren open. Heb je in huis een mechanisch ventilatiesysteem, zorg ervoor dat dit systeem zo vaak mogelijk aan staat.

Wil je meer weten over vocht in huis?

Is de luchtvochtigheid in huis 90 procent of komt het bij dit percentage in de buurt? Vaak is extra ventileren niet voldoende en is er sprake van een vochtprobleem in de muur. Met behulp van een gratis vochtmeting kunnen we het vochtprobleem achterhalen en kunnen we kijken naar een passende oplossing. Schrijver Systeem is een vochtbestrijder met meer dan 35 jaar ervaring en werkt met de milieuvriendelijke (en onderhoudsvrije) muurelementen. We hebben in vele woningen de luchtvochtigheid van 90 procent flink verlaagd. We staan graag voor je klaar om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid in jouw huis wordt verlaagd.