Luchtvochtigheid in huis 65 procent?
11 november 2022 
2 min. leestijd

Luchtvochtigheid in huis 65 procent?

Is er sprake van een hoge luchtvochtigheid in huis? Dat kan slecht zijn voor je gezondheid, zeker bij een percentage van 65 procent. Wanneer het vochtgehalte zo hoog is, dan is er sprake van een vochtprobleem in huis. Dit is niet alleen slecht voor de constructie van het huis, maar het kan ook nog eens slecht zijn voor de gezondheid van de bewoners. Hoe creëer je een ideale luchtvochtigheid in huis en op welke manier kun je het vocht in huis verminderen? In dit artikel geven we je hier meer uitleg over.

De gevolgen van een luchtvochtigheid van 65%

De luchtvochtigheid in de woning is onder andere afhankelijk van de luchtdruk en de temperatuur. Om de vochtigheid in huis te meten kun je gebruik maken van een weerstation of een zogenaamde hygrometer. Beide apparaten kunnen online besteld worden, of je kunt er een kopen bij de bouwmarkt. Met deze apparaten kun je de hoeveelheid vocht in huis achterhalen. Het nadeel is wel dat je de luchtvochtigheid in huis wel op meerdere plekken moet meten. Dus als het weerstation of de hygrometer enkel op een plek blijft staan, dan kunnen de daadwerkelijke resultaten iets afwijken.

Wanneer is er sprake van een gezonde luchtvochtigheid in huis? Dat is het geval bij een vochtigheidsgraad van 40 tot 60 procent. Zou dat percentage hoger zijn (zoals 65 procent) dan is er sprake van een te hoge luchtvochtigheid. Is dit het geval? Dan is de kans groot dat er schimmel op de muur gaat groeien met als gevolg een muffe geur in huis. Als er schimmel in huis ontstaat is dat erg slecht voor je gezondheid. Zeker als je last hebt van astmatische klachten kunnen er gezondheidsklachten ontstaan. Bij een luchtvochtigheid in huis van 65 procent of hoger is het belangrijk om een vochtbestrijder in te schakelen.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Tips om de luchtvochtigheid te verlagen in huis

Wil je van die hoge luchtvochtigheid in huis (van 65 procent) af? We geven je graag 5 handige tips om het vochtgehalte tussen de 40 en 60 procent te krijgen.

  1. Voldoende ventileren is erg van belang, dat kun je doen door een raam of deur open te zetten. Als de woning volledig is afgesloten zal de luchtvochtigheid in huis toenemen. In sommige gevallen tot maar liefst 65 procent.
  2. Heb je net de was gedaan en wil je deze laten drogen? Hang deze dan lekker buiten, zo blijft de vochtigheid in huis normaal. Regent het buiten? Hang de was dan binnen op maar zet wel een raam open in de ruimte waar de was moet drogen.
  3. Bij het douchen ontstaat er veel condensatievocht waardoor de lucht vochtiger wordt. Maak na het douchen de cabine, de spiegel en de natte muren goed droog met een handdoek of doekje.
  4. Het is belangrijk om de afzuigkap te gebruiken tijdens het koken, zo blijft de hoeveelheid condensatievocht beperkt. Je kunt ook een deksel op de pannen leggen zodat er minder vocht in huis ontstaat.
  5. Heb je veel visite in huis? Dan is het belangrijk om juist extra te ventileren, zeker wanneer je net hebt gekookt of hebt gedoucht.

Meer weten over de luchtvochtigheid in huis?

In veel gevallen wordt een hoge luchtvochtigheid in huis veroorzaakt door een vochtprobleem. In de meeste gevallen gaat het om optrekkend vocht, condensatievocht en vochtdoorslag in de muur. Zou je hier meer over willen weten? Twijfel niet en neem gerust contact met ons op. Als ervaren vochtbestrijder staan we graag voor je klaar. Wil je graag dat we een vakkundige vochtmeting uitvoeren en de oorzaak van de vochtproblemen achterhalen? Laat het ons weten door gebruik te maken van het informatieformulier.