Is de luchtvochtigheid in huis 70%? Dat is te hoog!
25 maart 2021 
2 min. leestijd

Is de luchtvochtigheid in huis 70%? Dat is te hoog!

Een te hoge luchtvochtigheid in huis is erg ongezond. Wanneer de luchtvochtigheid rond of boven de 70 procent komt, dan is de luchtvochtigheid in huis veel te hoog. Dit kan verschillende gevolgen hebben voor de gezondheid van de bewoners, maar ook voor de woning. Maar wanneer is de luchtvochtigheid in huis goed? Of wanneer moet de luchtvochtigheid omlaag in uw woning?

De gevaren van luchtvochtigheid van 70% in huis

Luchtvochtigheid is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de luchtdruk en de temperatuur. Om de luchtvochtigheid te meten, kun je gebruik maken van een weerstation. Het nadeel hieraan is dat het niet in elke ruimte gebruikt kan worden en daardoor ook niet altijd helemaal ‘betrouwbaar’ is. Een goede luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Wanneer de luchtvochtigheid in huis boven het percentage van 60 procent komt, bijvoorbeeld rond de 70 procent, is er sprake van een te hoge luchtvochtigheid.

Als de luchtvochtigheid in huis 70% is, dan is de kans erg aanwezig dat er schimmels ontstaan in de woning. Dat is erg slecht voor uw gezondheid. Vooral astmapatiënten zullen hier veel last van hebben. Daarbij kan het ook de elektronica in huis aanpassen.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Is de luchtvochtigheid in huis te laag?

Als er sprake is van een te lage luchtvochtigheid in huis, is er een kans dat het hout in huis kan gaan barsten en scheuren. Dit komt door uitdroging van de woning. In de koude wintermaanden is er vaak sprake van een te lage luchtvochtigheid in huis. Dit komt doordat veel huishoudens de verwarming hoog hebben staan en minder snel een raam openzetten. Dit kan zorgen voor een droge keel, hoofdpijn, gescheurde lippen, een droge huid en concentratieproblemen. Ook kunnen virussen langer leven bij een droge lucht in huis, waardoor de kans op ziek worden een stuk groter is.

Goede luchtvochtigheid in huis creëren.

Om de luchtvochtigheid in huis boven de 40- en onder de hoogte van 70 procent te krijgen, zijn er een aantal acties de je kunt ondernemen:

  1. Zorg ervoor dat er genoeg natuurlijke lucht binnen kan komen, door een raam of deur open te zetten.
  2. Dweil regelmatig de vloer in huis. Dit kan de luchtvochtigheid omhoog brengen.
  3. Decoreer je huis met groene kamerplanten. Ze zijn decoratief, zuiveren de lucht en zorgen voor een hogere luchtvochtigheid in huis.
  4. Hang natte was buiten. Wanneer het regent kun je een raam openzetten in de ruimte waar de was droogt. Maak na het douchen de douchecabine en de muren eromheen droog met een doekje. Probeer ook tijdens het koken altijd de afzuigkap aan te zetten en een deksel op de pannen te leggen. Op deze manier zal de kans op een luchtvochtigheid van 70 procent klein blijven.
  5. Je kunt ook investeren in een automatische luchtbevochtiger. Een groot voordeel hiervan is dat ze de luchtvochtigheid constant op het juiste niveau houden.
  6. Maak voldoende gebruik van extra ventilatie tijdens het koken, douchen en wanneer er veel bezoek in huis is.
  7. Meer weten over een goede luchtvochtigheid in huis?

    Heeft u vragen met betrekking tot vochtbestrijding of zijn er onduidelijkheden over een goede luchtvochtigheid in huis? Neem direct telefonisch contact met ons op of vraag een gratis vochtmeting aan! Onze vochtexperts geven u graag ten alle tijden professioneel advies.