Condensatievocht in huis;  hoe kom je er vanaf?
14 mei 2019 
2 min. leestijd

Condensatievocht in huis; hoe kom je er vanaf?

Er zijn verschillende soorten vocht waar je in huis last van kan hebben. Voorbeelden zijn optrekkend vocht vanuit de grond of doorslaand vocht vanuit de buitenmuren. Maar ook van binnenin de woning kan een hoop vocht van invloed zijn op uw huis. Dit soort vocht wordt meestal zichtbaar in de vorm van condens op de ruiten en andere glazen voorwerpen. Het wordt veroorzaakt door ons dagelijkse vochtverbruik dus water dat verdampt tijdens het koken, douchen, wassen maar ook ons eigen lichaamsvocht dat verdampt wanneer we zweten.

Wat is condens

Als de doorstroom van lucht in een woning goed is, wordt al dat vocht probleemloos opgenomen en afgevoerd. Wanneer je echter problemen hebt met ventilatie in de woning, dan kan al dat water maar moeilijk weg. Wanneer de temperatuur dan daalt en de lucht afkoelt, zal de waterdamp weer vloeibaar worden en zich in de vorm van minuscule druppeltjes afzetten op de omgeving. Dat noemen we condens.

De gevolgen van vocht en condens

Die vochtdruppeltjes dringen vervolgens door in het hout, je muren, je gordijnen en veroorzaken daar schimmels en lelijke gele kringen. Hout kan gaan rotten en behang kan loskomen van de muur. Er ontstaat een muffe geur die nauwelijks te bestrijden is. Behalve dat de gevolgen van vocht je woning een onaantrekkelijk uiterlijk geven, is het ook nog eens erg slecht voor de gezondheid van de bewoners. De schimmels kunnen problemen geven aan de luchtwegen en de oorzaak zijn van diverse allergieën.

Wat kun je er aan doen?

Het is duidelijk; je wilt je huis zo droog mogelijk houden. Dat kan gedeeltelijk door te zorgen dat de temperatuur in de woning constant is. Goede isolatie van onder andere spouwmuren is daarvoor een uitstekende oplossing. Een andere, en misschien nog wel belangrijker aspect van vochtbestrijding, is ventilatie. Maar alleen een raampje openzetten is helaas in de meeste gevallen niet voldoende.

Ventileren en nog eens ventileren…

Allereerst is het belangrijk om dichtbij de vochtbron een krachtige afzuigbron te plaatsen. Dat betekent dus een goede afzuiging boven het fornuis, in de badkamer en op de plek waar de wasmachine en droger staan. Op die manier wordt de ergste condensafzetting direct voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk om ook in de rest van huis te zorgen voor een optimale ventilatie dag en nacht. Uiteraard helpt het om een raam open te zetten maar dit is geen garantie voor een goede doorstroom van lucht. Bovendien laten de weersomstandigheden niet altijd toe dat er ramen openstaan en ook bij afwezigheid wil je je huis natuurlijk goed afsluiten.
Dan is het aan te bevelen om bouwkundige maatregelen te nemen om te zorgen voor een goede en constante luchtstroom.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Schrijvers muurelementen

Schrijvers Systeem biedt een uitstekende oplossing met Schrijvers muurelementen. De elementen worden strategisch in uw buitenmuur geplaatst en zorgen dat er 24 uur per dag voldoende luchttoevoer in de woning is, zonder dat u last hebt van tocht of kou. Wist u dat u hiermee tot wel 10 emmers vocht uit uw woning kunt weren!

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Schrijvers Systeem voor uw woning? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies.