De luchtvochtigheid in de slaapkamer
29 maart 2021 
2 min. leestijd

De luchtvochtigheid in de slaapkamer

De slaapkamer is één van de belangrijkste ruimtes in uw huis. Hier neemt uw welverdiende rust na een lange dag van hard werken. Wat evenmin niet onbelangrijk is, het is de ruimte in huis waar het vaakst de liefde wordt bedreven.

Het gezondheidsaspect en de sfeer in de slaapkamer wordt voor een groot deel bepaald door de luchtvochtigheid. Een te hoge luchtvochtigheid is slecht voor de gezondheid en eventuele donkere plekken aan de muur laten de sfeer er ook niet beter op worden. Een slaapkamer met een te hoge luchtvochtigheid creëert de ideale omstandigheden voor schimmels om zich daar te vestigen. Met als gevolg dat zich ernstige gezondheidsklachten kunnen voordoen. Voor mensen met onderliggende aandoeningen zoals COPD of andere longziektes kan een te hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer zelfs ronduit gevaarlijk zijn.

Een te hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer manifesteert zich niet alleen met schimmelplekken. Ook een onaangename geur kan erop wijzen dat de luchtvochtigheid in uw slaapkamer te hoog is.

De oorzaken van een te hoge vochtigheid in de slaapkamer

De locatie van de slaapkamer is vaak vlakbij die van de badkamer. Bij de minst werkende ventilatie kunnen de stoomdampen hun weg al weten te vinden naar de aangrenzende slaapkamers.

Ook een droger is een veelvoorkomende oorzaak van een te hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer. De droger wordt regelmatig op één van de bovenste etages van een woning geplaatst waar zich ook de slaapkamers bevinden. Het is ontzettend belangrijk om de afvoerslang van de droger buitenshuis te leiden om een hoge luchtvochtigheid in de slaapkamers te voorkomen.

Een andere belangrijke veroorzaker van vocht in de slaapkamer zijn wij zelf. In onze slaap stoten wij gemiddeld een halve liter aan vocht uit door onze adem en transpiratie. Wat een hoge luchtvochtigheid vervolgens in stand houdt of juist aanzienlijk vermindert, is een slechte of juist goede ventilatie van de slaapkamer.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

De gevolgen van een te hoge vochtigheid in de slaapkamer

We spreken van een hoge luchtvochtigheid als het percentage vocht meer dan 60% bedraagt. Bij dit vochtpercentage bestaat de kans dat er in uw slaapkamer schimmelvorming gaat ontstaan. Heeft u geen of onvoldoende ventilatie in uw slaapkamer, dan is het eerder de vraag wanneer er schimmelvorming gaat ontstaan dan of er schimmelvorming gaat ontstaan.

De gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer liegen er niet om. Zowel kinderen als oudere mensen kunnen last krijgen van ademhalingsproblemen. Moeilijker ademhalen en een piepende adem zijn dan de meest gehoorde klachten.

Ook veelvuldig hoesten en een ophoping van slijm in de keel- en neusholtes zijn nog maar enkele voorbeelden van de klachten die kunnen ontstaan. De hoge luchtvochtigheid die zo’n aangenaam leefklimaat creëren voor de schimmels in uw slaapkamer veroorzaken in uw longen al net zo’n aangenaam leefklimaat voor tal van ziektekiemen en bacteriën.

De optimale luchtvochtigheid creëren

Het creëren van een optimale luchtvochtigheid in uw slaapkamer is ontzettend belangrijk. Het is de bedoeling om voor uzelf een aangenaam leefklimaat te creëren en zeker niet voor bacteriën en ziektekiemen. Elke dag weer dat u urenlang in slaap doorbrengt in een slaapkamer met een te hoge luchtvochtigheidsgraad geeft bacteriën en virussen steeds weer de kans om zich te vermenigvuldigen in uw longen.

De ideale luchtvochtigheid van de slaapkamer ligt tussen de 40 en 50%. Om die ideale luchtvochtigheid te creëren, is een goede ventilatie essentieel. De stelregel luidt om minstens twee keer per dag minstens 20 minuten lang alle ramen open te zetten op de bovenste verdiepingen.

Het installeren van een gedeeltelijk of volledig mechanisch afvoersysteem helpt ook om een hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer te voorkomen. Heeft u last van een te hoge luchtvochtigheid in uw slaapkamer, dan kunt u bij Schrijver Systeem gratis een offerte aanvragen voor de vochtbestrijding van uw slaapkamer.