De luchtvochtigheid in huis bij regen
29 maart 2021 
2 min. leestijd

De luchtvochtigheid in huis bij regen

De luchtvochtigheid in huis wordt sterk beïnvloed door twee interne factoren. Oftewel twee oorzaken die zich binnenshuis bevinden, de ventilatie en de condensvorming. De luchtvochtigheid in huis wordt ook wel de relatieve luchtvochtigheid genoemd omdat die afwijkt van de absolute luchtvochtigheid van de lucht buitenshuis.

In de koudere maanden wanneer wij onze verwarming nodig hebben om ons huis te verwarmen, heeft regen weinig invloed op de luchtvochtigheid in huis. Dat verandert wanneer het kwik gaat stijgen en het zo warm begint te worden dat wij de kachel niet meer nodig hebben om ons huis warm te krijgen. Wanneer de temperatuur binnenshuis wordt bepaald door de temperatuur buitenshuis, zal er wel een directe invloed ontstaan van het klimaat op de luchtvochtigheid in huis.

Dat heeft te maken met de natuurkundige eigenschap dat warme lucht heeft ten opzichte van koude lucht. Warme lucht is in staat om meer vocht bij zich te houden dan koude lucht.

De invloed van warme lucht op de luchtvochtigheid in huis

Tenzij u van de luxe van een airco kunt genieten, zal de drukkende warmte die buiten heerst ook in uw huis voor een verstikkende warmte zorgen. Iedereen herkent wel de slapeloze nachten die hittegolven kunnen veroorzaken. Hoe wij elk jaar ook naar de zomer uitkijken, na een hittegolf van drie weken zijn wij in staat om voor de ogen van onze buren naakt op straat te dansen als het eindelijk weer gaat regenen.

Na zo’n hemelse zomerse stortbui is dat gelijk merkbaar aan de verkoeling die nu optreedt. De beklemmende hitte is plotsklaps verdwenen. De regen heeft voor afkoeling gezorgd en de lucht kouder gemaakt. Nu de lucht kouder is, kan het minder vocht vasthouden. De klamme, drukkende warmte die door de hoge luchtvochtigheid werd veroorzaakt, is letterlijk door de regen weggespoeld.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Ventileren

Als dan eindelijk die stortbui heeft plaatsgevonden na een lange hittegolf, is het eerste wat we doen de ramen wagenwijd tegen elkaar open zetten. Wellicht bent u er zich geeneens zo bewust van, maar wat u nu doet is vele malen efficiënter om de luchtvochtigheid in huis te beïnvloedden dan dat een stortbui dat doet. Ventileren. Niets kan een hoge luchtvochtigheid in huis zo positief beïnvloedden dan een goede ventilatie.

Tijdens de zinderende hitte in de zomer heeft die hoge luchtvochtigheid in huis nog niet de vaste vorm van water aangenomen. Al dat vocht bevindt zich nu nog in dampvorm, klaar om te veranderen in condens en water wanneer die kans zich voordoet. Die kans doet zich voor zodra het gaat afkoelen. Met een goede ventilatie geeft u het vele vocht in de lucht niet de kans om zich om te zetten in water en zal de luchtvochtigheid zich weer naar een acceptabel niveau brengen.

Een structureel goede ventilatie in huis creëren

Om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid in uw huis niet afhankelijk wordt van de weersomstandigheden, zult u een goede ventilatie moeten aanbrengen in uw huis. Een ventilatie is pas goed wanneer die dagelijks voor een frisse aan- en afvoer van schone lucht zorgt. De muurelementen van Schrijver Systeem® zorgen voor die dagelijkse ventilatie. Op een natuurlijke manier worden er in uw huis luchtstromen gecreëerd die bij het verlaten van uw huis overtollig vocht afvoeren via deze muurelementen.

De muurelementen zorgen voor verkoeling in de zomer en voor een behaaglijke warmte in de winter. Een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat een huis moeilijk opwarmt. Hoe meer vocht zich in de lucht bevindt, hoe meer er gestookt moet worden om die lucht te verwarmen. De muurelementen van Schrijver Systeem® voeren overtollig vocht af waardoor u geen hoge stookkosten meer zult hebben. Bel voor meer vragen over de unieke muurelementen naar Schrijver Systeem® op telefoonnummer 026 669 00 14.