Is jouw huis wel gezond?
05 januari 2018 
1 min. leestijd

Is jouw huis wel gezond?

Een gezond huis is een huis waar veel wordt geventileerd, waar giftige stoffen en schimmels geen kans krijgen. Dus zet je een raampje open en denk je dat je daarmee het probleem voorkomt. Helaas is dat niet waar.

Vochtigheid

In ieder huis zit vocht. Wellicht niet altijd zichtbaar, maar wij produceren gemiddeld 10 tot 15 liter vocht per dag. Dat doen we door te douchen, te koken en te wassen, maar ook door uit te ademen en te transpireren. Vocht is vervuilde lucht en is daarmee het ideale klimaat voor huismijt. Allergieën, mindere weerstand, verkoudheid, hoofdpijn en zelfs benauwdheid kunnen hier het gevolg van zijn. Dat kun je voorkomen door voldoende te ventileren.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Wat is ventileren?

Ventileren is wat anders dan een raampje openzetten. Bij het luchten laat je in één keer heel veel frisse lucht je woning toe. Het effect is direct merkbaar, maar wel van korte duur. Ventileren is een continu proces dat nooit stopt, 24 uur per dag moet er zuurstofhoudende lucht circuleren. Dit kan op verschillende manieren. Ventileren kan op een natuurlijk manier, door meerdere ventilatieroosters aan te brengen, maar het kan ook via een elektrisch aangedreven ventilator of via het slimme Schrijver Systeem.

Vocht maakt meer kapot dan je lief is

Vocht in huis levert behalve lelijke vochtplekken dus ook een gezondheidsrisico op. Het is ook slecht voor het milieu en voor jouw portemonnee. Een geïsoleerde muur is beter in staat om de warmte binnen te houden. Stenen muren zijn voorzien van vele minuscule holtes. Dit is een prima isolatie, maar als de muur vochtig is gaat de isolatie verloren, de temperatuur is niet meer stabiel en de luchtvochtigheid neemt toe. Het energieverbruik is dus minder als de muren droog zijn.

(On)zichtbaar

Vocht heeft niet alleen effect op de buitenmuren. Ook de binnenwanden kunnen worden aangetast. In sommige oudere huizen zijn de vochtplekken zichtbaar en moeten badkamers meerdere keren per jaar overgeschilderd worden. In de ergste gevallen ontstaan er schimmelplekken die dwars door het behang heen gaan en zelfs contactdozen bereiken. Het risico op kortsluiting neemt dan toe.

Voorkomen is beter dan genezen

Het heeft dus veel voordelen om je huis zo droog mogelijk te houden. Je gezondheid, je portemonnee en het milieu is erbij gebaat. Schrijver Systeem lost het vochtprobleem definitief op. Het prefabsysteem is geïnspireerd op de natuur en heeft de eerste prijs gewonnen voor de beste uitvinding van het jaar. Het is TNO-getest en gepatenteerd. Meer dan 47.000 panden zijn inmiddels voorzien van dit systeem en naar volle tevredenheid. Schrijver Systeem is een eenmalige investering die zichzelf snel en gemakkelijk terugverdient. Er zijn geen extra langlopende kosten aan verbonden en de besparingen die het systeem opleveren zijn meer dan de moeite waard.